Nevşehir'de iğdeler çiçek açtı ortalık mis gibi koktu. Peki genelde Nevşehir'de kimsenin aldırış etmediği bu mucize meyve iğdenin faydaları nelerdir? İğde meyvesi nelere iyi gelir? İşte Uzakdoğu'da asırlardır ilaç yerine kullanılan mucizevi besin yabani iğdenin faydalarını sizler için araştırdık.

Cengiz Han'ın gizli iksiri 'iğde' nin faydalarını Nevşehir'de vatandaşlarımız bilmiyor...

Moğol hükümdarı Cengiz Han, emir yayınlayarak artık her öğün ordusuna bu mucize bitkiden yedirdiği, ayrıca hastalanan atlarınıda iğdelerden yedirerek iyileştikleri rivayet ediliyor. Yine, Rus kozmonotların da uzayda yolculuklarında güneş radyasyonun kötü etkilerinden korunmak için, Omega 7'nin doğal kaynağı olan iğde yediklerini ve iğde yağlarını kremlerinde kullandıkları bildiriliyor.

Nevşehir'i İğde Kokusu Sardı

Nevşehir'de açan iğde ağaçlarının muhteşem kokusu sardı...İğde ağaçları çevreye yaydığı güzel kokusunun yanı sıra hoş görüntüsü ile de çevreye ayrı bir güzellik katıyor.  Nevşehir ile birlikte Acıgöl, Avanos, Gülşehir, Ürgüp heryerde adeta ben burdayım dercesine iğde kokuyor... Fakat bu şifa kaynağının farkındamıyız? Maalesef...

Doğadaki tek omega 7 kaynağı olan yabani iğde, her ne kadar ilimizde pek sık tüketilmese de Uzakdoğu'da birçok hastalığa şifa kaynağı oluyor. Bu bitki, Moğol hükümdarı Cengiz Han tarafından askerlere her öğün verilirdiğini biliyor muydunuz?

Kıymeti bilinse baştacı yapılacak iğde hakkında sizler için derlediğimiz bu önemli bilgileri paylaşıyoruz...

İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. İğde Türkçe kökenli bir kelime olup küçük boy yemiş anlamındaki yiğde kelimesinden evrilmiştir. Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir.

Zeytingiller ailesine ait bir meyve türü olarak bilinen İğde meyvesi, küçük ve oval şekilde bulunur ve en verimsiz topraklarda bile yetişebilir. Mucizevi şifa dağıtmasına rağmen Nevşehir'de halk arasında bu özelliği ile pek bilinmeyen bir meyve türü olsa da sağlık açısından vücuda birçok fayda sağlamasıyla bilinir. 

Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erozyonla mücadeledede kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker. Türkiye'de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinde yetişir. Nevşehir il genelinde çokça bulunmaktadır. Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılır. Böbrek rahatsızlığı olan kişilere bolca yemeleri tavsiye edilmektedir. Meyveleri zeytin büyüklüğünde ve sarı-kahverengi olup, yenilebilir. Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını gidermek için de kullanılır.

İğde meyvesi, reçel ya da marmelat olarakta tüketilir. Bunun yanında meyveler olgunlaştıkça kabukları kolayca soyulabilir ve kabuğun altından yumuşak bir doku ortaya çıkar.

İğdenin Faydaları Nelerdir?

Antioksidan ve antiinflamatuar bileşikler ile birlikte C vitamini ve prebiyotik lifler barındıran açısından zengin bir meyve olan iğde, C vitamini özelliğiyle vücudu serbest radikal hasarına karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. Sindirimi kolaylaştırarak kabızlığı önleyici etki sunan iğde meyvesi aynı zamanda hem bağışıklık sistemini korur hem de kalp sağlığını destekler.

Güçlü bir antioksidan iğde meyvesinin vücuda sağladığı faydalar şunlardır:

  • İğde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler
  • Vücudu serbest radikallere karşı korur
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur
  • Düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini düzenlemeye yardım eder
  • İğde meyvesi ağız ve diş sağlığı için yararlıdır
  • Karaciğer yağlanmasını azaltabilir
  • İğde aynı zamanda böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır
  • Kansere karşı koruyucu etkisi bulunan bileşenler içerir
  • A vitamini ve lutein içerdiğinden göz sağlığı için yararlıdır
  • Omega 7 içeriğinden dolayı saç ve tırnakları güçlendirebilir
  • Egzama hastalığının tedavisi için destekleyici etki gösterebilir

Antiinflamatuar ve analjezik etkiye sahiptir

İğde içerisinde ki ethanol ekstratı ile antiinflamatuar etki göstererek ağrı ve iltihap tedavisine yardımcı olabilir. Analjezik etki gösteren quercetin de içeren iğde, kas gevşetici etki gösterip osteoartrit semptomlarının azaltılmasına da yardım edebilir. 

