Dünyanın ilk kayadan oyma yeraltı çömlek ve seramik müzesi olan Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi Nevşehir’in Avanos ilçesinde hizmet veriyor. Avanos’un en eski çömlek atölyelerinden biri olan Güray Çömlekçilik Seramik tarafından 20 yıllık bir hayal sonrasında projesi yapılarak beş yıllık bir çalışmayla gerçekleştirilen Güray Müze’de, geçtiğimiz Nisan ayından bu tarafa 500’e yakın eser sergileniyor. Yerin 15 metre altında bulunan ve toplamda 1500 metrekareden oluşan Güray Müze, toplantı ve kültürel organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. 

Güray Çömlekçilik Seramik ile Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi’nin sahibi Güray Tüysüz, 20 yıl önce kurduğu hayal sonrasında toplamaya başladığı eserler sonrasında müze projesinin gerçekleştiğini söyledi. 

Avanos’ta beş nesildir seramik ve çömlek yapan bir aile firması olduklarını anlatan Tüysüz “ Müze projesi 20 yıllık bir hayalimizdi. Eserleri ancak toparlayabildim. Son beş yılda atölyemizin altındaki kaya zemini oyarak inşaatı tamamladık. Yeraltına oyma müze konsepti olarak dünyada bir ilki yaptık. Sadece Anadolu’da ilk çağdan bugüne çömlek ve seramik olarak nelerin yapıldığını gösteriyoruz” dedi. 

Müzenin üç bölümden oluştuğunu kaydeden Tüysüz “Birinci bölümde ilkçağdan bugüne tarihi eserleri sergiliyoruz. İkinci bölümde modern çağ adı altında son yüzyılı sergiliyoruz. Son yüzyılda yaşamış veya hala yaşayan dünyaca ünlü seramik sanatçılarımızın özgeçmişlerini ve eserlerini sergiliyoruz. Üçüncü bölümde ise, sanatçılarımızın sergi açabileceği salonumuz, kafeterya ve kütüphanemiz var. Güzel bir proje oldu. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz güzel bir hediye de oldu” diye konuştu. 

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Müzeyi ziyarete açtıklarını anlatan Tüysüz “Bu yıl resmi açılışını yapacağız. Müzemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Özel Müze statüsünü alacak. Sabahları müze olarak gezilecek, akşamları ise toplantı, seminer, müzik konserleri, özel yemekler için salon olarak kullanılabilecek. Sanatçılarımız sergi açabilecek” ifadelerini kullandı. 

Güray Müze’yi gerçekleştiren Güray Çömlekçilik Seramik, beş nesildir (1843’ten bu yana) Avanos’ta çömlek ve seramik yapan bir aile firması. Firmanın yer altında iki kattan oluşan kayadan oyma atölyesinde hem geleneksel hem de modern tarzda üretim yapılarak sergileniyor.