Pek çok sağlık sorunu karşısında etkili bir çözüm imkanı sunan Nevşehir'in birçok bölgesinde doğal olarak kendiliğinden yetişen mucizevi lezzeti kemenin faydaları nelerdir?  "Domalan" mantarı (keme) almak isteyenler bu haber size! 

Peki Dolaman mantarının faydaları nelerdir? Dolaman mantarı nasıl tüketilir?

Zehirli olmayan keme mantarı, Türkiye'de en çok tüketilen mantar türleri içerisinde yer almaktadır. Birçok farklı yemekte kullanılabilen keme mantarından kebap da yapılabilmektedir.

En çok tercih edilen trüf mantarının bir çeşidi olan dolama halk arasında altınla eş değerdir. Toprak altında tıpkı patates ve soğan gibi yetişir. Şekli yuvarlak ancak düzensizdir. Yüksek besin değerleri içeren dolaman hakkında merak edilenleri araştırdık. Düşük oranda yağ içerdiğinden özellikle diyet yapmak isteyenler için idealdir.

Trüf mantarınin bir çeşidi olan Domalan Mantarı dolaman keme mantarı satıyorum. Türkiyenin her bölgesinden istediğniz miktarda sipariş verebilirsiniz...

İrtibat: 0 532 221 21 23

"Keme"nin özellikleri nedir?

-Günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.

-Sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Türkiye'de ise doğada kendi halinde yetişmekte ama yeterince bilinmemektedir 

-İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir.

-Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan (trüf) mantarı keme de denilmektedir.

-Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır.

Keme mantarı nedir, faydaları nelerdir?

Küre şeklinde olan, üst kısmı basık ve patatese benzeyen keme mantarı, aynı zamanda dolaman mantarı olarak da bilinmektedir. Peki, keme mantarı nedir, faydaları nelerdir?

Yüksek oranda protein içeren keme mantarı, insan sağlığı için önemli faydalar sunmaktadır. Market ya da semt pazarlarında satılabilmektedir. Doymamış yağ asidi içeren keme mantarı, et kadar sağlıklı bir besin kaynağıdır. Frenk maydanozu ve akdiken yaprağı ile şerbet veya lapa yapılarak tüketilebilmektedir. Keme mantarının faydaları şu şekildedir:

  • Yüksek kolesterole iyi gelir.
  • Kolesterolü korur.
  • Göz hastalıklarına iyi gelir.
  • Omurilik güçlendirmede oldukça etkilidir.
  • Afrodizyak etkisi yaratır.
  • Önemli bir lif kaynağı olması nedeniyle etkin şekilde diyet yapma imkanı sağlar.