Mide ve sindirim sağlığını düzenlemeye yardım eder

İğde gastrointestinal sorunların çözümüne yardım eder. Mide asidi salgısını azaltarak mide rahatsızlıkları ve ülser için önleyici etki gösterebilir. Lif içeriği ile de kabızlık gibi sorunları iyileştirebilir.

İğde yaraları iyileştirebilir

İğde yaraların iyileşimesini hızlandırabilir. Flavonoidler gibi fenolik bileşikler içermesi,  hücre çoğalmasının hızlanması, daha fazla kolajen üretilmesi ve hiyalüronat sentezi uyarıcı A vitamini de içeriyor olması yaraların hızlı iyileşimesine etki edebilir.

Antioksidan açısından zengindir

Polifenoller reaktif oksijen türlerinin (ROS) ürettiği oksidatif stresi baskılayabilmektedir. Serbest radikal türlerini de nötralize edebilir.

Kas gevşetici etki gösterir

İğde özünün sahip olduğu ekstratlar iğdenin doğal kas gevşetici özellikler göstermesini sağlayabilir. Bu anlamda kasları gevşeterek oluşan ağrıları azaltmaya yardım edebileceği gibi bağırsak kolik ağrılarını da dindirmeye yardım edebilir.

Kan şekerini düzenlemeye yardım eder

Düşük glisemik indekse sahip olan iğde, kan şekerini düzenleyici etki gösterir.

Kalp sağlığını destekler

Antioksidan içeren iğde kan basıncını düşürmeye yardım ederek kardiyüvasküler hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilir.

İğde Hangi Hastalığa İyi Gelir?

İğde meyvesi zengin C vitamini içeriği sayesinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar, bunun yanında mide şişkinliğini geçirerek ishale de iyi gelir. Lif bakımından güçlü bir meyve olan iğde aynı zamanda kabızlığa karşı etkili olmasıyla birlikte kan basıncı ve kolesterolü düşürerek kişiyi kalp hastalıklarına karşı korur.

İğde meyvesi genellikle şu hastalıklara karşı tüketilebilir:

  • Lif açısından zengin olduğundan kabızlığa karşı kullanılır.
  • Demir eksikliğinden kaynaklı anemiyi iyileştirir
  • Kan şekerini düzenlendiğinden diyabet hastalarının tercihidir.
  • Kan basıncını ve kolesterol düşürücü özelliği sayesinde kalp hastalıklarına karşı korur.
  • Böbrek hastalıklarına karşı kullanır ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.

İğde Tozunun Faydaları Nelerdir?

Hem antioksidan hem de antimikrobiyal açıdan öne çıkan iğde tozu, mideve bağırsakların enfeksiyonuyla birlikte yara ve ödemle mücadele eder. Aynı zamanda iğde tozu, pıhtılaşan beyaz kan hücrelerinin miktarını azaltarak kan basıncı ve kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarının riskini azaltabilir.

İğde Meyvesinin Kalbe Faydası Var mı?

Taze olarak tüketildiğinde vücut için birçok fayda sağlayan iğdenin kalp sağlığına da birçok yararı bulunur. Oksidatif stres, kalp hastalıklarına neden olan faktörler arasında yer alır. İğde meyvesi antioksidan içeriği sayesinde oksidatif stresi azaltarak kalp hastalıklarının önüne geçer. İçerisindeki lifler sayesinde düzenli tüketiminde kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.

İğde Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Taze olarak tüketilen iğde meyvesinin tadı, hafif ekşi ve tatlı karışımıdır. Çiğnendiği zaman hafif sulu bir kıvama sahiptir. İğde, reçel, tatlı tariflerinde tatlandırıcı, salatalarda ya da smoothie olarak tüketilebilir. Bunun yanında iğde ağacının yaprakları da suda kaynatılarak iğde çayı ya da iğde suyu olarak kullanılabilmektedir. Çekirdeği ezilip, macun yapılarak cilt sağlığını için tercih edilebilir.

İğde Çayı Nasıl Yapılır?

1 bardak için 4-5 adet iğde kullanılır. 1 bardak ölçüsünde kaynamış suyun içerisine iğdeler atılır, iğdeler soyulmaya başlayana kadar kaynatılır. İğdeler demliğin dibine çöktükten sonra 5 dakika demlemeye bırakılır. Suyu süzdükten sonra iğde çayı içilmeye hazır hale gelir. İster sıcak ister soğuduktan sonra içebileceğiniz iğde suyunu tatlandırmak için dilerseniz bal ya da benzer bir tatlandırıcı ilave edebilirsiniz.

