Ortak hissiyatımız, millî mutabakat metnimiz 100 yaşında 

Eğitim-Bir-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Çiftci, Emperyalist devletlerin güç birliği hâlinde yok etmek istedikleri milletimizin, istiklali için verdiği kurtuluş mücadelesinin amacını, ilkelerini, ruhunu ve felsefesini yansıtan İstiklal Marşımızın Meclis’te ‘millî marş’ olarak kabul edilişinin 100. yılını kutladıklarını belirtti.  

İstiklal Marşımızın yüzüncü yılının TBMM tarafından ‘İstiklal Marşı Yılı’ olarak ilan edilmesinin çok anlamlı bir karar olduğuna değinen Eğitim-Bir-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Çiftci, "İstiklal Marşımız, zalimlere karşı imanla direnmenin, düşmana hak ettiği dersi vermenin, millet olarak tarihimize, değerlerimize sahip çıkma destanının en güzel ifadesidir. Her safhası ayrı bir kahramanlık olan İstiklal Harbi’nin milletimiz açısından en derin duygularını, kimliğini, tarihe nam salmış karakterini coşkulu bir dille ortaya koyan bir manifestodur. Mahşer yerini andıran o vatan ve namus savunması günlerinde milletimizin umut ve cesaretini ateşlediği gibi, bugün, yüzüncü yılında da aynı duyguları en yüksek seviyede hissettirmekte, kardeşliğimizi pekiştirmekte, milletimizi kaynaştırmaktadır. İstiklal Marşımız, yüzyıldır ay yıldızlı bayrakla dalgalanan bir özgürlük ve onur duygusunun sesi, sözü ve formudur. Milletimizin tarih karşısındaki hissiyatını, değerlerine sahip çıkarken ortaya koyduğu kolektif şuurunu ifade etmesi ve ateşlemesi bakımından ölümsüz bir metindir. 

Haksızlığa ve batıl olana asla teslim olmayan ruh, mevzideyken bıkmayan bir sabır, yorulmayan azim, emperyalistler karşısında eğilip bükülmeyen, teslim olmayan bir duruşla, geri dönmeyi düşünmeyen bir inançla, yeryüzündeki bütün ölümleri imrendiren ‘şehadet’ duygusuyla yazılmıştır. İstiklal Şairimiz, milletinin ruhunu yakından tanıyan büyük bir münevver, fikirleriyle yön veren bir mütefekkir, arkadaşlık ilişkilerinde diğerkâm, milleti için her türlü fedakârlığı yapacak kadirşinas bir adam, erdemleriyle mümeyyiz bir şahsiyet, aynı zamanda bir Millî Mücadele kahramanıdır. İstiklalimiz için bir marş yazmak demek, iman için, onur için, gelecek nesiller için ateş denizinden geçmek; gelecek için bugünümüzü ve canımızı feda etmeyi göze almaktır. Emperyalizmin ülkemize 15 Temmuz gecesi yaptığı alçak kalkışmaya karşı millet olarak direnişimizle, hür irademizle, bağımsız ve onurlu bir şekilde verdiğimiz ders, bunun böyle olduğunun en son göstergesidir. Eğitim-Bir-Sen olarak, Asım’ın Nesli’ne yaraşır bir ahlak, azim ve iradeyle, İstiklal Marşımızı bütün gerçekliğiyle yüzyıllar boyunca yaşayacak, gelecek nesillerimize aktarmayı kendimize ödev bileceğiz. 

Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Harbimizi en veciz hâliyle bize İstiklal Marşı olarak armağan eden Mehmet Akif Ersoy’u, Millî Mücadele şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" ifadelerinde bulundu.  

İstiklal marşı bağımsızlığımızın en önemli simgelerindendir 

 Nevşehir İl Genel Meclisi Başkanı Gürbüz Dinç, İstiklal Marşının bağımsızlığımızın en önemli simgelerinden biri olduğuna değindi.  

