Çanakkale ruhuna sahip çıkarak her alanda zafere ulaşacağız

Türkiye Kamu-Sen Nevşehir İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Turgay Çetin, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Çetin, “107. yılında; insanlık tarihinin en çetin ve en kanlı savaşlarından birine sahne olan, toprağın her zerresinin şehit kanıyla sulandığı, metrekareye 6 bin merminin düştüğü büyük Çanakkale Zaferi’ni milletçe büyük bir gurur ve heyecanla idrak ediyoruz. 

Bugün dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan işgali ve felaketleri dikkate aldığımızda ecdadımızın canları pahasına kazanıp bizlere emanet bıraktığı bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün değerini daha iyi kavrıyor, ne mukaddes bir mücadele verildiğini daha iyi idrak ediyoruz. Tarih boyunca esaret altına alınamamış yüce bir milletin ferdi olmaktan gurur duyuyoruz.

Bu ülkenin insanı, binlerce yıldır kanlarıyla yoğurduğu toprağı vatan yapmış, vatanın her bir evladı bir diğeriyle kan bağı kurmuştur. Milletimizin bütünlüğünü ve gelecekte de birlikte yaşama istek ve arzusunu ortaya koyduğu en önemli olaylardan biri de Çanakkale Savaşı’dır. Bundan 107 yıl önce ülkemizi işgal etmek üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden ufacık bir kara parçasına akın eden düşmanlar, Anadolu’nun yiğit evlatlarının kanlarında boğulmuşlardır. 

Çanakkale’nin kahramanları, umudun bittiği yerde imanın, gücün tükendiği yerde azmin, silahın olmadığı yerde yüreğin her türlü olumsuzluğu yenebileceğini ispat ettiler. İnsanlığı hayrete düşüren bir cesaret ve kahramanlık örneği göstererek, birkaç dakika içinde öleceğini bile bile en ufak bir tereddüt dahi göstermeden ileri atılan ve bugün sahip olduğumuz devletimizin, milli birlik ve beraberliğimizin temellerini oluşturan kahramanlarımıza minnet borçluyuz. 

107 yıl önce, döneminin en teknolojik silahlarıyla donatılmış ordularına karşı tüm imkansızlıklara ve yokluklara rağmen elde ettiğimiz bu büyük zafer, bugün milletimiz ve devletimiz için karanlık hesaplar içinde olanlara tarihimizden alınacak ibret dolu bir ders, bizlere umut kaynağı olmaktadır. 

Vatanın bağımsızlığı, milletin geleceği ve mukaddes değerleri için verdiği her mücadelede şartlar ne denli elverişsiz olsa da asla yılmayarak daima zafere koşan Türk milleti olarak bugün de birliğimizi ve beraberliğimizi muhafaza etmek için aynı inançla her türlü göreve hazırız. Şanlı Çanakkale Zaferi’nin elde edilmesindeki o yüksek ruha sahip çıkarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız. Ecdadımızın emaneti, değerlerimizden asla taviz vermeyecek, bu bilinçle hep birlikte hür ve özgür bir devlet içinde yaşayacağız. Bizlere güzel vatanımızı ve hürriyetimizi hediye eden ecdadımıza layık birer fert olabilmek için daha çok çalışacak, her alanda zafere ulaşacağız. 

Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde bu toprakları bize vatan kılan ve bizlere bağımsızlığımızı hediye eden tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi.

Birlik ve beraberliğimizin sembolü Çanakkale Zaferi’nin 107. yılını kutluyoruz

Eğitim-İş Sendikası Nevşehir Şube Başkanı İbrahim Demir, "Birinci Dünya Savaşı'nın en kritik aşamalarından olan Çanakkale Savaşları siyasal ve askeri sonuçlarıyla dünyadaki güç dengelerini etkilemiş, tarihin akışını değiştirmiştir. Türk halkı, içinde bulunduğu olanaksızlıklara karşın, bağımsızlık tutkusu ve yurt sevgisiyle Çanakkale'de inanılması güç, dünya tarihine geçen bir zafer kazanmıştır. Bugün bu zaferin 107. yılını kutluyoruz. 18 Mart 1915'te kazanılan Deniz Zaferi, Çanakkale'yi denizden geçmeyi tasarlayanları düş kırıklığına uğratırken, askerlerimize büyük güç ve moral vermiş, direniş gücünü artırmıştır. Ulusumuz, özgürlük ve bağımsızlığı için her türlü engeli aşacağını, tek yürek olarak yurdun her karış toprağını canı pahasına savunacağını “Çanakkale geçilmez” dedirterek bu savaşta bir kez daha kanıtlamıştır. Tüm dünya ve Ulusumuz, Kurtuluş Savaşı'nı yürüten ve Cumhuriyet'i kurarak yurttaşlarımıza aydınlık yarınlar armağan eden Yüce Önder Atatürk'ün üstün niteliklerini de bu savaşta tanımıştır.  Genç Komutan Mustafa Kemal, Çanakkale'deki başarısı ve komuta yeteneğiyle savaşın unutulmazları arasına girmiştir. Emperyalizmin yenilebileceğini gösteren bu zafer tüm mazlum uluslara da örnek olmuştur.

