CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması isteği ile TBMM’ye yazılı bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Sarıaslan yaptığı açıklamasında"UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Kapadokya’nın yanı başında Kanadalı maden şirketi Centerra Gold’un altın arama çalışmaları kapsamında ağaçları keserek yaptığı sondaj faaliyetini Meclis gündemine taşıdık...

Böyle bir yerde altın madeni aramak Kapadokya’ya yapılacak en büyük ihanettir.Kapadokya’nın kayaları altın’dan daha değerlidir. Hukuki ve demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.Kapadokya için, Avanos için Özkonak İçin birlikte mücadele edeceğiz." dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanmasını arz ederim. 16.12.2020


Av. Faruk SARIASLAN
 Nevşehir Milletvekili

    
Türkiye’de doğaya yönelik yapılan tahribatların örnekleri günden güne artarken pek çok bölgede yürütülen madencilik faaliyetleriyle doğa geri döndürülemez bir şekilde yok edilmektedir. Toplum sağlığını tehdit eden bu uygulamalarla daha çok özel şirketlerin ve belirli şahısların çıkarları hedeflenmektedir.
Nevşehir’in Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesi Ziyaret Dağı’nda 406,49 hektar alanda Kanadalı maden şirketi CenterraGold’un, altın arama çalışmaları kapsamında sondaj faaliyetlerine başlanıldığı şirketin sondaj sahasında bulunan ağaçlandırma alanında onlarca çam ağacını kestiği bilinmektedir.  Avanos Özkonak’ın binlerce yıllık geçmiş ile birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu medeniyetlerin miraslarını günümüze taşıyan tarihi bir bölge olduğundan “İçme ve tarımsal sulama kaynaklarının yer aldığı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Ziyaret Dağı Maksut Mevkiinde, altın arama faaliyetlerinin başlaması bölgede yaşayanların itirazları ile birlikte tedirginliğe yol açmıştır. İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunduğu, sorunun sadece Avanos’a bağlı Özkonak’ta değil, Avanos başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendirdiği yetkililer tarafından dile getirilmektedir.
Çevre Platformları, altın-bakır madeninin üretime başlaması durumunda bölgede bulunan köylerin, yaylaların, ormanların, içme sularının, meraların, doğal yaşamın zarar göreceğine ve bölgenin iklim ve hava şartlarının olumsuz etkileneceğine dikkat çekmektedirler. 

Bu bağlamda;
1-    Dünyada eşi benzeri olmayan bu bölgede, her biri altın değerinde olan  kaya parçalarına  zarar verecek, yer altı su kaynaklarının yapısını bozacak ve insanların sağlığını olumsuz etkileyecek söz konusu faaliyetlere neden izin verilmiştir?
2-    Nevşehir’in Avanos İlçesi Özkonak beldesinde başlatılan altın arama faaliyetlerine  ve açılması planlanan maden projesine karşı çıkan bölge halkının itirazları neden dikkate alınmamaktadır.
3-    Söz konusu madencilik faaliyetleri başlatılmadan önce o bölgede yaşayan insanların, Çevre Platformları ve STK’ların görüşleri alınmış mıdır?
4-    Siyanürle altın aramanın içme, sulama sularına ve insan sağlığına vereceği olası zararlarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?
5-    Nevşehir Kamuoyunun ve beldemiz halkının tepkilerine rağmen bu çalışmaların durdurulması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
6-    Milyonlarca yılda oluşan Türk Turizmine çok büyük katkı sağlayan Kapadokya Bölgesinin bu altın arama çalışmasının, Bölge Turizmine çok fazla zarar vereceği düşünülmüş müdür?