YOK OLAN TARİHİ NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir eski Devlet Hastanesine “hasta “olarak yolum hiç düşmedi. Bir kez bir yakınım için acil servise gittim. Bir kez de rahmetli Zeki Tekiner’in telefonu ile başhekim Dr. Rasim bey ile görüşmeye gitmiştim. Taş bina güzel ve görkemli bir yapıydı. Tarihiydi, depreme vb. doğal afetlere dayanıklı idi. Şehrin orta yerinde herkesin kolaylıkla ulaşabileceği, yürüme mesafesinde idi.

Nevşehir il olmadan önceleri 1954 yılı başına kadar hastane hizmeti Cumhuriyet İlkokulu-Öğretmenevi arka sokağında vali konutunun yanındaki binada sunulmaktaydı. Bu bina Nevşehir Eski Belediye Başkanı Şükrü Süer'e ait iki katlı bir yer idi. Nevşehir Devlet Hastanesi ilk olarak 1944 yılında 10 yataklı Sağlık Merkezi olarak hizmetine başlamıştı.

Yıkılan Nevşehir Devlet Hastane binasının yapımına 1952 yılında başlanmıştır.Nevşehirli esnafların Naim Varol Başkanlığında kurdukları Nevşehir Devlet Hastanesi Yaptırma Derneği’nin katkılarıyla. 1954 yılında 25 yataklı Devlet Hastanesi şekline dönüştürülmüştür. Hastane 1954 yılında 25, 1955 yılında 50, 1960 yılında 200 ve 1975 yılında 250 yataklı olarak düzenlenmiştir. Hastane 1963 yılında Sağlık Bakanı Prof. Dr. Ragıp Üner’in desteğiyle genişletilmiştir. Nevşehir Devlet Hastanesi’nin adı Sağlık Bakanlığı tarafından 2001 yılında Dr. İbrahim Şevki Atasagun’un anısına Dr. İ.Ş.Atasagun Nevşehir Devlet Hastanesi olarak değiştirilmiş ve temeli 1993 yılında atılan yeni binası 2002 yılında bitirilerek hizmete açılmıştır. Bu tarihi hastane yaklaşık 69 yıl hizmet vermiştir.

Yıkılıp Belediye Binası ve "Şehir Meydanı" yapılacağı projelendirilen, mekanın alanı yaklaşık 40.000 m2 idi.

Yeni bina kısmının tahminen % 70 inin kaba inşaatı yapılmışken, binanın arsasıyla birlikte projesi de işyeri, otel ve AVM ye değiştirilmiştir.

Yerinde şimdi, tarihi Kale siluetini engelleyen bir cam kule ile bir AVM var.

Gelişmiş toplumlarda tarihi binalar hele tarihi hastaneler yıkılıp AVM yapılmazlar. Olduğu gibi korunurlar. Nevşehir sağlık tarihi açısından önemli bir bina olan önceki Nevşehir Devlet Hastanesi Binası artık resimlerde kaldı yadigar.