Atatürk'ün, binlerce şehit verdiğimiz Çanakkale'de yaşamını yitiren yabancı askerleri de kendi evlatlarımız olarak bağrımıza bastığımızı belirten sözleri, evrensel barışın sloganı olacak kadar büyük bir ruh ve gönül yüceliğini yansıtmaktadır.

Ancak son yıllarda bu zaferin önemi göz ardı edilmekte, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal’siz bir Çanakkale yaratılmak ve ulus bilincini aşılayan bu kahramanlık destanı önemsizleştirilmek istenmektedir. MEB’in müfredatında, Kut’ül-Amare’nin “zafer” olarak Çanakkale’nin ise bir “cephe” olarak ifade edilmesi bunun göstergesidir.

Bilinsin ki Cumhuriyet'e ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan eğitimciler olarak, müfredatta azaltılsa da çıkarılsa da Çanakkale ruhunu evlatlarımıza aşılamaya devam edeceğiz.

Kurtuluş Ordusunun onca imkansızlığa, olumsuzluğa rağmen ırktan, renkten, mezhepten arınmış olarak birlik ve beraberlik içerisinde omuz omuza yan yana olmayı başarmış olması, bugün üzerinde yeniden düşünülmesi gereken bir olgudur. Bir ulus, yanındakinin ırkına, mezhebine, ideolojisine bakmayı aklından bile geçirmemiş; bu topraklar üzerinde ortak yaşam idealiyle kadın, erkek, genç, yaşlı birlik olup emperyalist güçlere karşı göğsünü siper etmiştir. Bu yüce destan, bu birlikteliğin yarattığı güçle yazılmıştır. Çanakkale ruhuyla yaşayan halkı, “bizden olanlar” ve “bizden olmayanlar" şeklinde ayrıma tabi tutanların bu destandan alması gereken dersler vardır. Yurdumuzu işgal eden emperyalist güçlere karşı, ulusumuzun eşsiz bir mücadeleyle kazandığı zaferin 107. yıldönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz" açıklamalarında bulundu.

Çanakkale, emperyalist birliklere karşı imanla direnenlerin zaferidir

Eğitim-Bir-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Çiftci, Çanakkale zaferinin Türk Milletinin emperyalist birliklere karşı imanla direnişinin sembolü olduğunu belirtti.

Çiftci, "Milletimizin hafızasına ‘hürriyet’ olarak kazınmış, millî ruhumuza ‘istiklal’ olarak işlemiş, örnek bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi’nin 107. yılını aynı inanç ve şuurla idrak ediyoruz.

Kendi batıl medeniyetlerinin dışında kalan herkesi sömürge yapmak isteyen emperyalistler, hasta adam olarak gördükleri devletimizi bir çıkarmayla aşmak, vatanımızı bölmek, milletimizi boyunduruk altına almak için yeryüzünün birçok noktasından topladığı askerle Çanakkale önlerine dayandı. Buna karşılık, tarih boyunca imanından aldığı güçle misyonunu hiçbir zaman kaybetmeyen milletimiz, bağrından çıkardığı vatan evlatlarıyla kuşatmayı kırdı; zaferden oldukça emin görünen düşman donanmasını denizin derinliklerine ve tarihe gömdü. Böylece varlığımızın son savunma hattını temsil eden Çanakkale geçilemedi. Çanakkale’yi geçilmez kılan, kıtalar büyüklüğündeki cesur yüreğimizin bütün hesapları bozan direnci, imanı, kararlılığıydı.

‘Çanakkale geçilmez’ demek, sadece o günün konjonktürel kararı değil, özgürlük ve vatan sevgisiyle yaşayan bir milletin varoluş şuuru ve yeminidir. Bu şuur ve imanla kızılca kıyameti andıran bir hercümerç içinde denizde ve karada ölümüne yürütülen mücadele ve mücahede ile düşman gemileri, beslenen hain emeller, hayallerle birlikte boğazın derin sularına gömülmüştür. Zafer şenliği hazırlığı yapanlar, trajik bir ölüm ayini yapmak durumunda kalmıştır.

Gelecek nesillerin istiklal ve istikbali için geri dönmeyi düşünmeksizin ‘cehennem olsa geleni, göğsünde söndüren’ ecdadımız, olağanüstü bir direnişle şehit ve gazi olarak varlığını vatanına ve milletinin onurlu bekasına armağan etmiştir.