İğde Meyvesi Nasıl Saklanır?

İğde meyvesi, taze olarak tüketilen meyveler arasında yer alır. İğde meyvesi nasıl saklanır sorusunun cevabı şu şekildedir:

  • İğde meyvesi oda sıcaklığında birkaç gün boyunca saklanabilir.
  • Uzun süre taze kalmasını istiyorsanız buzdolabında sebze bölümü tercih edilebilir.
  • Kurutularak da saklanabilen iğde meyvesi, atıştırmalık olarak uzun süre dayanıklılığını korur.

İğdenin zararı var mı?

İğde fazla tüketilmesi durumunda kabızlık yapabilir. Bunun yanında kuru ve susuz bir meyve olan iğde yendikten sonra ağızda kuruluğa sebep olarak su ihtiyacı doğurabilir. 100 gram iğde meyvesinde 20 gram şeker bulunur.

İğde kilo verdirir mi?

İçerisindeki Omega 7 sayesinde metabolizmanın düzene girmesini sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Vücudun insülin hassasiyetini de koruduğundan yağı enerjiye dönüştürmede etkili olur. Diyetinize ek olarak ölçülü bir şekilde tükettiğinizde kilo verdirdiği bilinmektedir.

Kaynak: Memorial  Hastanesi Tıbbi Yayın Kurulu 

İğdenin eti, et; derisi, deri ve çekirdeğiyse kemik, üretir.
iğde, böbrekleri ısıtır ve hemoroidi tedavi eder.
Kollar ve bacakları güçlendirir.
iğde, akciğerinin enfeksiyonu kurutup, sulanmasını tedavi eder.
vücudun C vitaminin eksikliğini ortadan kaldırır.
İdrar damlatmasını tedavi eder.
İğde, kemik kırıkları ve çatlakları tedavi için, eşsiz bir ilaçtır
İğde çekirdeğin tozu, kıkırdak üretir ve süt ile karışımı ise eklem tamiri ve sırt ağrı tedavi eder.
Avicenna tıp fakültesinde, iğde çekirdeğin tozu ile tedavi, arterit romatoit ve romatizma için basit, mükemmel ve güvenli bir tedavi yöntemidir.
İğde, çok güçlü bir antioksidan etkisi vardır ve K vitamini ile midenin ve bağırsakların enfeksiyonu, yarayı ve ödeme karşı mücadele eder.
iğde, karaciğer sirozu olan insanlar için etkilidir.
İğde tozu, pıhtılaşan beyaz kan hücrelerinin miktarını azaltır ve kalp hastalığın riskini düşürür.
iğde tozu, şeker diyetinin neden olduğu yüksek tansiyonu azaltır. İğde tozu yüksek tansiyonu olan insanlar için etkilidir.
Yüksek miktarda lif nedeniyle, vücutta doygunluk hissine vererek iştahı azaltır ve zayıflamaya neden olabilir.
Lif bakımından zengin ve bir kalsiyum kaynağı olduğu için, yaşlılar ve emziren anneler için tavsiye edilir, çünkü kemik erimesine önler ve sindirim sistemini güçlendirir. Bu yüzden bu anneden emmen bebek çok zeki olur.
Migren baş ağrılarını tedavi eder ve Alzheimer'ı önler.
Kavurulmuş iğde tozu, arpa unu ve arpa kepeğı ile bal ve süt karışımı, çocukların kemik ve et gelişimini ve zayıf olanlara ise kilo almaları için eşsiz bir besindir.
Bir bardak süt içine bir çorba kaşığı iğde tozu dökün ve bir çorba kaşığı balla karıştırın. Her gün bir porsiyonu bir oğün yada ara öğün olarak yiyin.
Bu basit iksiri 14 gün boyunca yeme mucizesini görün, 70 veya 72 gün almanız kemik erimesi ve Alzheimer'ı tedavi etmek için mükemmel bir takviyedir.
Kabızlık yaşayan bireyler tek başına iğde kabizliği artrırabılır ancak bir kaşık buğday yada arpa kepeğıyle 5dk haşlaması bu sorunu düzeltir. 

Nevşehir Valisi Fidan'a Açık Mektup 

FİB Haber Köşe yazarlarımızdan Nevşehirli değerli hemşerimiz Prof. Dr. Emrullah Güney, Nevşehir Valisi Ali Fidan'a seslenerek İğde çalılarını aşılama kampanyası başlatılması çağrısında bulundu. Güney, bu konudaki önerisini kaleme aldığı yazısında Vali Fidan'a şu sözlerle duyurdu.

