Nevşehir'de IPARD Toplantısı Düzenlendi...

 Nevşehir Kapadokya Dedeman Otel Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya; Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, TKDK Başkanı Kenan Akgündüz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ile 42 ilin gıda tarım ve hayvancılık il müdürü ile TKDK koordinatörleri katıldılar.



Toplantının açılışında konuşan TKDK Başkanı Kerem Akgündüz, IPARD'ın, AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan 'katılım öncesi yardım aracının kırsal kalkınma projesi' olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, (IPARD) programının Avrupa Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylandığını kaydeden Akgündüz, "AB komisyonunun 1. fasıl kapsamında Türkiye'ye kullandırmayı düşündüğü tarım ve kırsal kalkınma anlamındaki 800 milyon Avro'luk AB hibe fonunun ülkemizde daha etkin ve verimli kullanılması için bir çalışma yapmaktayız. Yaklaşık 800 milyon Avro tutarında bir bütçe var. Bunun karşılığında ülkemizin de bu bütçenin 3'te 1'ini koyma zorunluluğu var. Yani yaklaşık 1 milyar Avro tutarındaki bütçeyi ülkemizde 2016 yılının sonuna kadar kullandırılmak zorunda. Eğer bu fonun hem yıllar itibariyle asgari tutarı hem de 2016 yılı sonu itibariyle tamamı kullandırılamaz ise kullandırılamayan kısmı AB komisyonu bütçesine geri dönecek ve başka amaçlarla başka ülkelerde kullandırılacak." dedi.

"TARIMA CİDDİ KAYNAKLAR AYRILIYOR"

Türkiye'nin, kırsal kalkınmaya son 10 yılda ciddi kaynaklar aktardığını ifade eden Küsek, "Örneğin Ziraat Bankası tarım sektöründen sıfır faizli krediler veriyor. Geçen yıl bu 3,5 milyar TL civarındaydı. Yani Türkiye, kırsal kalkınmaya banka üzerinden 3,5 milyar TL sıfır faizli kredi sağlıyor. Bildiğiniz gibi IPARD yıllık 500 milyon TL gibi bir kaynak sağlıyor. Ulusal bütçeden kırsal kalkınma için ayırdığımız kaynak da yıllık 500 milyon TL'nin biraz üzerinde. Diğer taraftan, Kalkınma Bakanlığımızın kalkınma ajansları var ve onlar da benzer miktarlarda kaynaklar kullandırıyor. Şu anda Türkiye'de kırsalda bu değer zincirini oluşturmak için projesi olan bütün yatırımcının ihtiyacını karşılayacak miktarda kaynak devlet tarafından yatırımcının hizmetine sunulmuş durumda. Bunlar çok yüksek kaynaklar ve her yıl sağlanıyor. Mesela Makine Ekipman Desteği için bu yıl kullandırttığımız kaynak bu yıl 200 milyon TL civarında olacak. Bu desteği nasıl kullandırdığımız da çok önemli. Bu destekle biz çiftçimize ihtiyacı olmayan makineyi aldırtıyor olabiliriz. Yüzde 50 hibe desteği veriyoruz ve çiftçimiz yılda birkaç kez kullanacak olduğu makineyi bu desteğin cazibesi ile alabilir ve çok az kullanabilir ama kaynak oraya bağlanmış olur. Diğer taraftan da çiftçinin kendi sermayesinin eksikliği nedeniyle alamayacağı makineyi biz çiftçiye aldırtarak, o çiftçimizin ülke için çok fazla katma değerler kazandırmasını da sağlıyor olabiliriz. Yani bu silah gibi bir şey. Çok iyi amaçlar için de kullanıyor olabilirsiniz, çok beklenmedik olumsuz sonuçlar için de kullanıyor olabilirsiniz. İşte bütün bu kısal kalkınma için kullanılan kaynaklar hangi kurum tarafından kullanılıyor olursa olsun bir proje, bir bütünlük içerisinde kullanılması zorunluluğu var. Yani biz ülke genelinde doğru kırsal kalkınma programını uygulayamıyorsak, sadece IPARD programını doğru olarak kullanma imkanımız yok. Şu anda Türkiye'de kırsal kalkınmanın sürdürülebilmesinden sorumlu en büyük payı olan kurumlardan bir tanesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Biz bu sorumluluk içerisinde sadece IPARD'ı düşünerek değil, Türkiye'deki bütün kırsal kalkınmayı bütüncül bir şekilde düşünerek bir kısal kalkınma politikası uygulamak zorundayız. Artık bunu 10 yıldır yapıyoruz." diye konuştu.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise ilde turizmden sonra en önemli ekonomik girdinin tarımdan sağlandığını belirterek, kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla ülke genelinde olduğu gibi Nevşehir'de de yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu vurguladı. Vali Ceylan, Nevşehir'de TKDK kaynaklı IPARD projelerinin uygulanmakta olduğunu, bunların çok iyi bir biçimde kullanımının önemini bildiklerini sözlerine ekledi. IPARD programı değerlendirme toplantılarının açılış konuşmasının ardından katılımcılar toplu fotoğraf çekimine katıldı.