Çanakkale, istiklal savaşımızın ön sözüdür. İftiharla kutladığımız Çanakkale Zaferi, zillet içinde yaşamaktansa izzet içinde ölmeyi yeğleyen imanlı, onurlu kararlılığın, millet olarak esarete asla teslim olmayan ruhun zaferle sonuçlanan destanıdır. Çanakkale, zalim ve emperyalist güçlerin birleşik işgaline karşı, bütün mazlumların birleşip direnmesi, birleşik emperyalist saldırıya karşı inancın, onurun, insanlığın birlikte savunmasıdır.

Çanakkale, maddeye karşı maneviyatın, ırkçılığa karşı insanlığın, barbarlığa karşı medeniyetin, zulme karşı adaletin, zorbalığa karşı onurun, asaletin, izzetin, sabrın, duanın, dayanmanın zaferidir. Çanakkale, millet olmanın, bir ve bütün olmanın, kardeşçe direnmenin zaferidir. Çanakkale, tarihe kanımızla yazdığımız bir kahramanlık destanı olmasının yanı sıra, özgürlük aşkını ruhumuza kazımanın da savaşıdır.

Bir medeniyetin sorumluluğunu yüklenmiş ruhumuzun temel değerlerini besleyen bütün bu yaşanmışlıklar, dün olduğu gibi, bugün de bizlere ilham ve güç vermektedir, yarın da vermeye devam edecektir. Çanakkale Zaferi, bütün mazlum milletlere örneklik teşkil eden tarihsel bir dönüm noktası olmuştur.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Çanakkale destanını ve ruhunu eğitimle çocuklarımıza en iyi şekilde anlatmak ve aktarmak; dünü anlamalarını, bugünü kavramalarını, geleceğe bu bilinçle yürümelerini sağlamak en önemli vazifelerimizden biridir.

Çanakkale Zaferi’nin 107. yılında, vatanımızda onurlu, özgür bir şekilde yaşamamızın bedelini canlarıyla ödeyen, Çanakkale’yi geçilmez kılan şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz" diye konuştu.

Başkan Mutlu’dan Çanakkale zaferi mesajı

Hak-İş Nevşehir İl Başkanı ve Öz Sağlık-İş Sendikası Nevşehir Şube Başkanı M. Fatih Mutlu, Çanakkale Deniz Zaferinin 107. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada Çanakkale Savaşlarının ve elde edilen muhteşem zaferin tarihimizde çok özel bir yeri olduğuna dikkati çekerek, “Çanakkale, milletimizin iman ve azminin, metanet ve gücünün açık bir göstergesi, bağımsız yaşama kararlılığının sembolüdür. Aziz milletimiz Çanakkale ruhunu 15 Temmuz’da darbeci hainlere karşı ortaya koymuş, tanklara, toplara ve F16’lara karşı göğsünü siper ederek, cesareti ve kararlılığı ile bir kez daha tarih yazmıştır” dedi.

HAK-İŞ İl Başkanı M. Fatih Mutlu, “Çanakkale Savaşlarının ve elde edilen muhteşem zaferin tarihimizde çok özel bir yeri vardır. Bu zafer, kahraman askerlerimizin, dünyaya parmak ısırtan bir kahramanlık destanıdır. Milletimizin, iman ve azminin, metanet ve gücünün açık bir göstergesi, bağımsız yaşama kararlılığının sembolüdür. Aziz milletimiz Çanakkale ruhunu 15 Temmuz’da darbeci hainlere karşı ortaya koymuş, tanklara, toplara ve F16’lara karşı göğsünü siper ederek, cesareti ve kararlılığı ile bir kez daha tarih yazmıştır. Bugün vatanımızın birliği ve bütünlüğü için Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekâtında kahraman askerlerimizin bölgede vermiş oldukları mücadele de Çanakkale ruhunun bir yansımasıdır. HAK-İŞ olarak, ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne sahip çıkma kararlılığını her zaman gösterdik. Hainlerin tuzaklarını bozmak, şer yuvalarını dağıtmak, birlik, beraberlik ve huzur içerisinde yaşamak için Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Operasyonu’na tam destek veriyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Zeytin Dalı operasyonunun başarıyla sonuçlanmasını bekliyoruz. Operasyona katılan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm unsurlarının Allah yardımcısı olsun. Milletimizin duaları, Zeytin Dalı operasyonuna katılan evlatlarımızla ve terörizmle mücadele eden tüm güvenlik güçlerimizle beraberdir. Zeytin Dalı operasyonuna katılan askerlerimizin sağlık ve güvenlik içerisinde ülkemize dönmeleri en büyük arzumuzdur. Çanakkale Deniz Zaferinin 107. Yıldönümünü kutluyor, başta Çanakkale’de zafer kazananlar olmak üzere vatanı ve bayrağı için şehit olan aziz Mehmetçikleri ve vatandaşlarımızı minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun” ifadelerinde bulundu.

