Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar kasabasında Hiva Türk Dünyası Kültür Başkenti Fotoğraf Sergisi ve Hibe Dede Anıtı Açılışı Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve Protokol üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Ortahisar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Hibe Dede Anıtı" ile "Özbekistan Hiva Fotoğraf Sergisi"nin açılışına Vali Becel ile birlikte,  Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar da katıldı. Programda Özbek kültürüne dair çeşitli gösteriler sunuldu.

Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş yaptığı açıklamasında şunları ifade etti; "2020 yılında başlattığımız girişimlerle TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) ve Özbekistan Büyükelçiliği ile birlikte yürüttüğümüz program doğrultusunda;

Özbekistan Hive kentinin TÜRKSOY tarafından 2020-2021 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesinin ve ayrıca Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın bağımsızlıklarının 30. yılı anısına düzenlenen “Hibe Dede Anıtı ve Hive Fotoğraf Sergisi” açılışımıza katılım sağlayan; Nevşehir Valimiz sayın İnci SEZER BECEL’e, Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarımız Avazbek KHODJIMETOV’a, Özbekistan Büyükelçiliği Konsolosumuz Aybek RAZZAKOV’a, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakhytzhan OMAROV’a, TÜRKSOY Daire Başkanı Sancar MÜLAZİMOĞLU’na, Kapadokya Üniversitesi Rektörümüz Prof.Dr.Hasan Ali KARASAR’a, Vali Yardımcımız sayın Hasan ERKAL’a, İlçe Başkanımız sayın Oğuz KAHRAMAN’a ve katılımcılara teşekkür ederiz..."dedi.

Hibe Dede Ortahisar'ın kurucusu olarak kabul edilir.

Ortahisar'ın kuruluş tarihi kesin bilinmemekle beraber 11 yy. başından itibaren Orta Asya'dan Anadolu'ya göçlerin başladığı sırada Özbek Türklerinden olan Hibe Dede, sekiz kardeşiyle Horasan'dan gelerek Ortahisar'a yerleşmişlerdir. Bu aile kasabanın ortasında bulunan kale ve etrafında hazır buldukları oyukları geliştirerek ve ilave yerler oyarak kendilerine dokuz ayrı mesken yapmışlardır. şimdiki Ortahisar halkının büyük bir bölümünü dokuz kardeş oluşturur.