Başkan Dinç, “Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve kurtuluş destanını ölümsüzleştiren İstiklal Marşı, bağımsızlığımızın en önemli simgelerindendir. 

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'yla, toplumumuzu bir arada tutan değerleri ve özellikleri en iyi şekilde dile getirmiştir. Kurtuluş Savaşı'nı yürüten, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi, 12 Mart 1921 gününde İstiklal Marşı'nı ulusal marş kabul ederek, yeni ve bağımsız Türk Devleti'nin kuruluşu yolunda önemli bir adım atmıştır. Bugün hepimize düşen görev, geçmişte gösterilen çabaların anlam ve öneminin bilincine vararak, atalarımızın emaneti olan yurt topraklarına sahip çıkmak, Cumhuriyetimizi tüm kazanımlarıyla sonsuza dek korumak ve yaşatmaktır. İstiklâl Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ulusal marş olarak kabul edilişinin 100. yıldönümünde, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını ve değerli şair Mehmet Akif Ersoy'u saygıyla anıyoruz” ifadelerinde bulundu. 

İstiklal marşımız geçmişten geleceğe bir öğüttür 

 CHP İl Başkanı Kamil Gülmez, İstiklal Marşı'nın Kabul Edilişinin 100. Yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.  

Açıklamasında, Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle yad eden Başkan Gülmez, "İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 98. yılında, Türk milletinin vatan sevdasını ve imkânsızlıklar içerisinde verdiği mücadele sonrasında yeşerttiği Devletini mısralara dökerek bizlere ölümsüz bir rehber bırakan büyük şair ve dava adamı Mehmet Akif Ersoy’u saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. 

Türk milletinin verdiği bu istiklâl ve bağımsızlık mücadelesi kararı ise Mehmet Akif’in; 

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. 

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım. 

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım, 

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” dizeleriyle dile gelmekteydi. Olağanüstü dönemler, olağanüstü dehalara, olağanüstü insanlara ihtiyaç duyar. Bu olağanüstü dönemde Devletimizin siyasi temelleri, kadim yurdumuzda bizleri boğmaya ve yok etmeye and içmiş yedi düvele, dönemin en yüksek teknolojisine, en donanımlı askerlerine karşı imkânsızlıklar içinde yürütülen askeri savaşın başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından atılırken; manevi ve kültürel temellerinin mimarı da hiç kuşkusuz ki, istiklâl şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmuştur. İstiklâl Marşımız, “Korkma!” diye başlamakta, “Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl” dizesiyle son bulmaktadır. Tıpkı son Kurtuluş Savaşımızda olduğu gibi bugün de etrafımızı saran ihanet çemberini parçalayıp atacağımızdan, bu topraklarda ebedi istiklalimizi ve istikbalimizi sağlayacağımızdan şüphemiz yoktur. Bizlere bu güzel vatanı, bu erdemli Devleti miras bırakan kahramanlarımızın emanetlerini kutsal bilip, canımız pahasına sahip çıkacağımıza dair söz verirken, Akif’in dediği gibi “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın.” diyor, İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıldönümünü kutluyorum" dedi. 

Milli marşımız hala yüreklerimizi titretmeye devam ediyor 

 Karapınar Belediye Başkanı Yasin Güneş, İstiklal Marşımızın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.  

Güneş mesajında; “Milli Marşımız bağımsızlığımızın sembolü olarak okunmakta ve her okunuşta içimizi derinden titretmektedir. Mehmet Akif Ersoy, Milli Marşımızda, milli mücadelemizi, bağımsızlık aşkımızı ve bayrak tutkumuzu en güzel şekilde gönül kalemiyle ifade etmiştir. Milli mücadelemizi anlatan ve Milli Marşımızı kaleme alan Mehmet Akif Ersoy, Meclis’in tarihinde dürüst biri olarak yer almıştır. Mehmet Akif Ersoy, fikir adamı ve aydın bir kişi olarak kendisinden sonra gelenleri etkilediği gibi, unutulmaz tarihimizin önemli isimler arasında yer almıştır. Birliğe çağıran düşünceleri ve ifadeleri, milletine ve vatanına olan sevgisi, bayrağımıza olan bağlılığı merhum Mehmet Akif Ersoy daima milletimiz tarafından saygı ve rahmetle anılacağından şüphe duymuyorum. İstiklal Marşımızın kabul edilişinin yıldönümünde, Milli Marşımızın eşsiz dizelerini bize kazandıran merhum Mehmet Akif Ersoy’u yürekten saygı ve rahmetle anıyorum” dedi. 