Çanakkale şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz

Karapınar Belediye Başkanı Yasin Güneş, 18 Mart Çanakkale Şehitlerimizi anma günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Güneş, "Hepimizin çok iyi bildiği gibi, 18 Mart 1915 tarihi Çanakkale Deniz Zaferinin kazanıldığı tarihtir. Dünyanın sözde en güçlü düşman donanmaları, Çanakkale'yi geçmek isteyerek, devletimizi ve milletimizi yok etmeye yeltenmişlerdir. Ancak Türk Milletinin aşılmaz direnişi ile karşılaşmışlardır. Sözde en güçlü düşman savaş gemileri, denizin dibini boylamışlardır. Bu nedenle 18 Mart tarihi, milletimizin bekası için çok önemli bir tarihtir ve her yıl 18 Mart tarihini "Şehitler Günü" olarak kutlanmakla, Türk Milletinin parlak geleceğine olan inancımızı bir kez daha tazeliyor ve yeniliyoruz. Bütün tarihi zaferlerle dolu atalarımızın, Çanakkale'de göstermiş oldukları kahramanlık destanından kısaca bahsetmek istiyorum. Hepimizin artık çok iyi bildiği gibi, Çanakkale Savaşında 250 bin şehit verilmiştir. Ülkemizin her köşesinden yüz binlerce yiğit, Çanakkale'ye koşarak, düşman ateşine meydan okumuştur. 10 binden fazla şehit askerin Üniversite mezunu ve 70 bin askerin Rüştiye mezunu olduğunu belirtmek istiyorum. Ülkemizin okumuş okuyamamış bütün gençleri, Çanakkale'de bayrağımızın şan ve şerefle dalgalanması için kendi hayatlarından vazgeçmişler ve kendilerini Türk Milletine kurban vermişlerdir. Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı'nın cephelerinde sadece biridir. Türk Milletinin bütün şehitlerini rahmet, minnet, şükran ve büyük bir hayranlıkla anıyoruz. Tarih boyunca cephelerde ve siperlerde şehit olan milyonlarca Mehmet'i sevgiyle hatırlıyoruz. Baş eğmez ruhlarından güç alarak Türk Milletinin parlak geleceğine bütün kalbimizle inandığımızı belirtiyoruz. Varlığımızı borçlu olduğumuz kahraman ecdadımızı bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

“Çanakkale Zaferi emperyalizme karşı verilen mücadelenin ilk kıvılcımıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kamil Gülmez, 18 Mart Çanakkale Zaferinin Emperyalizme Karşın Verilen Mücadelenin İlk kıvılcımı olduğunu söyledi.

Çanakkale Zaferinin yıldönümü nedeniyle bir açıklamada bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Gülmez, “Çanakkale savaşları birlikte direnme, birlikte yaşama iradesinin adıdır. Birlikte yaşama iradesi ise bir milleti millet yapan en önemli özelliktir. 1915 mücadelesi Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk halkının Türk Milleti olmasının kilometre taşıdır. Çanakkale Milli var oluştur. Milli var oluştan ümmet anlamı çıkarmaya çalışanlar için, Çanakkale uygun bir tarih değildir. Çanakkale hurafelerle değil, mücadeleyle kazanılmış bir zaferdir. Çanakkale dini bir savaş değil, emperyalizme karşı verilen bir savaştır. Emperyalizme karşı ilk ve önemli direnişin Milli kurtuluşçuluk hareketinin tohumudur. Büyük Kumandan Mustafa Kemal Atatürk bu savaşlarda Dünya tarihi sahnesine çıkmış, Emperyalizme karşı ilk büyük mücadelenin mimarlığını yapmıştır. Çanakkale deniz savaşları öne çıkartılarak, kara savaşları özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün başarıları perdelenmek istenmektedir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının tutumunu gerçekten anlamıyoruz. Yıllardır Cuma hutbelerinde Çanakkale Savaşları konu yapılır. Mustafa Kemal Atatürk ismi hiç geçmez. Bütün dünya bu büyük komutanın başarısını takdir eder. Ama Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu, devrimlerinin mimarı, Ülkesini çağdaş medeniyet seviyesine ulaştırmış, bir dehanın adını anmaktan korkarlar. Çanakkale Savaşları Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Askerinin kararlı mücadelesi sonucu kazanılmış bir zaferdir. Bütün Şehitlerimizin mekanları cennet olsun, ruhları şad olsun. O büyük komutanı saygıyla anıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyoruz

Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İlhan Kaya, Çanakkale Şehitlerini anma günü nedeniyle yayınladığı mesajında Türk Milletinin bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü için canını veren tüm şehitlerimizi ve bu uğurda gazi olan tüm gazilerimizi minnetle andıklarını dile getirdi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümü nedeniyle

Yayınladığı mesajında Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İlhan Kaya, Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı muharebelerinden biri olan Çanakkale Savaşı’nda iman dolu bir mücadelenin öyküsünün olduğunu söyledi.

