Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) bünyesinde kurulan müze, 10 Haziran 2019 tarihi itibariyle ziyaretçilerine kapılarını açtı. 

Müzenin kurucusu ve NEVKAM Müdürü Doç. Dr. Adem Öger müze ile ilgili olarak “10 yıldır bölgenin somut olmayan kültürel mirasının tespiti, derlenmesi ve arşivlenmesi noktasında önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Son bir yıldır da bölgeden derlediğimiz kültürel mirasımızın uygun bir mekânda temsili ve sunumu için çaba harcadık. Nitekim Avanos’un önemli yapılarından Dr. Hacı Nuri Bey Konağı’nda bölgenin kültürel mirasının yaşatılmasını, aktarılmasını ve paylaşılmasını sağladık. Müzemiz, UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi”nden hareketle bölgenin kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda bölgenin kültürel mirası, Üniversitemiz Türk Halk Bilimi Bölümü öğrencilerinin icraları, gösterileri ve uygulamaları ile yeniden hayat bulmaktadır. Müzemizde ziyaretçiler, Karagöz, Âşıklık geleneği, Meddahlık geleneği, ebru sanatı, sema, semah gibi Türkiye’nin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alan geleneklerini deneyimleyebilmektedir. Ayrıca bölgenin dokuma, halk hekimliği, mutfak kültürü, nahıl geleneği, doğum, düğün, ölüm adetleri ve çocuk oyunları gibi kültürel miraslarını da yaşayarak öğrenmektedir. Müzenin kurulma sürecinde desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı’ya, Avanos Kaymakamlığı’na, emeği geçen kurum ve kuruluşların yanı sıra yöre halkımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.  

Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’nin masal odasında, sözlü gelenek ve anlatıları dinleyerek hem öğrenip hem de eğlenebilirsiniz. Karagöz odasında, hayali olup yardağınızla birlikte hayallerinizi hayal perdesine yansıtabilirsiniz. El sanatları odasında, kendi ağaç baskınızı yapabilir, ebru sanatı ile düşlerinizi suya çizebilir, yün ile keçe tepebilirsiniz. Dokuma odasında, Avanos halılarının hikâyesini dinleyerek dokuma tezgâhında mekik dokuyabilir, halıya bir ilmek de siz atabilirsiniz. Gelin odasında düğün geleneklerini dinlerken belki siz de bahtınızı açtırabilirsiniz. Tafana bölümünde, Kapadokya mutfak kültürünü tadabilir, geleneksel sohbet odasında meddah hikâyeleriyle geçmişi şimdiki zamanda dinleyebilirsiniz. Eğer nazara geldiyseniz halk hekimliği odasında bir kurşun döktürebilir, âşık odasında Kapadokya türkülerini dinleyip, abdallık geleneğini yaşayabilirsiniz. Avluda çocukluğunuzda oynadığınız oyunları tekrar oynayabilir ve unuttuğunuz oyuncaklarla tekrar buluşabilirsiniz. 

Müze, haftanın her günü 08.30-17.30 arasında ziyaretçilerine hizmet vermekte.