Nevşehir Belediyesi ve Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği iş birliğiyle Nevşehir’deki semt pazarlarındaki sebze ve meyve atıkları toplanarak biyolojik olarak parçalanarak geri dönüştürülecek. Elde edilen kompost gübrenin toprak iyileştirici olarak çiftçilere dağıtılacağı proje ile ilgili belediye personelleri ve gönüllülere eğitim verildi.  

Nevşehir Belediyesi, pazaryerlerinden çıkan organik atıkların doğaya yeniden kazandırılması ve sürdürülebilir tarım ve ekosistem için örnek bir çalışmaya imza atıyor. Bu kapsamda pazaryerlerinden çıkan organik atıkların doğaya yeniden kazandırılması için Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen ‘Biyobozunur Atık Yönetim Projesi’ni hayata geçiren Nevşehir Belediyesi, sebze pazarlarındaki sebze ve meyve atıklarını bundan böyle kaynağında ayrıştırılacak. Bu şekilde elde edilecek olan kompost gübre ise toprak iyileştirici olarak çiftçilere dağıtılacak. 

Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında ilk olarak Nevşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personellerine eğitimler verildi. 

Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran’ın eşi Nejla Savran’ın da gönüllü olarak yer aldığı projenin tanıtım toplantısına ayrıca Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Dirikoç ve Nevşehir Sebzeciler Meyveciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Selim Özmen’de katıldı. 

Toplantıda; Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği kurucusu Ebru Baybara Demir ve Çevre Mühendisi Eda Çetinkaya Dalgıç, Biyobozunur Atık Yönetim Projesi kapsamında gönüllülere ve katılımcılara bilgiler verdi. 

Demir, “Nevşehir’in ilk biyobozunur atık üretim projesi başlıyor. Bu proje ile birlikte bizim yaptığımız en önemli iş, topraktan geleni toprağa göndererek kompost üretiyoruz. Bu kompost tarımsal sulamayı üçte bire düşürüyor. Kimyasal gübre kullanımı beşte bire düşürüyor. Verimi ilk kullanan çiftçilerde yüzde 38 verim artışı sağlıyor. Erozyonu önlüyor tabii ki. 4 yıl düzenli olarak toprakta uygulandığı zaman da düzenli mikroklimayı değiştiriyor ve yağış düzeni sağlıyor.” dedi.