Kaya, “Çanakkale zaferi, bir milletin gösterdiği en büyük mücadele ve kazanılmış en büyük zaferlerden biridir. Çanakkale, sadece tarihteki savaşlardan bir savaş değil, bu toprakların ve bu milletin var olma savaşıdır. Milletimizin yurdunu, namusunu, geleceğini koruma mücadelesiydi. Ülkemizde en küçüğünden, en yaşlısına her kesimden insanımız, cepheye koşmuş ve topların işaret taşları olmuşlardır. Düşman kuvvetlerine geçit vermeyen, en büyüğü 20’li yaşların başında rütbeli, rütbesiz askerler, kadını, ihtiyar canla başla verilen bir mücadelenin tarihe mal olmuş gerçeğidir. Tüm Anadolu’nun seferber olduğu pek çok lisenin savaşta hayatını kaybeden öğrencileri yüzünden mezun veremediği, annelerin evlatlarını alnına kına yakarak gönderdiği bu savaş Kurtuluş Savaşı’nın da ilk meşalesiydi. Metrekareye ortalama 6 bin mermi düşüyor, erkeklerle birlikte, kadınlar ön saflarda savaşıyor. Bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil. Anadolu atalarımızın bize emanetidir. Devlet, millet, bayrak, İslam hepsi bize bu vatan için canını vermiş, tüm ülkenin, daha bıyığı bile terlememiş karayağız koç delikanlılarının, hanım kızlarının emanetidir. Emanetlerin korunması, yaşatılması gerekir. Bizler geçmişimizle, geleceğimiz arasındaki sürekliliğin kesilmesine müsaade etmeyeceğiz. Gelecek kuşaklara geçmişimizi, Çanakkale’yi, unutturmayacağız. Çünkü güçlü devlet olma, millet olma şuuruyla mümkündür. Milletimiz bu şuurla tarihteki tüm savaşlarda, Çanakkale’de, 15 Temmuz’da, millet olma şuuruyla hareket ederek, dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle yad ediyoruz” dedi.

Çanakkale Ruhu 107 yaşında

İlim Yayma Cemiyeti Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Özdemir, Çanakkale Şehitlerini Anma günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Özdemir mesajında; “Çanakkale Zaferi, milletimiz için bir varlık ve yokluk savaşı, imkânsızın başarıldığı; Kurtuluş Savaşı’na giden yolda çok önemli bir kilometre taşı, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanlarından biridir. “Vurulmuş tertemiz alnından, uzanmış yatıyor/Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor!..” Mehmet Akif Ersoy’un bu dizeleri, Çanakkale’nin ruhunu çok güzel özetlemekte ve yansıtmaktadır. İşgal ve yağma heveslisi devletler, Osmanlı’nın bu muazzam silah gücü karşısında hiçbir varlık gösteremeyeceği, bir iki hafta içinde emellerine ulaşacakları zannıyla saldırıya geçmiş, milletimizin, çelik kafesleri parçalayacak iman gücünün, imkânsızı başaracak yücelikte kararlı, insanımızın zilleti kabul etmeyecek kadar izzetli olduğunu hesap edememişlerdi. Bu, hakla batılın, insanlıkla vahşetin, adaletle zulmün, zorbalıkla merhametin, nefretle sevginin, kibirle tevazunun, İslâm’la küfrün ve Mehmet Akif’in benzetmesiyle haç ile hilalin savaşıydı.Şehadetleri dinin temeli olan ezanın ve Kur’an’ın, hilal sembolüyle birlikte ilelebet bu gök kubbede yansıması, yankılanması için yüz binlerce can verilmiştir. O nedenle, Çanakkale, beşer idrakiyle tahayyül edilecek tüm amaçları, anlamları aşan, geride bırakan, önemsizleştiren bir diriliş ve direniş destanıdır; mukaddes değerlerle kaynaşmış, bütünleşmiş varlığımızı yok etmeyi amaçlayan devletler açısından ise müthiş bir hezimettir; ölmekten korkmayan bir ruh yüceliğinin, öldürmekten çekinmeyen sefil ruhları bozguna uğratmasıdır. Çanakkale, insanlık onurunun, İslam kardeşliğinin, emperyalist zorbalara karşı dayanışmanın aşılmazlığı, geçilmezliği, yenilmezliğidir. Her toplumun tarihsel serüvenlerinde milat sayılacak önemli kırılma ve geçiş anları vardır. Bu anlamda Çanakkale önemli bir aşamadır. Çanakkale, bu topraklar üzerinde yaşayan halkların gerçek anlamda ‘millet’ ve Anadolu’nun bu milletin ebedî vatanı olduğunun bir kez daha tescili, kanıtıdır. Bayrak nöbeti gibi nesilden nesile emanet edilen Çanakkale ve İstiklal ruhu, sırası gelene verdiği namus vazifesinde bir adım geri atmamakla hayatiyet kazanır.  Çanakkale, destan olmanın yanı sıra istikbalimiz için de bir yol haritası olmalıdır. Ülkemizi canları pahasına bize armağan eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Özmen’den 18 Mart mesajı