İstiklal Marşı milletimizin ahitnamesidir  

 Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İlhan Kaya, İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.  

Kaya, “12 Mart, milletimizin İstiklal Marşı ile bütün emperyalistlere muhtıra verdiği tarih; silah üstünlüklerine ve kalabalık ordularına güvenerek milletimizi dize getirecekleri yanılgısı içinde olan işgalci devletlere bir meydan okumadır. İstiklal Marşımızın önemi, hayatımızdaki fonksiyonu bizim varlık temelimiz olmasıdır. İstiklal, bizim vazgeçemeyeceğimiz varlık şartlarımızın başında gelmektedir: “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım/ Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!”. İstiklal Marşı, Cumhuriyet daha kurulmadan milletin irade ve bağımsızlığının kurumsal yapısı olan Meclis’te 12 Mart 1921’de, bütün mebusların katıldığı genel kurulda, görülmemiş bir ilgi ve tezahüratla kabul edilmiştir. Çünkü bu marş, en az yüzyıldır devam eden çözülme sürecinin ardından bütün mahkûmiyet, mahrumiyet ve mağduriyetlere, bütün örselenmişliğe, ezilmişliğe, çaresizliğe, güvensizliğe tarihî bir silkinişle karşı koyup emperyalizme meydan okumanın en net, en açık ifadesidir. İstiklal Marşı, en zalim işgal ve saldırılarla Haçlı emperyalizminin darmadağın edip tarihten silmek istediği milletimizin, derlenip toparlanarak muhteşem bir direnişle zafer elde etmesinin destanıdır. Bu anlamda İstiklal Marşı, bir yeniden kıyamın, kurtuluşun, kuruluşun en geniş mutabakat metni, bir varoluş manifestosu gibidir. İmanın, inanç kardeşliğinin haksızlığa boyun eğmeyecek, teslim olmayacak birlik ve direniş yeminidir. Akif’in ‘Allah bir daha yazdırmasın’ dediği İstiklal Marşı, kâğıt üzerine mürekkeple değil, milletin istiklal ve istikbaliyle özdeştirdiği İslam için, bütün dünya emperyalistlerine karşı ölümüne verilmiş destansı bir mücadelenin teslim olmaz, dize getirilmez, yenilmez ruhuyla, tarihin unutulmaz sayfasına ve kanla yazılmıştır. Bu ölümüne var olma kararlılığında olan ruhtur bizi canlı ve diri tutan. İstiklal Marşı, varlığını iman, İslam ve hür yaşama idealiyle temellendirmiş bir milletin emperyalizmle savaşını, asla teslim olmayan bir ruh yüceliği ile verdiğinin ifadesidir. Millî mücadele şehitlerimizi ve Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. 

Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın  

Nevşehir Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı, İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda Milli mücadele şehitlerimizi ve İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şair M. Akif Ersoy’u minnetle andıklarını dile getirdi.  

Pınarbaşı, “Her bir kelimesi, işgalcilere karşı destansı direnişi ifade eden İstiklal Marşı, bugün, TBMM’de görülmemiş bir ilgiyle kabul edilmiştir. 12 Mart 1921, milletimizin İstiklal Marşı ile bütün emperyalistlere muhtıra verdiği tarih; silah üstünlüklerine ve kalabalık ordularına güvenerek milletimizi dize getirecekleri yanılgısı içinde olan işgalci devletlere bir meydan okumadır. İstiklal Marşı, bu milletin, tam manasıyla, kusursuz bir varoluş manifestosu; evrensel bir istiklal, özgürlük, direniş bildirisidir. İstiklal Marşı, inancın, azmin yenilmezliğinin açık beyanıdır. Milletçe Ruhumuzu coşkun, heyecanlı bir dille ortaya koyan İstiklal Marşımız, tarihî bağlantıları, tüm karakter ve değerleriyle millet benliğimizi yenilemiş, yeniden inşa etmiştir” dedi. 