SAYIN NEVŞEHİR VALİSİNE AÇIK MEKTUP

Sayın Valim,

Yeni atandığınız ilimizde size başarılı çalışmalar dilerim.

Ben Merkez İlçe,Göre Beldesinden  öğretmen merhum Şükrü Güney'in ( 1329-1991 )   oğluyum. 1947 doğumluyum. 45 yıl ortaokullarda, liselerde, üniversitelerde görev yaptım,eğitim verdim ve 2014 martında  emekli oldum.

Yılın yarısını Ürgüp'te geçiriyorum. Her gün bir köye gidip , yurttaşımızın sorunlarını dinliyorum, not alıyorum.

Sayın Valim,

Sanırım dikkatinizi çekmiştir. Bölgemizde zeytine benzer bir ağacın yetiştiğini görmüşsünüzdür. Bu ağaç İĞDEdir. Botanik biliminde Latince adı Elaeaganus Angustifolia'dır.

Sayısı milyonlarla ifade edilen bu bitki, ağaç değil, ancak çalıdır. Çünkü tek gövde üzerinde olmadığından boylanamamış, birçok dal budakla cüce kalarak çalılaşmıştır.

Bu çalı ne işe yaramaktadır?

İğde çalısı yakacak olarak değerlendirilmektedir.

Tarım araç gereçleri yapımında kullanılmaktadır.

Üzüm hevengi elde etmekte işe yaramaktadır.

Meyve verse de çok küçüktür ve ekonomik değer taşımamaktadır. Çünkü aşısızdır.

Yabani iğde çalıları bahçelerde, tarla sınırlarında görülebilir.

Sert yelleri kesmede, tarım işçilerini gölgesiyle rahatlatmada, toprak aşınımını önlemede de önemi vardır.

40,50 yıl önce meyvelerinden ''iğde helvası'' yapılırmış. Günümüzde yerel mutfak kültürümüzde bu tatlının artık adı geçmemektedir.

İğde meyvesinin çiçekleri aromatik değerdedir , güzel kokuları baş döndürür. Ayrıca kurutulan çiçekleri iyileştirici çay gibi değerlendirilebilir. Meyveleri de minerallerce zengindir. B, C ve E vitamini içermektedir.

.................

Bu girişten sonra, yapılacak nedir, bölümüne geçebiliriz.

İl merkezinde ve ilçelerimizde tarım örgütleri bulunmaktadır. Çok sayıda mühendis, teknisyen, işçi...

2024 ilkbaharında bir etkinlikle  işe başlayabiliriz.

İĞDE ÇALILARINI AŞILAMA KAMPANYASI...

Sayın Valim,

Köylümüz piyasa değeri zayıf ürünleri yetiştirmekten, iklim değişmelerinin olumsuz etkilerinden ( erken bahar soğuklarının çiçekleri yakması sonucu bazı meyvelerin hiç yetişmemesi vb.) tarımdan, bahçe işlerinden uzaklaşmakta; üretim yapmaktan vazgeçip köyünden göçetmektedir. İlçede yaşamağa başlayan aile artık üretici değil; tüketicidir.

Tarlasında, bağında bahçesinde iğde çalısı olmayan köylü yoktur.

İğde çalılarının aşılanmasıyla Nevşehir İli, iğde rekoltesinde yalnız Türkiye'de değil, dünyada bir numaralı ''marka il'' olacaktır.

İğde çiçeğinin aroması güçlüdür; buna bağlı bir parfüm, kolonya, kozmetik sanayisinin Nevşehir'de gelişmesi hiç de hayal değildir.

Bunun için tarım elemanlarının köylümüze yol göstermesi, aşılamanın önemini belirtmesi , uygulaması önem taşımaktadır.

Sayın Valim,

İlerde başka bir ile mülki idare amiri olacaksınız, emekliye ayrılacaksınız. Nevşehir'de adınız bu eylemle yaşamağa devam edebilir. İlimiz genelinde, köylüye, kasaba halkına yeni bir gelir kaynağı sağlayan mülki idareci yetkili olarak ''hayırla, minnet ve şükran duygularıyla'' anılırsınız.

Bu vesileyle saygılar sunarım efendim.

Prof Dr Emrullah Güney     

50 YORUM-Nevşehirli hemşerimiz Sayın Prof. Dr. Emrullah Güney'in bu teklifi gerçekten takdire şayan. Şayet bu güzel öneri değerlendirilirse Sayın Valimiz alkışlanacak bir işe imza atmış olacaktır. Şimdiden bu kıymetli fikrin hayata geçirilmesini heyecanla bekliyoruz.
detail-photo-fancybox-1detail-photo-fancybox-2detail-photo-fancybox-3detail-photo-fancybox-4detail-photo-fancybox-5detail-photo-fancybox-6