Türkiye Kamu Sen Nevşehir İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Turgay Çetin, toplu sözleşme süreci ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Bu süreçte hiçbir gözle görülür kazanım elde edilmediği belirten Çetin, bu konuyu maddeler halinde sıraladı.

7 dönemdir yetkili olarak toplu sözleşmeye katılan malum sendika, attıkları her imza, yaptıkları her toplantı ile sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına kaybettirdiler.

2023 yılı Toplu Sözleşmesinde;

• Toplu sözleşme toplantılarını tiyatro sahnesine ve oyalama seansına çevirdiler.

• Tüm kamu çalışanlarını ilgilendiren genel mutabakattaki 50 maddenin çoğu geçmiş dönemlerde karar altına alınan maddeler oldu.

• Kazanım diye sunulan maddeler arasında refah payı, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması, 8 bin 77 TL’lik ek ödemenin taban aylığa yansıtılarak emekli maaşlarına da eklenmesine, yardımcı hizmetlere memurluk, bayram ikramiyesi, kadroya geçirilen sözleşmelilere tayin hakkının süreye bağlı kalmadan verilmesi, vergi dilimlerinin %15’e sabitlenmesi, başta kira, ulaşım, ısınma ve yemek yardımı olmak üzere yeni sosyal yardım kalemlerinin oluşturulması, eş yardımı ve çocuk parası gibi ödemelerin artırılması gibi önemli maddeler yer almadı.

Hizmet kolumuzda ise;

• Mutabakat altına aldıkları 43 maddenin 39’u geçmiş dönemlerde karar altına alınan maddeler oldu.

• Taban ve teşvik ödemeleri ile ilgili kapsayıcılıktan uzak bazı katsayılarda komik artışlar yapıldı.

• Nöbet ücretine 5 TL’lik trajikomik bir artış ile toplu sözleşmeyi bitirdiler.

• Tek kalem maaş, tüm gelirlerin emekliliğe dahil edilmesi, sabit ek ödemenin gelir vergisine dahil edilmemesine, teşvik ödemelerinde yıllık izinlerde kesinti yapılmamasına, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının gelirlerinin arttırılması, üniversite hastanelerinde çalışanlara tayin ve becayiş gibi hakların tanınması, aile ve sosyal hizmetler bakanlığı çalışanlarına makul bir sosyal hizmet tazminatı ödenmesi gibi temel taleplerden hiçbiri bu maddeler arasında yer almadı" diye konuştu.