Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yer alan Kızılırmak nehri baharla birlikte göçmen kuşların akınına uğradı. Gülşehir'de Kızılırmak sahil boyunda angut, su çulluğu, pelikan, yaban kazı, karabatak gibi kuş türleriyle doldu.

Göç yolundaki yüzlerce pelikan Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde mola verdi.

Sonbaharda Afrikaya'ya göç eden pelikanlar, baharın gelmesiyle yeniden Türkiye'ye gelmeye başladı. Göç yolunda yorulan yüzlerce pelikan, Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde Kızılırmak kıyısına inerek mola verdi.

Kızılırmak bu kez yüzlerce pelikanın akınına uğradı.

Nevşehir'in Avanos ve Gülşehir ilçesi, güneyden göç ederek Türkiye'ye gelen kuşların rotası üzerinde bulunuyor. Göçmen kuşların bazıları Türkiye'de yazı geçirmeyi tercih ederken, bazıları da Avrupa'ya yöneliyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte göç eden göçmen kuşlar, bu günlerde sonbahardaki hareketlerinin tersine göç yolculuğuna başladı. Göçmen kuşalardan Leylekler ve Pelikanlar göç yolu üzerindeki Nevşehir'in Avanos ve Gülşehir ilçesi üzerinden geçen Kızılırmak nehri üzerinde yoğun olarak görülüyor. 

Her yıl Türkiye'den geçen yaklaşık 500 bin göçmen kuştan bir bölümü, Gülşehir ve Avanos'daki sulak alanlarda mola vererek gözlemcilere eşsiz manzaralar sunuyor.

Gülşehir ilçesinde bir süreliğine ırmak üzerine konan pelikanlar ilginç görüntüler oluşturdu.

Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde Kızılırmak kıyı kesimleri ve havzasını her yıl yüzlerce pelikan ziyaret ediyor. Bahar aylarının gelmesiyle gökyüzünde güzel görüntüler oluşturan pelikanlar, tarlaların ve ırmağın üzerinde süzülerek güneşin keyfini çıkarıyor. Hava akımını yakalayan pelikanlar aynı anda yerden yüzlerce metre yükseklikte uçmanın zevkini yaşarken, kuşların görüntüsü izleyenleri de büyülüyor

Kış aylarını Afrika'da geçerin Pelikanlar, yaz aylarını Türkiye'nin çeşitli sulak alanlarında geçiriyor. İşte o pelikanlar bu kez Kapadokya'nın merkezi Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde görüldü.

Dünyanın önemli turizm merkezlerinden peri bacaları ile ünlü Kapadokya'nın Gülşehir ilçesinde gözlemlenen Pelikanlar görenlerin ilgisini çekiyor.

Nevşehir'e, Kapadokya Kuş Cenneti Yakışır!

Uluslar arası kuş göç yolu üzerindeki bulunan bu bölgede beslenen ve konaklayan bazı önemli kuş türleri; flamingo, leylek, turna, çamurcunlar, pelikanlar, balıkçıllar, yağmurcunlar, kazlar, kılıç gagalar, martılar, bababanlar ve sumrulardır. 

FİB Haber Merkezi olarak yetkililere bir önerimiz var; “Gelin el birliği ile burada kuşlara yaşam alanı yapalım". Avanos ve Gülşehir Kızılırmak havzasında Kuş Cenneti oluşturalım ismine de "Kapadokya Kuş Cenneti "koyalım" ne dersiniz?

Nevşehir'in Avanos ve Gülşehir ilçesi içerinden geçen Kızılırmak havzası her türlü kuşu barındırıyor.

Kızılırmak'ta son günlerde Yaban Ördeği, Yaban Kazı, Beyaz Balıkçıl, Siyah Balıkçıl, Karabatak, Kıl Ördeği, Turna, Martı  gibi daha ismi sayılamayacak bir çok tür görülmektedir.

Kuşlar daha çok balık avlamak ve balıkla beslenmek için suların sığ olduğu yerlere konuşlanarak karınlarını doyuruyorlar. Göç eden Turna sürüleri de  su içmek ve avlanmak için nehre konuyorlar. Havada uçan Ördek sürüleri çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Çevredeki vatandaşlar bu durumdan çok memnun görünüyorlar.

Burada kurulacak bir kuş cenneti beraberinde Kapadokya bölgesine altarnatif farklı bir turizm çeşidinide beraberinde getirecektir. Ayrıca, bu alana kurulacak Kuş cenneti beraberinde çok renkli tesisleriyle hem bölgeye gelen turist çeşitliliğini artıracağı gibi bölge insanınada sosyal anlamda çok özel bir tesis kazandırmış olacaktır. Zira kuş cenneti kurulan yerlerde: Ziyaretçi merkezi, yönetim merkezi, kuş gözlem kuleleri, yürüyüş yolları, kuş gözlem noktaları, Kır lokantaları, Konaklama üniteleri, ürün satış ve tanıtım birimleri, eğitim birimleri gibi tesislerde olmaktadır.

Kapadokya'nın güzelliğine güzellik kayacak "Kuş cenneti" oluşturma projesine bakalım kimler sıcak bakacak...