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Nevşehir Pazarcılar Odası Başkanı Selim Özmen, Batı emperyalizminin vahşice ve “haçlı zihniyetiyle” kurduğu planların, Türk milletinin aziz evlatlarının kahramanca ve asil mücadelesiyle bertaraf edildiğine dikkat çekti.

Özmen, “Sonuçları itibariyle, halen etkisini ve canlılığını sürdürmekte olan Çanakkale Savaşları, milletimizin kahramanlığını ve var olma azmini perçinlediği gibi; vatan toprağına karışan aziz şehitlerimiz, hem canlarıyla bedel ödedikleri istiklal ve istikbal ruhunu, hem vatanın, milletin, bayrağın, devletin ve dinin geleceğini ve hem de Türk-İslam Âleminin o dönemde kararan ufuklarını aydınlattılar. Başta İngilizler ve Fransızlar olmak üzere, emperyalizmin kuklası olan devletler, karanlık emellerine daha sonra da ulaşmak isteyip, 1918’lerden itibaren vatanımızı işgal etmiş olsa da; Çanakkale’de vücut bulan ruh dimdik ayakta kalmış, aynı zamanda Çanakkale Gazisi olan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde, aziz milletimiz aynı asalet ve kahramanlıkla Milli Mücadeleyi gerçekleştirmişti. İşte bu ruh, kanla ve irfanla kurulan cumhuriyetin temeli olmuş, işgal ve istila altındaki mazlum Müslümanların emperyalizme karşı verdiği hürriyet mücadelesine umut olmuş ve bir asır önce yaşanan bu destan, önümüzdeki asırları da aydınlatacak olan kutlu bir miras olmuştur. Bu vesileyle, Çanakkale’den Sarıkamış’a, Yemen’den Galiçya’ya, Milli Mücadele’den Kıbrıs’a ve Terörle Mücadeleye kadar; vatanın ve milletin bekası için can veren aziz şehitlerimizin ve ebediyete intikal etmiş olan gazilerimizin asil hatırları önünde saygıyla eğiliyor, dualar ediyor, rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Millet varlığına şeref katan, nesillere örnek olan ve başımızın tacı olan kıymetli Gazilerimize de sağlık, huzur, mutluluk ve uzun ömürler diliyorum” diye konuştu.

Çanakkale Şehitlerimizi minnetle yad ediyoruz

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı, Çanakkale Zaferinin 107. Yıldönümünü kutlarken, dünya tarihine Türk’ün destanını yazdıran bu zaferin kazanılmasında canlarını veren Şehitlerimizi ve gazilerimizi andı.

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Pınarbaşı, “Tarih boyunca, hürriyet ve bağımsızlığına düşkünlüğüyle bilinen milletimiz; her türlü zorluğa karşı durmuş, kanı, canı pahasına mücadele vermekten çekinmemiştir. Çanakkale Zaferimiz bir kez daha kutlu olsun, Aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi minnetle anıyoruz” dedi.

Çanakkale Zaferi, tarihe sığmayan bir destan

Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş, Çanakkale Zaferinin yıldönümü ve Şehitler günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Ateş, “Türk milleti, tarih boyunca hür ve müstakil yaşamayı bir hayat felsefesi olarak benimsemiştir. Bu nedenle hiçbir güç Milletimizi esaret altına alamamıştır. Bundan tam 107 yıl önce milletimizin inancından, ruhundan ve vatan mücadelesinden doğan Çanakkale Zaferi, yalnız tarihe değil milletimizin gönlüne de yazılmıştır. Bağımsızlığımızı savunmak, yurt topraklarımızı korumak için yapılan savaşlar kutsaldır. Çanakkale, Ulusal Kurtuluş Savaşımız kutsal destan savaşlara birer örnektir. Çanakkale Zaferi, tarihe sığmayan, hepimize büyük gurur veren bir destandır. Türk Milleti Çanakkale’de kanıyla, canıyla, şerefiyle tarihin akışını değiştirmiştir. Milletimiz böylelikle, Çanakkale’nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etmiştir. Şehitlerimizi Anma gününün bizim için ayrı bir önemi var. Çünkü Gaziantep Halkı Kurtuluş mücadelesi verirken bu toprakları 6 bin 317 şehidin kanlarıyla suladı. Bize düşen görev bugünlere gelmemiz için canları pahasına savaşıp bu topraklara kanlarını döken şehitlerimizi yad etmek, onları asla unutmamak ve gelecek nesillere bu kahramanlıkların anlatılmasını sağlamaktır. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 107. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi saygı ve rahmetle yâd ederken, yaşayan gazilerimize de minnet ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyoruz

