Düğün, sünnet,askerlik,politik veya ünlü bir kişi karşılama / uğurlama,sportif bir başarı, antika araçların / motosiklet tutkunlarının gösterisi veya cenaze gibidurumlarda konvoy oluşturmak bir kültürel gelenek halini almıştır.

Konvoy oluşturmak, genelde taşıt trafiğinin devam ettiği kara yollarında gerçekleştirilmektedir. Konvoy; kimi zaman birlikteliğin, kimi zaman da adrenalinin zirve yaptığı durumlardır. Taşıtların takip mesafesini korumadan hız yaparak, tehlikeliaraç sollamalarının gerçekleşebildiği, karayolunda normal trafiğin aksayabildiği ortamlarıoluşturabilen durumlardır.Sadece cenaze konvoylarında, önde cenaze aracı bulunduğundan genelde bir taşkınlık yaşanmadan sükûnet içerisinde güzergâh takibi yapılmaktadır.

Diğer etkinliklerde ise;araçların dikkatsiz ve pervasızca kullanılması / araçlarda tehlike arz edebilecek şekilde hareketler sergilenmesi / düğün konvoylarında araçların önünün kesilmesi / yolun kapatılıp drift atılması / kimi zaman ateşli silah kullanılması / etrafa rahatsızlık verebilecek şekilde gürültü ve taşkınlık yapılması toplumsal güvenliği tehlikeye sokabilen / hoş karşılanmayan kusurlu hareketlerdir. Bunların sonucunda kimi zaman maddi hasarlı / yaralanmalı, kimi zaman da ölümlü kazaların meydana gelmesine sebep olabilmektedir.

Yaz mevsimi ile beraber düğün / sünnet / konser gibi toplumsal etkinlikler daha da hız kazanmakta; konvoylu etkinliklerde artış görülmektedir.Üzüntünün / neşenin dozajı aşılmadan, etkinliğin toplumsal olumsuzluklara neden olmadan gerçekleştirilmesi / kutlanması, her sağ duyulu bireyin arzu edebildiği bir sonuç olmalıdır.

İlimiz Nevşehir’de de konvoy oluşturulan tüm faaliyetlerde; sağduyunun / sorumluluk bilincinin galip gelmesi dileği ile…

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi) - Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi