Nevşehir'de, kahvehane, internet kafe, berber, hamam, masaj salonu, düğün salonu, STK'ların genel kurul dahil, tiyatro ve spor salonları gibi bir çok yere girişte HES kodu zorunluluğu getirildi.

15 Mart 2021 tarihinden itibaren; Nevşehir'deki Tüm kamu kurum ve kuruluşları, resmi/ özel okullar, kahvehane, internet kafe, berber, nikah salonu vb. yerlerin girişlerinde; #HES kodu zorunluluğu getirilmiştir.

Valilikçe açıklanan Hıfzıssıhha kararında şu ifadeler yer aldı:

15 Mart 2021 tarihinden itibaren; ilimiz Nevşehir'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler, kooperatifler ve kat malikleri tarafından düzenlenecek genel kurul dahil, kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikler, kahvehane, kıraathane, internet kafe, internet salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonu, dernek lokali, lunapark, berber, kuaför, güzellik salonu, güzellik merkezleri, hamam, sauna ve masaj salonu, kaplıca, nikah salonu, düğün salonu, tiyatro vb. kültürel aktivite yerleri, kütüphane, spor salonları ve spor merkezlerinde HES kodu ile girişlerin zorunlu olmasına ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra herhangi bir olumsuzluğa rastlanmayan kişi/kişilerin kabul edilmesine karar verilmiştir.

T.C.
NEVŞEHİR VALİLİĞİ
İL UMUMİ HIFZISSIHHA KURUL KARARI
KARAR TARİHİ : 12/03/2021
KARAR NO : 2021/13
GÜNDEM : Koronavirüs Tedbirleri/ Covid – 19 Ek Tedbirler (HES kodu uygulaması Hk.)

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltmak, tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulmasını sağlamak amacıyla İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzca birçok tedbir kararı alınarak uygulanmaktadır.

Bu kapsamda; Nevşehir il genelinde geçerli olmak üzere;

"İlimiz Nevşehir'de faaliyet gösteren Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler, kooperatifler ve kat malikleri tarafından düzenlenecek genel kurul dahil, kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikler, kahvehane, kıraathane, internet kafe, internet salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonu, dernek lokali, lunapark, berber, kuaför, güzellik salonu, güzellik merkezleri, hamam, sauna ve masaj salonu, kaplıca, nikah salonu, düğün salonu, tiyatro vb. kültürel aktivite yerleri, kütüphane, spor salonları ve spor merkezlerinde HES kodunun zorunlu olmasına ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra herhangi bir olumsuzluğa rastlanmayan kişi/kişilerin kabul edilmesine,

Yukarıda belirtilen karara ilişkin başta Mülki İdari Amirleri olmak üzere, Tüm Belediye Başkanlıkları, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile, tüm Sivil Toplum Kuruluşları, Köy ve Mahalle Muhtarlıkları ile koordine içinde 1593 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin ivedilikle planlanarak uygulanması ve Jandarma, Emniyet ve Zabıta kolluk birimlerimiz tarafından konunun takip edilmesine,

Yukarıda belirtilen tedbirlerin uygulanmasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Turizmi Teşvik Kanununun ilgili maddeleri ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, Kararların rutin vasıtalar ile ilan edilmesine, Oy birliğiyle karar verilmiştir.