Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer alan Türkiye’nin en genç volkanlarından biri olan 3268 metre rakımlı Hasan Dağı hakkında bilinmeyen gerçekler.
Hasan Dağı
Ülkemiz içerisinde bulunan volkanik dağlardan biri olan Hasan Dağı günümüzde güvenli olan parkurları ile dağcılık tutkusu olanların ilgisini çekiyor. Dağın eteklerinde bulunan Nora Antik Kenti tarihi açıdan zengin ve önemli bir kaynak. 3268 metre uzunluğundaki zirvesi ile macera severler tarafından tercih ediliyor. Dağda yürürken fotojenik olarak birçok manzara ile karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca dağın yamacında ve tepesinde açan çiçeklerin kokusu dağın her yanını sarıyor. Sizler de macerayı seviyorsanız, dağcılık tutkunuz varsa veya fotoğraf ekmekten hoşlanıyorsanız Hasan Dağı tam size göre olabilir. Hasan Dağı’na kalabalık gruplar halinde veya çift olarak gelebilirsiniz.
Sevdikleriniz ile macera yaşamak ve yeni anılar biriktirmek için efsanelere konu olan bu dağa yolculuk yapabilirsiniz.
Hasan Dağı hala aktif olan volkanik bir dağ olma özelliği taşıyor. Dağın içerisinden hala gaz ve buhar çıkışları mevcut bulunuyor. Hasan Dağı patlaması en son milattan önce 6 bin 600 yılında gerçekleşiyor.
Dağın üzerinde kışın kar tutmayan bölgelerin bulunması ve altında bulunan yüzeysel magma tabakasının varlığı dağın hala aktif olduğunu teyit ediyor. Hasan Dağı patlarsa ne olacağı hakkında bilimsel bir öngörü henüz bulunmuyor.
Hasan Dağı Efsanesi
Hasan Dağı’nın hikayesi zirvesinde bulunan mezarda yatan Hasan dedenin hayatıyla ilgili oluyor. Hasan Dağının isminin geldiği inanılan bir efsane dillerde dolanıyor. Hasan Dağı efsanesi ise: Hasan Dede Hasan Dağı’nda tek başına kalan bir evliya; Ali Dede ise Aksaray Merkezde yaşayan bir evliya olarak anılıyor.
Kara Ali Dede ateşe hüküm edebildiği rivayet ediliyor. Ali Dede, Hasan Dedeyi ziyaret ettiği zamanlarda bir parça koru bir mendile sarıp getiriyor. Kor ne söner ne de mendile zarar vermiyor. Daha sonralarda Hasan Dede, Ali Dedeyi ziyaret etmek için şehre inmeye karar veriyor ve mendiline kar sarıyor.
Ali Dede ile sohbetleri esnasında göz hamamdan çıkan hanımlara takılıyor ve Hasan Dedenin karı mendilinde erimeye başlıyor. Bunun üzerine Ali Dede, Hasan Dedeye dönerek: “Hasan Bey dağ başında evliyalık yapmak hüner değildir. Zor olan şehirde ak topuklu hanımlar karşısında da evliya kalabilmektir. ” diyor.
Hasan Dağı Nerede?
Aksaray ve Niğde sınırları içerisinde yer alan dağın 1700 metresine kadar meşe ormanları mevcut bulunuyor. Hasan Dağı nerede diye merak edenler için, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Dağ Erciyes dağından sonra İç Anadolu’da bulunan en büyük dağ olma özelliğini taşıyor.
Dağın yamacında ve evresinde Türk boyları ve Yörükler yaşamını sürdürüyor. Doğal güzelliğini henüz kaybetmemiş olan dağ adrenalin tutkunlarının ve gezginlerin sıka uğradığı bir yer oluyor. Hasan Dağı’nda tırmanma, dağcılık, paraşüt ve doğa fotoğrafı çekimi gibi etkinlikler yapılıyor.
Son şişkin ay ve Hasan dağı manzaraları. Tuncay Dalcı'nın objektifinden (14 Mayıs 2025)