Nevşehir ve çevresinde gelenek haline gelen ve kış hazırlıkları arasında sayılan ev yapımı salça sezonu açıldı. Salça sezonunun açılması ile birlikte Nevşehir’li ev hanımları da pazarlarda salçalık domates arıyor.  

Nevşehir'de kışlıklarını hazırlamaya başlayan kadınlar, ev yapımı salçaları için kazanlarının, tencerelerinin başına geçti. Süzgüden geçirilen ve tuzlanan domates, kırmızı biber suları, tepsi ve sinilerle çatılara yerleştirildi, güneşlenmeye bırakıldı.

Nevşehir’de pazarcılar odası başkanlığının denetiminde eski Pazar yeri içerisinde ve Nevşehir sebze halinde salçalıklar satışa sunulurken, isteyenler her iki alanda bulunan makinelerde aldıkları domatesleri çektirebiliyorlar.

Geçtiğimiz günlerde faaliyete geçirilen her iki salçalık domates satışı ve çekimi alanlarına vatandaşların ilgi gösterdiği gözlenirken, vatandaşların hafta boyunca bu iki alandan domates alımı ve çekimi yaptırabilecekleri bildirildi.

 Her yıl Ağustos ayının gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlanan İlimiz Nevşehir de sezonluk salçalar güneşin altındaki yerini almaya başladı.


Nevşehir'de biber ve domatesten iki tür salça yapıldığını anlatan ev hanımları; "Salça yemeklere renk ve lezzet verdiğinden vazgeçilmezimizdir" dediler. Domates salçası yapmak için seçilen domateslerin kırmızı ve olgun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Nevşehirli bir ev hanımı Hülya Yakut, şunları söyledi: "Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. 10 kilo domatesten aşağı yukarı 1-2 kilo salça yapabiliyoruz. Salça için alınan domatesler 3-4 kez yıkanır. Derin ve büyük bir kabın içine domatesler ayıklanır ve parçalara bölünerek doğranır. Kabın içinde birkaç gün bekletilir, günde bir-iki kere domatesler karıştırılır, bekleme süresinde domates suyunu bırakır, bu su dikkatli bir şekilde dökülür. Domateslerde beyaz bir küflenme görülebilir, bu önemsenecek bir durum değildir. Sık sık karıştırılırsa küflenme görülmez. İyice yumuşayan domatesler mikserden geçirildikten sonra tel süzgeçten geçirilerek kabukları ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak 1 ya da 2 gün gölgede yüksek bir yere asılarak kalan suyunun süzülmesi beklenir. Hafif sulu bir şekilde salça tepsilere alınarak 1-2 gün istenen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Güneşte bekletilirken sık sık karıştırmak gerekir bu aşamada da tuz ilave edilir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı konarak karıştırılır ve cam kavanozlara Konur ve yemeğe hazır bir şekilde serin bir yerde saklanabilir." Söylediler.