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Abdulgani Altınışık, Çanakkale Şehitlerini anma günü nedeniyle yayınladığı mesajında Türk Milletinin bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü için canını veren tüm şehitlerimizi ve bu uğurda gazi olan tüm gazilerimizi minnetle andıklarını dile getirdi.

Altınışık, “Çanakkale zaferi, bir milletin gösterdiği en büyük mücadele ve kazanılmış en büyük zaferlerden biridir. Çanakkale, sadece tarihteki savaşlardan bir savaş değil, bu toprakların ve bu milletin var olma savaşıdır. Milletimizin yurdunu, namusunu, geleceğini koruma mücadelesiydi. Ülkemizde en küçüğünden, en yaşlısına her kesimden insanımız, cepheye koşmuş ve topların işaret taşları olmuşlardır. Düşman kuvvetlerine geçit vermeyen, en büyüğü 20’li yaşların başında rütbeli, rütbesiz askerler, kadını, ihtiyar canla başla verilen bir mücadelenin tarihe mal olmuş gerçeğidir. Tüm Anadolu’nun seferber olduğu pek çok lisenin savaşta hayatını kaybeden öğrencileri yüzünden mezun veremediği, annelerin evlatlarını alnına kına yakarak gönderdiği bu savaş Kurtuluş Savaşı’nın da ilk meşalesiydi. Metrekareye ortalama 6 bin mermi düşüyor, erkeklerle birlikte, kadınlar ön saflarda savaşıyor. Bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil. Anadolu atalarımızın bize emanetidir. Devlet, millet, bayrak, İslam hepsi bize bu vatan için canını vermiş, tüm ülkenin, daha bıyığı bile terlememiş karayağız koç delikanlılarının, hanım kızlarının emanetidir. Emanetlerin korunması, yaşatılması gerekir. Bizler geçmişimizle, geleceğimiz arasındaki sürekliliğin kesilmesine müsaade etmeyeceğiz. Gelecek kuşaklara geçmişimizi, Çanakkale’yi, unutturmayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle yad ediyoruz” dedi.

Bu ecdada layık olmayı Rabbimiz bize nasip etsin

CHP Nevşehir Merkez İlçe eski yönetim kurulu üyesi Taylan Şimşek, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Şimşek, “Çanakkale zaferi, hakkı üstün tutan İslam medeniyetinin kuvveti hak sebebi olarak gören batı medeniyetine galebesidir. Bu toprakların ve bu milletin savaşarak esir alınamayacağının ispatıdır. Çanakkale’de 250 kiloluk mermiyi Ya Allah diyerek namluya süren Seyit Onbaşı’nın dünyanın en üstün savaş gemilerinden Ocean zırhlısını batırması, Allah’a hakkıyla iman etmenin bir ülkenin tank, top ve tüfeğinden önemli olduğu gerçeğini bize hatırlatmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimiz ruhlarının şad olmasını ve bu ecdada layık olmayı rabbimizin bize nasip etmesini dilerim” diye konuştu.

Çanakkale zaferi milletimizin yeniden dirilişinin habercisi

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya 18 Mart Şehitler günü ve Çanakkale Zaferinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Kaya, “Bugün, 107 yıl önce vatanımızı işgal, izzetimizi zelil etmek amacıyla birleşen yedi düvelin, bütün güç ve imkânlarıyla yaptıkları saldırılara karşı, şehadetleri dinin temeli olan ezanın, bu gök kubbede ilelebet yankılanması için yüz binlerce can vererek kazandığımız Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü. Vatan, millet, istiklal ve istikbal için seve seve can veren şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Çanakkale Zaferi, milletimiz için bir hayat memat meselesi, millî mücadeleye giden yolda çok önemli bir kilometre taşı, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanlarından biri; milletimizin yeniden dirilişinin direnişidir. Ogün yüz binleri şehit verdik, sonra ve işte şimdi milyonlar olup dirildik. Çanakkale ruhunu yaşanır kıldığımız her durumda diriliş coşku ve iddiamız sürecektir. İnanmışlığın, adanmışlığın zirvesi olan Çanakkale’yi ölümsüzleştiren bu ruha bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Bizi ‘Büyük Türkiye’ ve ‘Adil bir dünya’ idealine taşıyacak olan bu ruhtur. Teslimiyeti zillet sayan yüce bir ruhla, kıyameti andıran bir savaşta mütecaviz, işgalci düşmana geçit vermeyen, yaşadığımız hayatı ve ülkeyi canları pahasına bize armağan eden şehitlerimizi bir defa daha rahmetle ve minnetle anıyoruz” dedi.

