YOK OLAN BİR FABRİKA; ÜRGÜP MEMBA SUYU ÜRETİM TESİSLERİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

I967-1973 Yılları arasında Ürgüp Belediye Başkanlığı yapan Hüseyin Terzioğlu’nun gayretleriyle, Ürgüp'te kurulan fabrikada ''Ürgüp Memba Suyu'' şişelenerek tüm Türkiye'ye dağıtılıyordu. Terzioğlu’nun görevden ayrılmasıyla atıl hale gelen fabrika, 1977 yılında Belediye Başkanı seçilen Cemal Seymen tarafından tekrar faal hale getirilmiştir.Ürgüp Memba suyu “ÜRGÜP” markasıyla “Şaşal” su markasından sonra ülkemizde ikinci önemli su markası halinde gelmiş1970' yıllarda ülkemizde en çok tüketilen su unvanını kazanmıştır.

Ürgüp Memba Suyu Tesislerinden görünüm(Ürgüp Belediyesi arşivi)

1979 yılında tesiste çalışanların beyanlarına göre en az otuz kişi istihdam edilmiştir. Taşıyanlar ve bayileri de işe kattığımızda en az yüz ailenin geçim kaynağını sağlayan bir üretim tesisi olmuştur.

1979 yılında rahmetli arkadaşım İsmail Kars bu tesiste çalışırken bir kez ziyaret amacıyla tesise gitmiştim. O bölgenin en modern bir üretim tesisi özelliği taşıyordu. O zaman Ürgüp Belediye Başkanı olan Cemal Seymen’in fabrikanın modern araç ve gereçle donatılmasında çok yoğun gayret ve çabası olmuştu.

“Cemil Köyü yakınından çıkan hoş içimli Deringöz kaynak suyu borularla Ürgüp yakınına kadar getirilmiş ve bir şişeleme tesisi kurulmuştur. Bu su, Ürgüp memba suyu adı ile özellikle turistik kuruluşlara verilmektedir.”(Emrullah Güney, Uçhisarlılar Derneği İnternet sayfası)

Ürgüplü araştırmacı-yazar Mustafa Kaya’ya göre tarihi bir alan olan Ayvalı Köyü hudutlarından Deringöz diye bilinen alandan çıkan su cam şişelerde şişelenip satıldığı dönemde tüketici tarafından beğenilmiştir.

Su dağıtımında kullanılan bez torba


Hüseyin Terzioğlu’nun belediye başkanlığından ayrılmasından sonra atıl hale gelen ve 1977 de yeni seçilen belediye başkanı Cemal Seymen tarafından yenilenerek ayağa kaldırılan tesis, 1980 darbesinden sonra Cemal Seymen’in görevden ayrılması sebebiyle bir süre daha çalışmış sonra tekrar atıl hale gelmiştir. 1989-1990 yıllarında rekabet yapan su markalarının çoğalması, finansman zorluğu ve ilgisizlik sebebiyle işlevini tamamen yitirmeye başlamış eski çalışanlardan alınan bilgilere göre de 1994 yılında kapanmıştır.

Su tesislerinin 2 kez açılışı

Hurdaya ayrılan makinalarI satılan fabrika binası bugün atıl durumda çürüyüp yıkılmaya terkedilmiş durumda. Oysa su önümüzdeki yıllarda ülkemiz ve dünya açısından ulaşılması zorlaşacak olan en önemli yaşamsal tüketim ürünü olacaktır.

Milli değerlerimize yeterli önemin verilmemesi ve birer birer kapanması ülkesini seven insanları doğal olarak üzüyor. Ürgüp Belediyesinin bölgemizin bu güzel tesisini küllerinden yeniden inşaa etmesi temel dileğimiz.

Yararlanılan Kaynaklar

-Emrullah Güney; Ürgüp, Uçhisarlılar Derneği İnternet sayfası

-Mustafa Kaya; Hüseyin Terzioğlu, 24.01.2013 Ürgüp Haber

-12.02.2014 Fibhaber