Dünyamızı etkileyen sorunlar üzerine farkındalık yaratmak amacıyla 21st Century Skills (21. yüzyıl Becerileri) konulu uluslararası bir eTwinning projesine Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi olarak ortak olduk. Projemizde Türkiye'den 9, Bosna-Hersek'ten 2 okul yer almaktadır. Okulumuz İngilizce Öğretmeni Murat PEKTAŞ rehberliğinde belirlenmiş 10 öğrenciyle birlikte Şubat ayı itibariyle çalışmalara başlanmıştır. Proje kapsamında şimdiye kadar Web 2.0 araçları kullanılarak logo, afiş ve kelime bulutu hazırlanmış ve ayrıca okul panosu oluşturulmuştur. Şubat ayı konumuz olan Air Pollution and Climate Change (Hava kirliliği ve İklim değişikliği) hakkında bir sunu hazırlanmıştır. Her ay için belirlenmiş konularda çalışmalar yapılacak ve haziran ayında tüm çalışmaları içeren bir e-book hazırlanarak projemiz tamamlanacaktır.

I'm ready for the century with my skills

Proje Hakkında

21. yüzyılda öğrenci becerilerine yönelik beklentilerin farklı olduğu görülmektedir. Bilgi sahibi bireyler yerine, bilgiyi analiz edebilen, değişikliklerini takip edebilen ve kendi kültürlerini sentezleyebilen ve dünyaya açılan bireyleri yetiştirmek gerekir. Proje tabanlı eğitim ile öğrencilerimizin dünya sorunlarına duyarlı olmaları ve pedagojik yenilik ve yaratıcılık yoluyla temel beceri ve okuryazarlık kazanmaları gerekmektedir. Proje kapsamında her okul, 5-10 öğrenci grubunun belirlediği dünya sorunlarını araştırarak web.2 araçlarıyla bir sunum hazırlayacak.   

Projenin amaçları

Bu proje ile 14-19 yaş arası gençlerin grup çalışması ile dünya sorunlarını incelerken 21. yüzyıl becerileri kazanmaları hedeflenmektedir. Ayrıca, dünyanın küresel sorunlarından birini incelerken ve bir sunum hazırlarken, öğrencinin BİT okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, işbirliği ve iletişim becerileri, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmesi amaçlanmaktadır. Farklı sosyal ortamlarda büyüyen öğrenciler ve önerilen çözümler tarafından ortak sorunların nasıl yorumlandığına odaklanır. Bu aşamada öğrencinin farklı kültürlerle bağlantı kurması ve kendini ifade etmesi amaçlanmaktadır. Grup üyeleri arasında süreç yönetimi kontrolü, disiplinler arası bilgi sahibi olma, işbirliği ve organizasyon becerileri kazanılır.

Beklenen Sonuçlar

Proje sonucunda; Tüm proje ortağı okullarımızla farklı coğrafyalarda ve kültürlerde yaşıyor olsak da, sorunlarımızın aynı olduğu ve birlikte hareket ederek çözüme ulaşacağımız bilincini kazanmamız bekleniyor. Öğrenciler dünyadaki sorunları incelerken resmi makamlarla iletişim, medya okuryazarlığı, istatistiksel bilgilerin analizi, bilgi okuryazarlığı, problem çözme - disiplinlerarası bilgileri analiz ederek yeni fikirler üretme ve işbirliği sonucunda sunumlarını sunarlar. Yapılan çalışmaların e-kitaplara dönüştürülmesi de bu amaca hizmet ediyor.