Tüm ülke genelinde olduğu gibi ilimiz Nevşehir'de de başıboş hayvan sorunu her geçen gün artarak çoğalıyor. Başıboş saldırgan sokak köpekleri sadece Nevşehir’in veya ilçelerinin değil, bütün ülkenin başına deyim yerinde ise bela oldu.

Özellikle okullarında açılmasıyla birlikte FİB Haber Merkezi ihbar hattımız günlük gelen şikâyet telefonları çok fazla... sadece Nevşehir'de değil, tüm ilçelerden başıboş sokak köpekleriyle ilgili şikâyet alıyoruz.

Vatandaş başıboş sokak köpeklerinden çok dertli!

Akşam ve sabahın ilk saatlerinde gruplar halinde gezen onlarca köpek yiyecek bulmaya çalışırken, Nevşehirli vatandaşların korku dolu anlar yaşamasına neden oluyorlar...

Nevşehir'de özellikle geceleri sokaktaki vatandaşların ve sabah okula giden öğrencilerin korkulu rüyası haline gelen sahipsiz köpekler kontrol altına alınmayı bekliyor.

Belediye ‘kanun var’ vatandaşlar ise ‘çocuğum var’ diyor...

Sayıları her geçen gün artan sokak köpekleri, il merkezindeki halkı tedirgin ediyor. Gruplar halinde dolaşan köpekler, sabahın erken saatlerinde yoldan geçen vatandaşları korkutuyor. Vatandaşlar, sokak köpeklerinden kurtulmak için yetkililere çağrıda bulunarak, köpeklerin hem vatandaşları korkuttuğunu hem de şehrin imajını zedelediğini belirttiler. 

Kış gelmeden birşeyler yapılmalı...

Bilhassa Cevher Dudayev, Fatih Sultan Mehmet, 2000 Evler, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi TOKİ konutlar bölgesinde sürü halinde gezen köpekler başta çocuklar olmak üzere vatandaşları korkutuyor. Yetkililere seslenen vatandaşlar hayvan düşmanı olmadıklarını fakat köpeklerin saldırmasından da tedirgin olduklarının altını çizdiler.

Başıboş köpekler yüzünden özellikle geceleri yolda yürümeye korktuklarını söyleyen vatandaşlar, “ Özellikle sabahın erken saatlerinde okula giden çocuklarımız bu köpeklerden çok korkuyorlar. Bu köpeklerin öldürülmesini kesinlikle istemiyoruz ancak buna bir çözüm mutlaka bulunmasını istediler”

“BELEDİYELERİN ELİNİ KOLU BAĞLI”

Belediyeler, 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereğince sahipsiz köpekleri hayvan barınağında tutamıyor.

Kanunla koruma altına alınan köpekler yasa gereğince rehabilitasyon işlemleri olan, acil müdahaleleri, tedavileri, gerekli işlem ve girişimleri ile üremelerinin önüne geçmek için kısırlaştırma operasyonlarını yaparak, barınma ve beslenme ihtiyaçlarını sağlayarak rehabilite edilen bu hayvanlardan uygun olanları tekrar alındıkları bölgelere bırakılmak zorunda.

İşte Cevher Dudayev mahallesinde köpeklerin görüntüleri bir vatandaşın cep telefonu kamerasına böyle yansıdı.

BELEDİYE'DE HAKLI, VATANDAŞ'DA HAKLI

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre Nevşehir Belediyesi başıboş hayvanları topluyor ve barınakta ön muayeneden geçirdikten sonra hastalıklı olanların tedavilerini yapıyor. Kısırlaştırma sırası gelen hayvanlar,  kısırlaştırılıyor. Daha sonra ise kuduz aşıları ve parazit iğneleri yapılıyor.Kısırlaştırılan sokak hayvanları, barınakta on beş gün boyunca rehabilitasyona tabii tutuluyor ve YASA GEREĞİ alındıkları doğal ortama bırakılıyor.

VATANDAŞ ŞİKÂYET EDİYOR, BELEDİYE KANUNA GÖRE HAREKET EDİYOR

Barınakta her türlü bakımı ve rehabilitasyonu yapılan ve yasa gereği doğal ortama bırakılan sokak hayvanları (köpekler) vatandaşları tedirgin ediyor. Vatandaşların sokak köpekleriyle ilgili şikâyetlerine duyarsız kalmadıklarını söyleyen Belediye yetkilileri ise bu konuda yasal bir yetkiye sahip olmadıklarını ifade ediyor. Vatandaşlar başıboş köpeklerin sokaklarda tehlike saçtığı yönünde belediyeye gerek mesaj ve mail yoluyla, gerekse sözlü olarak taleplerini iletiyor.

Sokak köpekleri ile ilgili şikâyetlerin meşru ve yerinde olduğunu söyleyen Belediye yetkilileri ise “Türkiye’de hiç kimse hayvan düşmanı ve köpek düşmanı değil. Yıllar önce bir kanun çıkmış. Kanun diyor ki; “Belediyeler sokaktaki köpekleri barınaklara alır, bu barınaklarda köpekleri kısırlaştırma işlemine tabi tutar, kısırlaştırma işleminden sonra aşılama işlemini yapar ve daha sonra 15 gün süreyle iyileşme ve sahiplendirme sürecini bekler.  Sahiplendirme yapılamazsa köpekleri aldıkları ortama bırakmak zorundadır” 

Belediye yetkilileri, “Kanun, sadece kısırlaştırma işlemleri sonrasında, iyileşme sürecinde ya da çok yaşlı, hasta veya sakat durumda olan köpeklerin barınaklarda kalmasına izin veriyor.  Kanun, kısırlaştırılmış ve işaretlenmiş yani kulağına küpe takılarak alındıkları ortama bırakılmış sokak köpeklerinin bulundukları ortamdan alınıp tekrar bakım evlerine veya başka bir ortama  bırakılmalarına müsaade etmemektedir.”  dediler.