Yavuz ve Selim Karartaş kardeşler, sektörlerinden farklı olarak TKDK’ya sundukları yaban mersini (likapa) üretim tesisi projesi ile Nevşehir’e örnek bir tesis kazandırdılar. Proje kapsamında 2021 yılı ilkbaharında yaban mersini için uygun ortam ve nem değerlerini sağlamak amacıyla 18.500 adet fidanın dikimi saksılara yapıldı.

Dolu zararına karşı 41 dekar üretim alanı file ile kaplandı. İhtiyaç duyulan elektrik için 60 kW güneş enerjisi panel kurulumu yapıldı.

Tesis edilen yaban mersini bahçesinde sulama ve bitki besleme tam otomasyonla gerçekleştirildi.Karartaş kardeşler, üretimi yapılacak yaban mersininin uzun yıllar ürün verecek bir bitki olduğunu, yaklaşık olarak 20 yıl civarında ekonomik ömre sahip olduğunu belirterek ürün vermeye başlayacağı ikinci yılda ağaç başına 1 kg, dördüncü yıldan itibaren ise ağaç başına 3 kg yaban mersini hasat edilebileceğini ifade etti.

Nevşehir’de ilk ve tek olan böyle bir tesisi hayata geçirmekten son derece mutlu olduklarını belirten Karartaş kardeşler TKDK ailesine de bu örnek projeye sundukları desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti.