Nevşehir; sahip olduğu birçok farklı zenginliği ile bu başlık altında değerlendirilebilir; ama burada sadece Kapadokya perspektifinden konu ele alınmaktadır.

Marka nedir? Tanınmış veya ticari değeri olan bir ürünü / somut veya soyut herhangi bir varlığı / doğal olan veya sonradan yapılan bir oluşumu / bilimsel veya kültürel olarak biyolojik ekosisteme katkı sağlayan bir çalışmayı / ve benzerini; diğerlerinden ayrı tutan veya özellik katan, bir isim veya bir resim veyahut bir işaret olarak tanımlanabilmektedir.

Kent nedir? Sosyal kültürel / eğitim yönetim / erişim ulaşım / altyapı üstyapı / sanayi ticaret / üretim hizmet vb. oluşumlara sahip olan; barınmadan ısınmaya kadar yaşam standartları genellikle daha rahat olan ve kozmopolit farkındalık bilincinin gelişimine katkı sağlayan, toplu yerleşim yeri olarak tanımlanabilmektedir.

Marka Kent nedir? Bir şehrin sahip olduğu, her türlü doğal veya sonradan kazandırılanların, o kenti diğer kentlerdeki yapılanmalardan farklı ve özel kılan; o özellik ve/veya özellikleri ile bilinen, tanınan kent olarak tanımlanabilmektedir.

“Nevşehir” Marka Kent mi?

Kapadokya; her dönem eşsiz güzelliklere sahip olan, geçmiş yaşanmışlıkları günümüze taşıyan, Dünya’nın bildiği, tanıdığı bir coğrafyadır, bir “marka’dır”. Kendinde ve etrafında her biri kendine özgü özelliklere sahip marka değerleri barındıran Nevşehir, Kapadokya coğrafyasının merkezidir. Nevşehir; dünyanın en büyük yatay yapılanmalı yeraltı şehrinin havasını soluyabilmek için / tabloluk görsellerle aynı karede yer alabilmek için / freskli dini ve kültürel yapıları görebilmek için / sekiz kat yer altına ayak izini bırakabilmek için / panoramik balon uçuşu yapabilmek için gelen ziyaretçilerini, her mevsimde her bütçeye uygun ağırlama potansiyeline sahiptir. Bu özelliklere sahip Nevşehir; “Marka Kent” unvanını hak etmektedir.

Ülkemizin farklı yörelerinde benzer jeolojik doğal oluşumlar bulunmaktadır. Ama Kapadokya; doğa üstü ve altı oluşumları / farklı şekil ve renklerdeki eşsiz doğa harikası peribacaları / farklı resimleri barındıran dini dokuları / yatay ve katlı yeraltı şehirleri ile diğer benzerlerinden farklıdır / ayırt edicidir; diğerlerine göre açık ara özelliklidir, yani bir “marka’dır”. Bunun için diğer benzer oluşumlar, Kapadokya’yı örnek alarak adeta aynı kategoride olduklarını kanıtlamak istercesine, adlarına “…..dokya” eklentisini getirme ihtiyacını duymuşlardır. Örnek alınan, bu değerleri barındıran Nevşehir; bir “Marka Kent’tir”.

Marka oluşumlar;

-Doğa üstündeki mevcut peribacalarının ömürlerini uzatmak için, yağmur / kar / rüzgâr / yıldırım vb. atmosferik tabiat olaylarına ve doğa şartlarına karşı,

-Kapalı alanlardaki görsellerin orijinalliklerinin muhafazası için, nem / toz / ses / ışık vb. zarar verebilecek seviyedeki olumsuzluklara karşı,

-Yer altındaki katlı yapılarda, baca veya yakınlarındaki şebeke (veya pis) su hattı sebepli ıslaklıkların oluşmaması için, çökme / yıkılma vb. istenmeyen durumlara karşı,

-Bölgede bulunan her türlü; tarihi ve kültürel varlıklar, doğa harikası oluşumlar, etnografya ve arkeolojik eserler, yaşanmışlıkları barındıran yapılar, olumsuz davranışlara karşı,

uzman denetimli / ekosistem temelli / teknolojik uygulama teknikleri ile korunmalıdır. 

Ayrıca;

-Okuldışı Öğrenme Ortamları Projesi kapsamında; her kademede eğitim gören öğrencilere, bu marka değerler tanıtılmalı ve yerinde etkili kazanımlar için imkanlar sunulmalıdır.

-Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında; bu yörede yaşadığı halde, yanı başındaki bu marka değerleri görme imkânı bulamamış bireylere, yerel yönetimlerin organizasyonu ile bu imkanlar sunulmalıdır.    

Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir - 2021; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.