Yüksek Seçim Kurulu kararına göre; Mahalli ve İdareler Seçimi 31 Mart 2024'te yapılacak. Dolayısıyla tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimiz Nevşehir'de de vatandaşlarımız yerel seçimlerde oylarını oruç oruç kullanacaklar.

Seçimler Ramazan ayında!

Yüksek Seçim Kurulu kararına göre; 31 Mart 2024'te yapılacak olan Mahalli ve İdareler Seçimi Ramazan ayının 21. gününde gerçekleştirilecek.

Hatırlayan okuyucularımız vardır, en son 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminin bir bölümünü Ramazan ayı içerisinde geçirdik. Böyle bir süreçte seçime katılan siyasi partiler tempoyu iftar saatine kadar yavaşlattılar ve asıl saha çalışmasını iftar saatinden başlatıp sabah ezanı okununcaya kadar devam ettirdiler.

2024 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimde de adaylar Ramazan ayına denk geleceklerinden seçim takvimini daha şimdiden ayarlamaları gerekecek.

İslam coğrafyası 11 Mart Pazartesi günü ilk sahurunu yapmış ve Ramazan'a merhaba demiş olacak. Yerel seçimin 31 Mart Pazar günü yapılacağını da düşündüğümüzde adaylar 20 gün süre ile oruçlu bir şekilde sahada olacaklar.

11 Nisan 2024 Perşembe gününde ise belediye başkanlığını kazananlar iki bayramı birden yapma durumunda olacaklar.

.......................

Seçim olsun olmasın bizim coğrafyada daha ramazanın birinci gününden itibaren hayat durur ve ne kadar önemli işler varsa muhataplarımızdan “-Aceleye lüzum yok hele bir ramazan çıksın bakarız” cevabını alırsınız.

Sabah erken saatlerde sahura kalkan esnaflarımız işyerlerini de geç açar. Öğle saatlerinden sonra kısmen hareketlilik başlasada akşam ezanı vaktine kadar; vatandaşlarımız herşeyiyle iftarda yiyeceği menüye şartlanmıştır. Onun dışında hiçbir şeyi gözü görmez.

Akşam saatlerine doğru orucun herkesi en fazla zorladığı zaman dilimi olduğundan o saatlerde zaten kimse bir diğeri ile kolay kolay muhatap olmaz iftara saatler kala “-fırına gideyim pide sırasına gideyim belki zaman biraz daha kolay geçer” diye düşünür.

Vatandaş iftarı yaptı, bir kesim teravih namazına gitti, diğer bir kesimde kahvehanedeki yerine aldı, O saatten sonra adayların mecburi istikametleri camiler ve kahvehaneler olurlar.

İşte 31 Mart yerel seçimlerinin Ramazan ayına dahil olan son 20 günü aslında vatandaşlarla buluşacağınız yegane zaman dilimi iftar ile sahur arası olacaktır. Bu diimde kim ne kadar çok seçmene ulaşabilirse artık...

Kazanmak için başka yol yok..

Öte yandan seçimleri kim kazanır o şimdiden tam bir muamma zira henüz siyasi partilerin adayları net olarak açıklanmadı. İlimiz ülkemiz ve milletimiz için şimdiden hayırlısı olsun. Ama asıl önemli olan, Rabbim bizleri Ramazan ayında rızasını kazananlardan eylesin. 

Editör: Fikret Capacı