Hacıbektaş’ın Karaburna köyünde, Karaburna Kalesi’nin bulunduğu 1. Derece Sit alanı içinde kaçak kazı yapan  T.Ö isimli şahıs, izinsiz kazı yaptığı esnada Jandarma tarafından suçüstü yakalandı.

Şahsın kazı yaparken kullandığı 1 adet kazma, 2 adet define arama jeotara alan tarama defin tespit çubuğuna el konuldu.

Konu hakkında yapılan açıklamada; Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı unsurları tarafından 18 Aralık 2020 tarihinde İzinsiz Kazı ile Mücadele Kapsamında; Hacıbektaş ilçesinde T.Ö. isimli şahıs1. Derece Arkelojik sit alanında izinsiz kazı yaptığı esnada (1) adet Kazma ve (2) adet Define aramada kullanılan demir çubuk ile suç üstü yakalanmış olup, Hacıbektaş Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile şahıs gözaltına alınarak adli tahkikata başlanılmıştır.

Olay ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Karaburna Kaya Yazıtı
Nevşehir ilinin Hacıbektaş ilçesinin Karaburna köyünün yakınındadır. Köyün güneyindeki 90 metre yüksekliğinde üstü düz tepede bulunan eski bir kale kalıntısının doğu yönünde yer alan geçitin sol tarafındaki kayalık yüzeydedir. Luvi hiyeroglifi ile yazılmış uzun bir yazıttır. İyi korunmuş 3 satırlık yazıtın 30 cm kadar yukarısında küçük bir başlık halinde yazıyı işleyen kişinin imzası da vardır (aşağıdaki son resim) ve "Katip Wana" olarak tercüme edilmiştir. Hawkins yazıtın, "Kral Sipi" ve "Ni'nin oğlu Sipi" arasında buradaki kalenin onarımıyla ilgili olarak yapılan bir sözleşme olduğunu belirtir. Yazıtta, yazıta zarar verecek olanlar uyarılır ve Ay tanrısının intikamı ile tehdit edilirler. "Sipi" adına başka hiçbir kaynakta rastlanmamıştır. Tabal döneminin yerel bir yöneticisi olma ihtimali yüksektir. M.Ö. 8. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynak: Haber Hacıbektaş Com