İstiklal Meşalemiz hiç sönmeyecek 

Sağlık-Sen Nevşehir Şube Başkanı Hakan Gündüzpolat, İstiklal Marşının, işgalci devletlere karşı meydan okuma, milletimizin emperyalistlere verdiği muhtıranın destansı anlatımı, millî mutabakat metni olduğuna dikkat çekti. 

Gündüzpolat, "12 Mart 1921’de TBMM tarafından millî marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı, inancı, umudu, cesareti, amaçları, his dünyası ile doğrudan milletin ruh, kimlik ve karakterini ifade etmekte; sancak, ocak, millet, hilal, hak, hakka tapmak, hür yaşamak, iman, medeniyet, ata, cennet vatan, şüheda, vatan, ruh, mabet, namahrem, ezan, şehadet, ebedî, vecd, secde, arş, helal, izmihlal, istiklal gibi kelimelere yüklenen derin, aşkın anlamlarla, adeta maddi manevi dayanakları ile varoluşumuzu ilmek ilmek, motif motif dokumaktadır. Bu dokumayla ruh haritamızı, millet kimliğimizi, millî duruş ve duygularımızı en yalın, en özet ifade eden bu marş, sadece bir dönemin değil, dünden yarına milletimizin tarihî varoluş, öncül ilke ve iddialarını da içermektedir. Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale Destanı ve İstiklal Marşı başta olmak üzere, birçok şiirinde bu neslin ruh dünyasını ateşli bir maneviyatla harekete geçirmiştir. Bu anlamda, İstiklal Marşı, en imkânsız şartlarda bile ölümüne bir silkinmenin ve mücadele azmiyle canlanan tarihsel ruh ve benliğin zulme, emperyalizme, esarete karşı koyma inancının, kararlılığının ifadesidir. İstiklal Marşı, imanın, inanç kardeşliğinin haksızlığa, esarete, tahakküme boyun eğmeyecek, teslim olmayacak birlik ve direniş yemini, bir yeniden kıyamın, kurtuluşun, kuruluşun en geniş mutabakat metni, destansı bir varoluş manifestosudur. Akif’in, ‘Allah bir daha yazdırmasın’ dediği İstiklal Marşı, kâğıda kalemle değil, bütün dünya emperyalistlerine karşı verilmiş istiklal mücadelesini diri, dirençli kılan ruhla, kanla yazılmış, tarih tarafından tescil edilmiştir. Bu ölümüne var olma kararlılığında olan ruhtur bizi canlı, diri tutan. Akif’in ateşten kelimelerle maşeri vicdanı kurtuluş mücadelesi için tutuşturmaya çalıştığı, bunun için ruhunu millet ruhuyla bütünleştirerek canhıraş şekilde çırpınarak, ancak ‘korkma’ksızın haykırdığı bu marş, medeniyetimizin ana damarlarından ve ruh kökünden beslenmiştir. Asım’ın Nesli olarak, İstiklal Marşı’nı ve Akif’i iyi anlamalı, istiklal meşalesini bilgiyle, ilimle, eğitimle, erdem ve güzel ahlakla, başarıyla canlandırmalıyız. İstiklal Marşı’nın Meclis’te millî marş olarak kabul edilişinin 100. yılında, Millî Mücadele şehitlerimizi ve Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle yâd ediyoruz” denildi. 

