Anahtar Parti İl Başkanı Umut Ergül, Türkiye ekonomisinin yanlış tercihler nedeniyle derin bir borç sarmalına sürüklendiğini belirterek, altına endeksli borçlanma politikalarına sert eleştiriler yöneltti.

Ekonomide yüksek enflasyon, düşen üretim ve artan borçlanma maliyetlerinin ciddi bir yönetim zaafını ortaya koyduğunu ifade eden Ergül, 2025 yılında sanayi üretiminin yüzde 2,1 oranında daraldığını, özellikle yüksek teknoloji üretiminde yaşanan yüzde 24,9’luk düşüşün Türkiye’nin rekabet gücünü zayıflattığını vurguladı. Buna rağmen hükümetin üretimi teşvik etmek yerine borçlanmayı tercih ettiğini savunan Ergül, bu borçlanmanın da altına endeksli, son derece maliyetli bir yöntemle yapıldığını dile getirdi.

2024 yılından 26 Ocak 2026 tarihine kadar ihraç edilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının toplamının 204 tonu aştığını belirten Ergül, bu borçlanmalardan yaklaşık 649 milyar TL gelir elde edildiğini, ancak itfa maliyetinin 1 trilyon 738 milyar TL’ye ulaşmasının öngörüldüğünü kaydetti. Aradaki farkın 1 trilyon 89 milyar TL olduğuna dikkat çeken Ergül, aynı borçlanmanın Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yoluyla yapılması halinde Hazine’nin kasasından 726 milyar TL daha az çıkacağını ifade etti. Bu kaynağın eğitim, sağlık ve yatırım harcamalarıyla kıyaslanamayacak büyüklükte olduğunun altını çizdi.

Altın fiyatlarının tarihi zirvede olduğu bir dönemde altına endeksli borçlanmaya yönelmenin kamu maliyesini bilinçli şekilde riske atmak anlamına geldiğini söyleyen Ergül, bu tercihin daha önce uygulanan KKM modelinde olduğu gibi sınırlı bir kesime servet transferi yarattığını, bedelin ise tüm topluma yüklendiğini savundu.

Anahtar Parti olarak Türk milleti adına sorular yönelttiklerini belirten Ergül, bu borçlanma modelinin dünyada başka bir örneği olup olmadığını, tercihlerin arka planının ne olduğunu ve kamuoyunu tatmin edecek bir açıklamanın bulunup bulunmadığını sordu. Altına endeksli borçlanmayla iki yıl içinde vatandaşın sırtına yüklenen 726 milyar TL’lik ek maliyetin izah edilmesi gerektiğini ifade eden Ergül, yüksek enflasyon ortamında bu tür borçlanmaların yangına körükle gitmek anlamına geldiğini dile getirdi.

Açıklamasını “Yönetilemeyen ekonomi millete maliyettir. Bu anlayışı reddediyoruz.” sözleriyle tamamlayan Ergül, ekonomi politikalarının acilen gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.