18 Mart Çanakkale Zafer’i kutlu olsun 

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkanı Erol Mutlu18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.  

Başkan Erol Mutlu, “Çanakkale Savaşları 1. Dünya savaşının en çetin ve kanlı mücadelelerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale Savaşı, düşman işgaline uğrayan cennet vatanımızın kurtuluşunda bir dönüm noktası olup, Türk Milletinin ve Milli Mücadelenin var oluş temelini oluşturur. Çanakkale Savaşları öyle bir mücadeledir ki, düşman kuvvetlerinin sayıca ve donanımca üstün olduğu şartlarda bedenlerin cennet vatanımız için siper edildiği, top ve mermilere karşı süngülerin çekildiği, dünya tarihinde eşi ve benzeri olmayan bir zaferdir. Çanakkale Savaşları, Türklerin Dünya'ya 'Çanakkale Geçilmez' dedirttiği bir zaferdir. 18 Mart Şehitler Günü ve bugüne adını veren Çanakkale Zaferinin 107. Yıl dönümünde başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere gözlerini kırpmadan asil kanlarını bu topraklara akıtarak sonsuzluğa ulaşan kahraman tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz" dedi. 

Çanakkale Zaferi; İstiklal Mücadelemizin ruhunun temellerinin de atıldığı dönüm noktalarından  

Saadet Partisi İl Başkanı Ali Doğan Simit, Çanakkale Zaferinin aynı zamanda İstiklal Mücadelesinin temellerinin de atıldığı dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi.  

Çanakkale Zaferinin 107. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan SP İl Başkanı Ali Doğan Simit, "Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi; İstiklal Mücadelemizin ruhunun temellerinin de atıldığı yer olmuştur. Çanakkale ruhu; aziz milletimizin birlik ve beraberliğinin, inanç, azim ve kararlılığının hiçbir engel tanımayacağının tüm dünyaya ilanıdır. Çanakkale Zaferi'nin 107. yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü'nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" diye konuştu.  

Tüm Şehitlerimizin ruhları Şad olsun  

Nevşehir Ülkü Ocakları Başkanı Musa Şevik, Çanakkale Şehitlerini anma günü nedeniyle yayınladığı mesajında Türk Milletinin bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü için canını veren tüm şehitlerimizi ve bu uğurda gazi olan tüm gazilerimizi minnetle andıklarını dile getirdi.  

Şevik, “Çanakkale zaferi, bir milletin gösterdiği en büyük mücadele ve kazanılmış en büyük zaferlerden biridir. Çanakkale, sadece tarihteki savaşlardan bir savaş değil, bu toprakların ve bu milletin var olma savaşıdır. Milletimizin yurdunu, namusunu, geleceğini koruma mücadelesiydi. Ülkemizde en küçüğünden, en yaşlısına her kesimden insanımız, cepheye koşmuş ve topların işaret taşları olmuşlardır. Düşman kuvvetlerine geçit vermeyen, en büyüğü 20’li yaşların başında rütbeli, rütbesiz askerler, kadını, ihtiyar canla başla verilen bir mücadelenin tarihe mal olmuş gerçeğidir. Tüm Anadolu’nun seferber olduğu pek çok lisenin savaşta hayatını kaybeden öğrencileri yüzünden mezun veremediği, annelerin evlatlarını alnına kına yakarak gönderdiği bu savaş Kurtuluş Savaşı’nın da ilk meşalesiydi. Metrekareye ortalama 6 bin mermi düşüyor, erkeklerle birlikte, kadınlar ön saflarda savaşıyor. Bunu kelimelerle anlatmak mümkün değil. Anadolu atalarımızın bize emanetidir. Devlet, millet, bayrak, İslam hepsi bize bu vatan için canını vermiş, tüm ülkenin, daha bıyığı bile terlememiş karayağız koç delikanlılarının, hanım kızlarının emanetidir. Emanetlerin korunması, yaşatılması gerekir. Bizler geçmişimizle, geleceğimiz arasındaki sürekliliğin kesilmesine müsaade etmeyeceğiz. Gelecek kuşaklara geçmişimizi, Çanakkale’yi, unutturmayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle yad ediyoruz” dedi.