Ürgüp Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 50.’si yapılan Ürgüp Uluslararası Bağ Bozumu Festivali başladı.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bu yıl 50.’cısı düzenlenen Uluslararası Bağ Bozumu Festivali Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ve Tarım Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizlgider'in katılımı ile başladı.

Ürgüp Belediyesi önünden mehteran takımı ile kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde geleneksel köy stantlarının, fotoğraf sergisinin, en güzel üzüm yarışmasının, üzüm ezme yarışmasının ve festival yemeği ikramının yapılacağı festival köyünün açılışı gerçekleştirildi.

Ürgüp 50. Uluslararası Bağ Bozumu Festivali’ne Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Tarım Bakan Yardımcısı Av. Ebubekir Gizligider, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz,  AK Parti Nevşehir İl Başkanı Ali Kemikkıran, Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, Nevşehir Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, AK Parti Ürgüp İlçe Başkanı Oğuz Kahraman, Ürgüp'te faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, protokol üyeleri, yerli ve yabancı konuklar katıldı.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Festivalin açılışında yaptığı konuşmasında şunları ifade etti;  "Ügüp Belediyesinin öncülüğünde bu yıl 50’ncisi gerçekleştirilen Ürgüp Bağ Bozumu Festivali’ne hoş geldiniz diyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.

Yarım asır önce başlatılan, günümüzde de halen devam eden ve Kapadokya lezzetlerinin en önemlilerinden olan üzümümüzü ve ondan yapılan ürünlerimizi tanıtacağımız bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Günümüzde, insanlar yapacakları seyahatlerde gezme ve görmeyi planlarken aynı zamanda gittikleri yerlerdeki yöresel lezzetlere de büyük önem vermektedirler. Bu acıdan bakıldığında günümüzde yeme içmeyi barındıran gastronomi de turizmin en önemli parçalarından biri haline gelmiştir.

Aslında,Nevşehir ve Kapadokya Bölgesi olarak biz bukültürel zenginliğin tamda ortasında yaşamaktayız. Gerek tarihi turistikmekânları, gerek kadim uygarlıkların zenginleştirdiği kültür birikimi; balon turları, peri bacaları, vadileri, yer altı şehirleri, kiliseleri, hanları, sağlık ve inanç turizmiyle ve gerekse de yöresel ürünleri ve el sanatları ürünleri ile oldukça gelenekseldeğerlere sahibiz.

Hem Türkiye hem de dünya turizmi açısından çok önemli bir misyona sahip olan bölgemizde düzenlediğimiz etkinliklerle bu değerlerimizi dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra şehrimizde ve bölgemizde bulunan işletmeler bu amaca hizmet etmekte ve önemli katkılar sunmaktadır.

Ayrıca, İlimizin birçok el emeği ve yöresel ürünü de, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş olup, bu kapsamda, İlimize ait Nevşehir Kabak Çekirdeği, Avanos Çömleği, Nevşehir Simidi, Nevşehir Testi Kebabı, Derinkuyu Fasulyesi, Kaymaklı Çöreğimiz ve son olarak Kaymaklı Kuru Kaymağımız coğrafi işaret belgesi almıştır. Böylece İlimize ait 7 adet el emeği ve yöresel ürünümüz tescillenmiş ve hali hazırda 6 adet ürünümüzün tescili ile ilgili çalışmalarımızda son hızıyla devam etmektedir.

Bu tür organizasyonlar ve kültürel değerlerin ön plana çıkarılması bizi her zaman heyecanlandırmıştır. İki gün süreyle devam edecek olan etkinlikte bölgemize özgü ürünler Ürgüp’te misafirlerimize sunulacaktır. Tarihi, doğal güzellikleri, peri bacaları ve mistik yapısıyla tüm dünyayı kendine hayran bırakan ilimiz, bugün katıldığımız bu festival ile de adından söz ettirmeyi yine başaracaktır.Özelikle bölgenin tarihini, kültürel özelliklerini, yaşayış tarzını ve sürdürülen geleneklerini yaşatması açısından dikkate değerdir.

Bu duygu ve düşüncelerle, yarım asrı geride bırakmış, bu yıl 50’ncisi düzenlenen Ürgüp Bağ Bozumu Festivali’ne katılımlarıyla bizleri onurlandıran ve şehrimiz tarımının gelişmesine sağlamış olduğu desteklerden dolayı Sayın Bakanımız zatıâlilerinize, Bakan Yardımcılarımıza şükranlarımı sunarım.

Ayrıca festivalin düzenlenmesinde emeği gecen başta  Ürgüp Belediye Başkanımız Sn. Mehmet Aktürk’e ve bugüne kadar emek veren tüm geçmiş dönem belediye başkanlarımıza, katkılarını esirgemeyen turizm sektörümüzün kıymetli mensuplarına ve tüm davetlilere teşekkür ediyorum. Festivalimizin hayırlı olmasını temenni ediyor hepinizi saygıyla selamlıyorum." dedi.

Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, festivaldeki açılış konuşmalarının ardından festival alanındaki köy stantları ve kadın kooperatiflerinin stantlarını gezerek üzüm üreticileriyle sohbet etti.

Ürgüp Belediyesi tarafından düzenleneen 50. Uluslararası Bağ Bozumu Festivaline katılan Bakan Kirişçi, fetivalde üzüm çiğnedi, pekmez yapımına eşlik ederek, "Şenolasın Ürgüp" türküsünü söyledi.

Bakan Kirişçi, yarışmada dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.