Mualla Sürer kimdir, Türk, tiyatro ve sinema sanatçısı.
Mualla Sürer ; 14 Ağustos 1902’de Nevşehir’de dünyaya geldi. Yeşilçam Sokağı’nın tam girişindeki binanın birinci katında otururmuş,Filmlerde kullanılmak üzere film kostümleri dikerken, 1953 yılında Hulki Saner‘in teklifiyle film çevirmeye başlayan Mualla Sürer, hiç ummadığı bir şekilde sinemada başarıya imza attı ve Türk sinema tarihinin kilometre taşlarından biri haline geldi. Genellikle Türk sinemasında “salon” filmlerinde, yardımcı kadın oyuncu olarak roller aldı. Genellikle sonradan görme, huysuz ve acuze kadın rolleri ile tanınmıştır. özellikle bedia karakteri ile vahi öz ile iyi bir ikili oluşturmuştur.


1902 yılında Nevşehir'de doğdu, Sürer... Kandilli Kız Lisesi'nde öğrenciyken Ömer Lütfi Paşa'nın oğlu Tayyareci Atıf'la evlendi... Kocası Darülbedayi'nin kurucularındandı...

Birlikte tiyatroya başladılar, ilk oyunu 1920 yılına rastlar... Adı «Nurbaba Köşkü»... Kocasının ölümünden sonra terziliğe başladı... Bu arada film kostümleri de dikerek sanatçılarla yakın bir ilişki kurma olanağı sağladı. 

Ardından film teklifleri almaya başladı, ilk filmini Orhon Arıburnu'nun yönetiminde çevirdi: «Sürgün»... Yıl 1951... Ve o günden ölümüne dek Türk sinemasına unutulmaz yapıtlar verdi. Genellikle komedi ve karakter rolleriyle üne kavuştu.

Vahi Öz'le birlikte çevirdiği filmler sinemaseverlerde büyük hayranlık uyandırdı. Halkın dilinde Mualla Sürer adı uzun bir süre «Bedia» olarak kaldı. 

Sahne hayatı da vardı sanatçının... 1970'te İzmir'de sahneye çıkarak anılarını anlattı...

Aldığı ödüller arasında en önemlisi bir gazetenin vermiş olduğu «En İyi Karakter Oyuncusu» ödülüdür.

Sert bir maarif müfettişi, yufka yürekli bir dadı, gözü genç erkeklerde bir şen dul, kurallarına bağlı, despot bir kız lisesi müdiresi, huysuz bir kayınvalide, duvak düşkünü evde kalmış yaşlı kız tiplemelerini üstlenir; açık sarı platin saçları, yüzündeki hoşnutsuz ifadeyle adeta perdede bir rüzgar gibi eserdi.Çocuk kaçırır, cepçilik yapar, ama ille de Turist Ömer´den çok çekerdi.

Çoğu fotoroman tadındaki filmlerinden ilki 1953 yılında çevrilen Osman Seden‘in yönettiği Öldüren Şehir’di. Ayhan Işık, Belgin Doruk, Nubar Terziyan, Kadir Savun ve Kenan Pars‘la paylaşmıştı rolünü.

Son filmi ise 1976′da Perihan Savaş, Mahmut Hekimoğlu ve Aliye Rona ile oynadığı, senaryosunu Safa Önal‘ın yazdığı Perişan isimli film oldu.

Mualla Sürer Türk Sineması’nın en önemli karakter aktrislerinden biriydi kuşkusuz. Vahi Öz ile öyle bir çift oluşturmuşlardı ki, seyirci perdedeki bu hayali gerçek sanır, onların evli olduklarına inanırdı.

200′e yakın filmde rol aldı. Turist Ömer filmleri ve Vahi Öz‘ün partneri denince akla gelen sanatçımız Mualla Sürer, “Horoz Nuri” rolünü oynayan tonton sanatçı Vahi Öz‘ün ‘Bedia’ adıyla ya karısı, ya sevgilisi ya da belalısı olurdu.

Horoz Nuri’nin onu hep yüksek sesle ‘Bediaaa’ diye çağırması hiç unutulmaz.

Filmlerinde ona sesini verenler ise Nezahat Tanyeri ve Suna Pekuysal‘dı.

Mualla Sürer, 28 Eylül 1976’dan beri tedavi görmekte olduğu hastanede, 21 Ekim 1976`da 74 yaşındayken kalp ve solunum yetmezliğinden öldü.
Mualla Sürer, son yolculuğuna uğurlanırken, gözler bazı ünlü isimleri aradı.

Müjdat Gezen, Ayhan Işık ve yönetmen Ertem Göreç, Mualla Sürer'i uğurlayan isimler arasındaydı.
Kemal Sunal ile Aydemir Akbaş da Mualla Sürer'in cenaze töreninde hazır bulundular.
Yalnız yaşadı, yalnız öldü
Mualla Sürer, tek gözlü evinin geçimi, kalbini yaşatacak ilaçların parası için film şirketlerinden gelen en küçük teklifleri bile kabul ediyordu... Rol seçecek, düşünecek zamanı yoktu... Yapayalnızdı. Azrail'e de öyle yakalandı.
Mutlu muydu sanatçı? Kim bilir? Bilinen tek şey, yalnızlığıydı... Küçücük bir evin tek odasında kalıyordu... Hastaydı... Kalbi vardı... Zaman zaman soluk almakta güçlük çekerek, dört adımı ardı ardına atamayacak kadar hastaydı, Türk sinemasının ölümsüz «Bedia»sı...

Ancak çalışması gerekiyordu... Zorunluydu buna... Elinden tutan da yoktu, «Artık sen dinlen ablacığım. Biz sana yardımcı oluruz» diyen de... Çaresizdi... 

Mualla SürerAma, aç ve muhtaç değildi kimseye... Olmak da istemiyordu. Yaşının 75, kalbinin hasta olmasına aldırmaksızın çalışıp duruyordu... Gururuna yediremiyordu. kapısını çalmayan insanların kapısını çalmaya... Film setlerinden çıkmıyordu... Son güne kadar da çıkmadı...
Çevirdiği 600'den fazla yapıtla Türk sinemasında ebedileşen Mualla Sürer'in cenaze törenine değinmek istiyoruz biraz da... Belki yapımcısıyla, yönetmeniyle, oyuncusuyla birçok şöhret vardı ama, yine de gözler Türkan Şoray'ı, Hülya Koçyiğit'i, Cüneyt Arkın'ı, Fatma Girik'i, Filiz Akın'ı ve Tarık Akan'ı aradı... Bir çok filmde bu sanatçıların annesi rolündeydi Sürer... Ama, ne yazık ki Yeşilçam'ın tarihinden daha uzun bir ömre sahip olan bir sanatçının ölümle bütünleşen kaderiydi bu...


Büyük karakter oyuncumuz ve Nevşehirli Hemşehrimiz Mualla Sürer’i rahmetle anıyoruz.
İşte Mualla Sürer'in fotoğrafları...