Nevşehir'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi İçin Çok Paydaşlı Toplantı Yapıldı.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin ortaklığıyla yürütülen“Türkiye'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi”

Kilit paydaşlar, kadınların adalete erişimini desteklemek için kurumlar arası koordinasyonun nasıl geliştirileceğini tartıştı.

Kamu kurumları, yerel yönetimler, barolar ve sivil toplum kuruluşları, kadınların adalete erişimi için zincirin halkalarını oluşturmaktadır. Tüm bu paydaşlar, kadınların adalete erişimini kolaylaştırmak için sorumluluk bilinciyle ve koordinasyon içinde hareket etmelidir. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin “Türkiye'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” konulu ortak projesi bu doğrultuda illerde çok paydaşlı toplantılar düzenlemeye devam ediyor. Toplantı serisinin üçüncüsü 30 Haziran 2022'de Nevşehir'de gerçekleştirildi.

Nevşehir’deki toplantı, kadınların adalete ve adli yardıma erişimde karşılaştıkları temel zorlukların belirlenmesi ve bu zorlukların ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerilerinin tartışmasını amaçladı. Kurumlar arası diyaloğun güçlendirilmesinin yanında, dezavantajlı ve hassas gruplardan kadınların ihtiyaçlarına cevap verecek yerel ve sürdürülebilir destek ağlarının oluşturulması da toplantının amaçları arasında yer aldı.

Nevşehir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Değirmenci konuşmasında; “Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi Projesi kapsamında dört pilot barodan birisi olmamızdan duyduğumuz memnuniyeti belirtmek isteriz. Anayasamızda kanun önünde eşitlik açık bir şekilde ifade edilmiş olmasına rağmen uygulamada kadın ve erkeklerin eşit şartlara sahip olmadığını bilmekteyiz. Bu sebeple, kadınların haklarından eşit şekilde faydalanmasını sağlamada hukukçukların tek başına eksik kalacağını ve yerelde siz değerli kurum ve paydaşlarla işbirliği içinde çalışmanın öneminin farkındayız” diye ifade etti.

Türkiye Barolar Birliği, yerel barolar, kamu kurumları, sivil toplum ve kadın hakları alanında çalışan belediye temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kadınların adalete erişiminde yerelde yaşanan zorluklar ve bunların aşılması için atılabilecek somut adımlar tartışıldı. Kadınların adalet süreçlerinde desteklenmesi amacıyla kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun nasıl güçlendirilebileceği konusunda da istişarelerde bulunuldu.

Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Operasyon Başkanı Pınar Başpınar, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi “Türkiye'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” ortak projesinin, kadınların adli yardım hizmetlerine erişimini artırmak ve adli yardım hizmetlerinin toplumsal cinsiyet duyarlılığını geliştirerek, kadınların ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmesini sağlamak için çalıştığının altını çizdi. Başpınar şöyle devam etti:

“Adli yardım ve destek, kadınların adalete erişimde karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılmasında ve kadınların eşit vatandaşlar olarak haklarını kullanmalarının desteklenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Bu amaçla, Avrupa Konseyi ile Türkiye Barolar Birliği arasında imzalanan hibe sözleşmesi kapsamında, eğitim programına katılmış olan adli yardım avukatları tarafından en az 360 davada kadınlara adli yardım hizmeti sağlanacaktır.”

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Gülriz Uygur ise, “Kadınların adalete erişimi diye vurgulanmasının temel sebebi cinsiyet bakımından eşitsizliğin adalete erişimde kadınlar için daha aleyhe bir durum oluşturmasıdır.. Bu sorunun yapısal bir problem olduğunun farkına varırsak kadınların adalete erişimi çerçevesinde etkili ve doğru adımları atabiliriz.” dedi.

Uygur, bu kapsamda adalete erişimin temel ilkeleri olan  eşitlik, hakların hukuk sistemi tarafından teminat altına alınması ve korunması, adalet kurumlarına erişebilirlik, hukuki çözüm yollarının sağlanması, hizmet kalitesi ve hesap verebilirliğin uygulamaya konulabilmesi için yapılan çalışmaları paylaştı.

İlk ikisi Ordu'da (18 Mayıs) ve Muğla'da (14 Haziran) gerçekleştirilen toplantı serisi, Eylül ayında Diyarbakır'da yapılacak dördüncü toplantıyla sona erecek. Toplantılar, "Batı Balkanlar ve Türkiye için Yatay Destek 2019-2022" başlıklı Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortak programı kapsamında yürütülen “Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” projesinin bir parçası olarak gerçekleştirilmektedir.