Milli Şairimizi minnetle anıyoruz  

İlim Yayma Cemiyeti Nevşehir Şube Başkanı ve Nevşehir Milli İrade Platformu Sözcüsü Mustafa Özdemir, İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda Milli mücadele şehitlerimizi ve İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şair M. Akif Ersoy’u minnetle andıklarını dile getirdi.  

Özdemir, “Her bir kelimesi, işgalcilere karşı destansı direnişi ifade eden İstiklal Marşı, bugün, TBMM’de görülmemiş bir ilgiyle kabul edilmiştir. 12 Mart 1921, milletimizin İstiklal Marşı ile bütün emperyalistlere muhtıra verdiği tarih; silah üstünlüklerine ve kalabalık ordularına güvenerek milletimizi dize getirecekleri yanılgısı içinde olan işgalci devletlere bir meydan okumadır. İstiklal Marşı, bu milletin, tam manasıyla, kusursuz bir varoluş manifestosu; evrensel bir istiklal, özgürlük, direniş bildirisidir. İstiklal Marşı, inancın, azmin yenilmezliğinin açık beyanıdır. Milletçe Ruhumuzu coşkun, heyecanlı bir dille ortaya koyan İstiklal Marşımız, akidevî, tarihî bağlantıları, tüm karakter ve değerleriyle millet benliğimizi yenilemiş, yeniden inşa etmiştir” dedi. 

İstiklal Marşımız bir asırdır yüreklerimizi coşturuyor 

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Kemal Ay, İstiklal Marşımızın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.  

Başkan Ay mesajında; “Milli Marşımız tam bir asırdır bağımsızlığımızın sembolü olarak okunmakta ve her okunuşta içimizi derinden titretmektedir. Mehmet Akif Ersoy, Milli Marşımızda, milli mücadelemizi, bağımsızlık aşkımızı ve bayrak tutkumuzu en güzel şekilde gönül kalemiyle ifade etmiştir. Milli mücadelemizi anlatan ve Milli Marşımızı kaleme alan Mehmet Akif Ersoy, Meclis’in tarihinde dürüst biri olarak yer almıştır. Mehmet Akif Ersoy, fikir adamı ve aydın bir kişi olarak kendisinden sonra gelenleri etkilediği gibi, unutulmaz tarihimizin önemli isimler arasında yer almıştır. Birliğe çağıran düşünceleri ve ifadeleri, milletine ve vatanına olan sevgisi, bayrağımıza olan bağlılığı merhum Mehmet Akif Ersoy daima milletimiz tarafından saygı ve rahmetle anılacağından şüphe duymuyorum. İstiklal Marşımızın kabul edilişinin yıldönümünde, Milli Marşımızın eşsiz dizelerini bize kazandıran merhum Mehmet Akif Ersoy’u yürekten saygı ve rahmetle anıyorum” dedi. 

İstiklal Marşımız 100. yaşında  

Gülşehir Belediye Başkanı Av. Fatih Çiftçi, İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.  

Başkan Çiftçi, “Bugün İstiklal Marşımızın Meclis’te kabulünün 100. yıl dönümüdür. 12 Mart, milletimizin İstiklal Marşı ile bütün emperyalistlere muhtıra verdiği tarih; silah üstünlüklerine ve kalabalık ordularına güvenerek milletimizi dize getirecekleri yanılgısı içinde olan işgalci devletlere bir meydan okumadır. İstiklal Marşımızın önemi, hayatımızdaki fonksiyonu bizim varlık temelimiz olmasıdır. İstiklal, bizim vazgeçemeyeceğimiz varlık şartlarımızın başında gelmektedir: “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım/ Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!”. İstiklal Marşı, Cumhuriyet daha kurulmadan milletin irade ve bağımsızlığının kurumsal yapısı olan Meclis’te 12 Mart 1921’de, bütün mebusların katıldığı genel kurulda, görülmemiş bir ilgi ve tezahüratla kabul edilmiştir. Çünkü bu marş, en az yüzyıldır devam eden çözülme sürecinin ardından bütün mahkûmiyet, mahrumiyet ve mağduriyetlere, bütün örselenmişliğe, ezilmişliğe, çaresizliğe, güvensizliğe tarihî bir silkinişle karşı koyup emperyalizme meydan okumanın en net, en açık ifadesidir İstiklal Marşımızın Meclis’te millî marş olarak kabul edilişinin 100. yılında, Millî Mücadele şehitlerimizi ve Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. 

