Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından üniversiteye adını da veren "Hünkâr Hacı Bektaş Veli”yi vefatının 750. yıl dönümünde anma programları kapsamında paneller serisi düzenlenecek.

Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin ölümünün 750’nci yıldönümü olan 2021 yılının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının "Hacı Bektaş Veli Yılı" olarak çeşitli etkinliklerle kutlanması kararına istinaden, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü tarafından "Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü" başlığı adı altında yıl boyunca çevrim içi paneller serisi düzenlenecek.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü ve UNESCO işbirliğiyle 2021 yılı boyunca düzenlenecek paneller serisinin ilki 17 Mart 2021 tarihinde davetli konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Alevilik Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Dönmez ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş-ı Veli Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Taşğın’ın katımlarıyla gerçekleştirilecek.

Panelde Prof. Dr. Mehmet Dönmez “Hûnkar Hacı Bektaş Veli Eserlerinde Fert ve Toplum Anlayışı”, Prof. Dr. Ahmet Taşğın ise “Hünkâr Hacı Bektaş Veli Vasiyetnamesi: Her Ölüm Bir Nasihattir” üzerine konuşacak.

Panel serisinin ikincisi 18 Mayıs 2021 tarihinde Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Haşim Şahin’in “Hûnkar Hacı Bektaş Veli’nin Tarihi Kişiliği” ve Uşak Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Salih Gülerer’in “Hûnkar Hacı Bektaş Veli’nin Menkıbevi Kişiliği” üzerine yapacakları konuşmaları ile gerçekleştirilecek. 

Panel serisinin üçüncüsü 20 Ekim 2021 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Yaman’ın “Hûnkar Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu İnsanına Mirası” ve Süleyman Demirel Üniversitesinden ise Doç. Dr. Ahmet Yılmaz Soyer’in “Hûnkar Hacı Bektaş Veli ve Dört Kapı Kırk Makam” üzerine yapacakları konuşmalarıyla gerçekleştirecek.   

Paneller serisinin dördüncüsü ve sonuncusu ise, 20 Aralık 2021 tarihinde Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Hamiye Duran’ın “Hûnkar Hacı Bektaş Veli’nin Eserleri ve Gönül Dünyası” ve Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Pervin Ergun’un “Hûnkar Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliğin Kültür Kökleri” üzerine yapacakları konuşmalarıyla tamamlanacak.