Osmanlı döneminin son eserlerinden olan tarihi Kurşunlu cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün girişimleriyle restore edilerek ayağa kaldırılacak.

Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Nevşehir'e yapılan Kurşunlu Camii'den artan malzemeler ile Kaymaklı kasabasında yaptırılan ve aynı ismi taşıyan tarihi Kurşunlu Camii geçtiğimiz aylarda meydana gelen elim bir yangında büyük zarar görmüştü.

Bu gelişmelerin ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile temasa geçtiklerini aktaran Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç yaptığı açıklamasında; "Elim bir yangın sonucu hasar gören Osmanlı yadigarı 285 yıllık tarihi Kurşunlu Camii’miz yatırım programına alınmış ve rölevesi yaptırıldıktan sonra 2021 Haziran ayı gibi inşallah yapımına başlanacaktır. Desteklerinden dolayı sayın Nevşehir Milletvekilimiz Yücel Menekşe ve Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’a teşekkür ederim." dedi.

Bir İbrahim Arslan ve Harun Çekiç dahil 4 kişi, oturan insanlar ve iç mekan görseli olabilir

Kaymaklı Kurşunlu Cami:

Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa vezir olduktan sonra, Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kaymaklı kasabası eşrafından Hacı Abdullah Ağa da aşçıbaşı olarak Osmanlı sarayına girmiştir. Bu dönemde Nevşehir'e yapılan Kurşunlu Camii'den artan malzemeler ile Kaymaklı Kurşunlu Camii inşa edilmiş,1732 yılında İnşa edilen Yeğenağa Abdullah Cami halk arasında Kurşunlu Camii olarak anılmaktadır. 18. yüzyılda yaptırılan cami, Nevşehir’e yapılan kurşunlu camiinden geriye kalan malzemeler kullanılarak yapılmış. Lale Devri mimarisinin yansıtıldığı cami Damat İbrahim Cami olarak da biliniyor. Caminin geniş avlusunda bulunan 3 adet kapı ise, camiye çok farklı bir hava katıyor. Caminin mimari ise, Mehmet Ağa. Kaymaklı Kurşunlu Camisi 1732 yılında bitirilmiştir. Mihrabı, iki saf cemaat alacak kadar sünmüş, geri kalan orta kısım yarım ay şeklini andırır. Duvarlara bitişik 8 direk üzerine yapılmıştır.Direklerin başlıklarına kemer ayakları konmuş. Dördü büyük, dördü küçük 8 kemer yapılmıştır. Bu kemerlerin üzerine ana kubbe konmuştur. Küçük kemerlerin koltuklarına 4 adet yarım davlumbazda camiinin taşından, ikisi mermer olmak üzere 4 yuvarlak direk konarak; direkler üzerine üç davlumbaz yapılmıştır.Caminin Doğu tarafına bitişik bir de sübyan mektebi yapılmış ise de 65 yıl önce yıkılmıştır. Caminin tek minaresine mahvelden çıkılır. Yüksekliği 30 metredir. Mahfeli tahtadan yapılmıştır.