Milli mücadele şehitlerimizi ve milli şair Akif’i minnetle anıyoruz

Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş , İstiklal Marşımızın kabulünün 100.yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda Milli mücadele şehitlerimizi ve İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şair M. Akif Ersoy’u minnetle andıklarını dile getirdi.

Başkan Ateş, “Her bir kelimesi, işgalcilere karşı destansı direnişi ifade eden İstiklal Marşı, tarihte bugün, TBMM’de görülmemiş bir ilgiyle kabul edilmiştir. 12 Mart 1921, milletimizin İstiklal Marşı ile bütün emperyalistlere muhtıra verdiği tarih; silah üstünlüklerine ve kalabalık ordularına güvenerek milletimizi dize getirecekleri yanılgısı içinde olan işgalci devletlere bir meydan okumadır. İstiklal Marşı, bu milletin, tam manasıyla, kusursuz bir varoluş manifestosu; evrensel bir istiklal, özgürlük, direniş bildirisidir. İstiklal Marşı, inancın, azmin yenilmezliğinin açık beyanıdır. Milletçe ruhumuzu coşkun, heyecanlı bir dille ortaya koyan İstiklal Marşımız, tarihi bağlantıları, tüm karakter ve değerleriyle millet benliğimizi yenilemiş, yeniden inşa etmiştir. ‘En kesif orduların dördü beşi’ ile yüklendiği Osmanlı’nın o karanlık, o umutsuz çözülme sürecinde milletimiz, peş peşe toprak kayıplarıyla birlikte bitmez tükenmez acılar, ızdıraplar yaşamıştır. Korkunun, çare ve çıkış arayışlarını iyice azalttığı bir sırada, milletin ruhunda harekete geçen varoluş kararlılığı adına Mehmet Akif, ‘Korkma!’ diye haykırarak büyük bir cesareti alevlendirmiş, İstiklal Marşı Meclis’te okunurken daha ilk kelimesinde bir alkış tufanı ile karşılık bulmuştur: ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak/Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.’. İstiklal Marşı, milletimizin emperyalizme, sömürüye, zulme, işgale asla teslim olmayacağının en yüksek iman seviyesinde ifadesi ve ilanıdır. İşte bu yıkıntı, bu altüst oluş anında, bütün bir milletin kalbini kalbinde, bütün bir âlem-i İslâm’ın ruhunu ruhunda taşıyan tepeden tırnağa bu toprağın sesi, bu kültürün nefesi, onurlu, namuslu, aslının, asaletinin, aidiyetinin bilincinde, tek başına neredeyse milletin makûs tarihini ve talihini titretip dirilten haykırışın sahibi Mehmet Akif’tir. Akif’in millet varlığıyla, millî değerlerle derinlemesine ve ayrışmasız bütünlüğünü en iyi İstiklal Marşı’nda buluruz. Mehmet Akif gibi onurlu, namuslu aydınlar bu kuşatılmışlığa karşı dinin ve milletin sadece gür sesi değil, harekete geçen direniş gücü ve öncüleri olmuşlardır. Mehmet Akif, bu tarihin yetiştirdiği müstesna bir kişilik, bu toprakların öz evladı, zifiri karanlıkta parlayan bir meşaledir.  “Doğacaktır sana va’dettiği günler hakk’ın…/ Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.”. İstiklal Marşı’nın TBMM’de millî marş olarak kabul edilişinin yıldönümünde Cenab-ı Hakk’tan, milletimizi İstiklal Marşı’nın yazıldığı kaotik ortamlara sokmaya çabalayanlara fırsat vermemesini niyaz ediyor, bütün Milli Mücadele şehitlerimizi ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.