Acıgöl Kaymakamı Emine Karataş Yıldız, ilçemizin turizm potansiyeline sahip önemli noktalarından biri olan Ağıllı köyünde bulunan Yazılıkaya anıtını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Kaymakam Yıldız; "İlçemizin tarihi değeri yüksek olan bu turizm noktalalarını görmeye,başta hemşehrilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz." dedi.

Acıgöl Ağıllı Köyü Tarihi Yazılı Kaya

Topada Yazılı Kaya Anıtı (Topada Yazıtı); Nevşehir'in Acıgöl ilçesinin 3 kilometre kuzey doğusundaki Ağıllı köyü yakınında, Luvi hiyeroglifi (Luwi hiyeroglifi) ile yazılmış 8 satırlık metin bulunan, Geç-Hitit dönemine ait kaya yazıtıdır.

Hayli iyi korunmuş yazıt Geç Hitit krallıklarından Tabal dönemine aittir. Gerek korunmuşluk durumu gerekse zengin içeriği ile döneminin en önemli yazılı kaynaklarındandır.

Acıgöl ilçesinin eski adı Topada olduğu için yazıt bu isimle anılmıştır.

Nevşehir'in Acıgöl İlçesine bağlı Ağıllı Köyü sınırları içinde yer alır. Ana kayanın yüzü düzeltilerek  “Hitit Hiyeroglif” yazısı ile 8 satırlık bir kitabe yazılmıştır.

Yazıt İstanbul’da yaşayan Alman Öğretmen Rudolf Fraz tarafından 1908 yılında bulunmuştur.

Hitit Hiyeroglifi  işaretlerinden oluşan anıtta el, ayak, baş, kol, bacak gibi insan organları,kuş, hayvan başları ve birçok şekiller bulunmaktadır. Topada yazılı kayasının Geç Hitit döneminde (M. Ö. 738-730 yazıldığı tahmin edilmektedir. Bu dönem Nevşehir-Niğde-Kayseri illerini içine alan bölgenin adına ‘Tobal Ülkesi’ deniliyordu.

Topada  Yazılı Kaya  Anıtında Tobal Kralı Wasusarmas’ın  kendisine düşmanca davranan sekiz krala karşı yaptığı mücadele anlatılır.

Yazıttı tek bir kahramanın yaptığı mücadele ile birlikte, değişik yörelerde pek çok kişinin yer aldığı ve üç yıl süren bir savaş konu edildiğinden metin oldukça uzundur.

Metin 400 kelimeden oluşur. Bu kelimelerin bir çoğu erozyon ve insanların yaptığı tahribatlardan dolayı yok olmuştur.

Yazıtın bazı yerleri bu nedenle tam olarak anlamlı bir cümle oluşturmaz. Yazıtın son bölümünde nasihat, beddua ve yazıtı kayaya kazıyan kişinin adı yer almaktadır.