İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ölmez, TRT1’de Pelin Çift ile Gündem Ötesi programına konuk oldu. 

Gündem Ötesi programının sunucusu Pelin Çift; "Uzun zamandır merak ettiğimiz bir konunun peşine düştük ve Prof. Mehmet Ölmez’i çalıştığı üniversitede ziyaret ettik. İlk dil nasıl ortaya çıktı? Kadim zamanlarda nasıl konuşuluyordu? Diller nasıl çoğaldı ve farklılaştı? Türk dili lehçeleri nasıl oluştu? gibi soruları cevaplaması için proğramımıza davet ettik." dedi.

Bu daveti geri çevirmeyen Nevşehirli Prof. Dr. Mehmet Ölmez dün akşam TRT 1'de Pelin Çift'in sorularını cevapladı.

Gündem Ötesi’nde dillerin tarihi konuşuldu...Pelin Çift sordu, Prof.Dr.Mehmet Ölmez anlattı...

•İlk dil nasıl ortaya çıktı?

•Dünyanın en eski dilleri hangileri?

•Kadim zamanlarda nasıl konuşuluyordu?

•Diller nasıl çoğaldı ve farklılaştı?

•Türk dili lehçeleri nasıl oluştu?

Nevşehir Uçhisar doğumlu Prof. Dr Mehmet Ölmez kimdir?

Mehmet Ölmez: 31 Mart 1963 'te Uçhisar'da (Nevşehir) doğdu ...

Mehmet ölmez 31 Mart 1963 tarihinde Nevşehir'in Uçhisar kasabasında doğdu. İlk ve orta öğrenimini 1968-1969 yılları arasında Uçhisar ve Nevşehir'de tamamladı. 1980'li yılında Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve edebiyatı bölümüne kayıt oldu. Bir yıl İngilizce hazırlık okudu. 1985 yılında Uçhisar ağzı adlı lisans tezini hazırlayarak mezun oldu. Mart 1986 Mayıs 1987 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu'nda uzman yardımcısı olarak çalıştı.

1987 yılında Hacettepe üniversitesi Türk Dili ve edebiyatı bölümüne araştırma görevlisi olarak girdi. Profesör Dr. Talat Tekin'in idaresinde Uygurca Altun Yaruk'un 3. kitabı üzerinde yüksek lisans tezi yaptı.

DAAD sınavını kazanarak 1991 ağustos'unda Almanya'ya gitti. Almanca kurslarını tamamladıktan sonra 1991-1993 yılları arasında Giessen'de Profesör Dr. Klaus Röhrborn'un yanında Hsüan-Tsang'ın VI. bölümü üzerine doktora çalışmalarına başladı ve Prof. Dr. Talat Tekin'in idaresinde Doktor ünvanını almıştır.

Ekim 1995'te Dr. Zühal Kargı-Ölmez ile evli olup öğretim üyesi olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görevini yürütmektedir.