Genç Muhtar Murat Güneş'in 93 haneden oluşan Belbarak Köyünde başlattıgı ağaçlandırma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Belbarak Köyü Muhtarı Murat Güneş'in başlattığı ağaç dikme kampanyası çerçevesinde 250 adet meyve ağacı ve 600 adet çam fidanı dikildi.

Yeşil bir köy oluşturmayı kafasına koyan Belbarak Köyü Muhtarı Murat Güneş, önderliğinde köyde başlatılan ağaç ağaçlandırma çalışmaları sayesinde köylü vatandaşların işbirliğiyle bu yıl hedef bin 500 adet fidan toprakla buluşacak.

Belbarak Köyü'nde Yeşil Seferberliği...

Muhtarları Güneş'e teşekkür eden köylüler ise, asıl zorluğun şimdi başladığını, ve bu fidanların yetiştirilmesi için her türlü çabayı göstermeye de hazır olduklarını belirttiler.

Bu şirin köyümüzün ağaçlandırılmasında emeği geçen ve bu güzel etkinliğin devamlılığını sağlayan tüm bağış sahiplerine kalpten teşekkür ederiz.

Gelin şimdi bu güzel köyümüzü tanıyalım;

BELBARAK KÖYÜ
Belbarak Köyü, Nevşehir ilinin Hacıbektaş ilçesine bağlı Hacıbektaş’a 14 km, Nevşehir’e 54 km uzaklıkta bir köy olup yaklaşık 95 haneye sahiptir. Adından da anlaşılacağı üzere Barak Türkmenleri tarafından kurulmuştur. Nüfusun büyük bir bölümü çevre şehirlerde çalıştığından köy nüfusu hayli azalmıştır.

Belbarak Köyü’nün Tarihçesi

Anlatılanlara göre üç kardeş Gaziantep'ten çıkar ve şimdiki Aşağıbarak Köyü’nün olduğu yere yerleşirler. En küçük kardeşleri çobanlık yaparmış ve koyunlarını su var diye köyümüzün bulunduğu yerde dinlendirirmiş. Buraya ağıl ve kulube de yapmış.

Günlerden bir gün bu küçük kardeş diğer kardeşleriyle sebebi ne olduğu henüz tam olarak bilinmeyen bir nedenden dolayı kavga eder. Herşeyini toplar, karısını da yanına alarak bugün köyümüzün olduğu bölgeye yerleşir. İlk yerleşen kişi işte bu üç kardeşten en küçüğüdür. Zaten günümüzde de iki köyün insanları birbiriyle birinci dereceden akrabadır.

Neden "Belbarak" Denilmiş?
Aşağıbarak ile köyümüz arasında küçük bir tepe bulunur. Aşağıbarak’ta bu tepeye “Gedik” derler. O gedik bir işaret (bel) olarak kabul edilmiştir. İşte resmî isim olarak köyümüzün adı kayıtlara Bel-Barak olarak geçmiştir. Yukarı Barak olarakta bilinir.

Köyümüzün Özellikleri, Konumu ve Altyapısı
Köyümüzün güneyinde Aşağıbarak, batısında Avuç Köyü, doğusunda Köşektaş, kuzeyinde ise Ankara-Kayseri karayolu (3km) geçer.

Köyümüzün muhtarı Murat Güneş'dir. Hane sayısı 93. Köyümüzde bir sağlık evi bulunmamasına rağmen bulunan sağlık ocağı hizmet vermemektedir. Köyümüzde bir PTT acentası veya şubesi yoktur. İlköğretim okulu, öğrenci azlığı sebebiyle köyün araç gereç deposu olarak kullanılmaktadır. Eğitim taşımalı yapılmaktadır. İlköğretim öğrenci sayımız 2018 tarihi itibarıyla 13'tür.

Köyümüzde kanalizasyon sistemi ve su şebekesi mevcuttur. Su kontrolü yapılmamaktadır.
Belbarak Köyü Nüfusu

2012'de yapılan genel nüfus sayımı bilgilerine göre köyümüzün nüfusu 101'i kadın, 95'i erkek olmak üzere 196'dır.

Köyümüzdeki Çeşmeler ve Bölgeler

Ankara-Kayseri karayolundan köyümüze doğru gittiğimizi düşünürsek, bizi Yalnız Kuyu çeşmesi köye girmeden hemen solda buz gibi suyuyla karşılar. Tam burada bir dörtyol vardır. Sağa gidilirse Mahmut’un Çeşme’ye varılır. Daha ileride Eskiören bölgesi yeralır. Dörtyol ayırımından sola gidilecek olursa, Gümüşpınarı bölgesine varılır. Gümüşpınarı’ndan güneye doğru gidilecek olursa Gölyeri mevkiine varılır. Köyümüzün su deposu işte bu Gölyeri mevkiindedir. Hemen yanındaki pınar suyundan hiç ödün vermeden yılladır akmaktadır.

Dörtyol ayırımından düz gidecek olursak, köy meydanına varılır. Köyümüzün camii, ilköğretim okulu (faal değil), sağlık ocağı, yaşlılar cemiyetine ait oda ve kahvehane bu alanda yeralır. Bu yol ileride üçe ayrılır. Sola giden yol elmalığa, eski bağlara ve Köşektaş’a kadar uzanır. Düz giden yol köy mezarlığına ve Aşağıbarak Köyü’ne gider. Sağa giden yol ise harman yeri ve dağın altına gider.