Ürgüp temenni tepesinde "kitap hamalı projesi" ile kurulan, Büyükakten Kültür Merkezi kütüphanesinde yer alan yüzlerce kitabı 1 lira karşılığında 15 günlüğüne ödünç veriyor. Kiralanan kitaplardan elde edilen gelir ise otizmli çocuklar yararına bağışlanıyor.

Burası kitap hamalı projesi çerçevesinde gerçekleştirilen halka açık bir kütüphane. Şöyleki; istediğiniz kitabı alıp çıkabiliyorsunuz tek şart var okuyup geri getirmeniz! O kadar güzel bir mekan ki mutlaka sizde görmelisiniz. Ürgüpteki Temenni tepesinde bulunuyor. Ve işte o mekanda şu güzel yazı dikkat çekiyor:  "Hırsızlar kitap okumaz, okuyan insan zaten kitap çalmaz..."
Bir Temenni: Bu projenin tüm Nevşehir il geneline yayılması ve kötüye kullanılmaması dileğiyle...

Şimdi de gelelim bu muhteşem mekanın doğuşuna... Bir masal değil, aslında bir hayalin nasıl gerçeğe dönüştüğü örnek bir hikaye;

İşte hayalden hayata...

Yüksel BÜYÜKAKTEN/Emekli Öğretmen anlatıyor...

Biz Karı koca Büyükakten’ler olarak işimiz Sakarya’daydı. Ama Ürgüplüydüm. Kendimizi emekli ettik. Özel okullarımızı kiraya verip Ürgüp’te ne yapabileceğimizi düşünmeye başladık.
Ürgüplü gençlerimizin (özellikle kızlarımızın) üniversiteye devam etmelerini özendirmek istedik. Başlangıçta 40 gencimizle başladık. Ama karşılıksız burs vermeyecektik. Bütün gençler yaz aylarında Temenni Tepesi’nde 1 ay sigortalı olarak çalışacaklardı. Öğrencilerden çalışamayanların yerine anneleri çalışacaktı. Tandır yakacak, ekmek pişirecek ya da halı dokuyacaktı.
TEMENNİ’yi düzenleme çalışmalarına başladığımızda sevgili Mustafa KAYA hep yanımızdaydı. Bir sohbetimizde ÜRGÜP’te neden TÜNEL TURİZMİ başlatmıyoruz? Hemen hemen her ev tünellerle birbirine bağlı demişti.
TEMENNİ’ye gelen herkes kaya delikleri göstererek “buralarda insanlar yaşamış mı ?” diye soruyordu.
2012’de Temenni Tepesi’nde benim yapabileceğim bir şey kalmamıştı. Temenni’ye bitişik 3 parsel arsayı satın aldım. Bunlardan biri benim lisede okumamı sağlayan babaannemin 1920’lerde 4 çocuğuyla birlikte yaşadığı KAYA DAM ‘dı. 1959’da bir Pazartesi sabahı pazarcıların kamyonuyla Nevşehir’e liseye giderken babaannemle bir trafik kazası yaşadık. Babaannem 2 ay kendine gelemedi ve vefat etti. Ona vefa borcum vardı. Çocukluğumda babaannemin 4 çocuğuyla birlikte kaya damda yaşadığı sıkıntılarla ilgili anlattıkları hep aklımdaydı.
2012’de bu üç parselin üzerindeki toprakları temizleme izni aldık. 700 traktör toprak temizleyince yeraltında tünellerle birbirine bağlı 7 KATLI YERALTI EVİ ortaya çıktı.
Ben bu çalışmaları yaparken gelen arkadaşlar “DELİ MİSİN?” buraya harcadığın paralara yazık değil mi diyorlardı. Adımız “ ÜRGÜP’ün DELİSİ ”ne çıkmıştı. Herkes restoran açarken, ben toprakları temizleyince ortaya çıkan TANDIR BAŞI’nda oturup hayaller kuruyor. Tandırda her hafta Salı günleri ekmekler, yemekler pişiyor ve yalnız yaşayan Ürgüplü yaşlılara dağıtılıyordu. (Laf aramızda 40 yalnız yaşayandan 35 i kadındı. Onlarla bir araya geldiğimizde “Herifleri öldürmüşsünüz siz yaşıyorsunuz” diye takılıyordum.
TEMENNİ TEPESİ giriş kapısının hemen bitişiğindeki kapıdan girilen alt katlara tünelle inilen bu evde 100 yıl önceki koşullarda yaşanılan bir ÜRGÜP EVİ’ni insanların gezebileceği hale getirmeyi planladık. 5 yıldır zaten tandırlar yanıyor. Kuzulukta koyunlarımız ve AHIR SEKİSİNDE ben yaşıyordum.
Evde yemekler ocakta pişirilecek elektrik kullanılmayacaktı. Gaz lambaları ile çocukluğumdaki günleri yaşayacaktık. Bir odasında halı dokunan, ahırında inek beslenen, şirehanelerinde üzüm çiğnenen, pekmez kaynatılan YAŞAYAN ÜRGÜP EVİ yavaş yavaş hayata geçiyordu. Herkes butik otel yaparken ben bunlarla uğraştığım için “ÜRGÜP’ün DELİSİ” lakabım iyice tescillendi. Bundan sonrası kolaydı. SARACIN DELİ MEMET’in bayrağını yerde bırakmayacaktım.
“DELİDİR NE YAPSA YERİDİR” sloganım oldu. 29 Aralık 2016’dan itibaren günün belli saatlerinde “ÜRGÜP- TEMENNİ 
BÜYÜKAKTEN YERALTIEVİ”
“YEDİKAT YERALTINDA YEDİBİN YILLIK YAŞAM KÜLTÜRÜ “ ( 5 Y – 1 K )
Sloganıyla ücretsiz olarak ziyarete açıldı. Kapadokya yöresinin içinde 100 yıl önceki koşullarda yaşanılan tek yeraltı evi iddiasıyla yola çıktık. Şimdi içinde 10 kişilik bir ailenin yaşadığı Ürgüp Evi’nin Ürgüp’e bir farklılık katmasını umuyoruz.
Yeraltı tünelleriyle TEMENNİ’den KAYAKAPI’ya, SİVRİTAŞ ‘a ya da YUNAK MAHALLESİ’ne geziler düzenleyeceğimiz günleri hayal ediyorum.
ÜRGÜP’ÜN KAPADOKYA’NIN KALBİ olduğunu tekrar herkesin bilmesini sağlamak üzere tüm Ürgüplülerin yapabilecekleri bir şey olduğunu düşünüyorum. Hoşçakalın.

FİB Haber Merkezi olarak Bu Özel Mekanı Sizde Mutlaka Keşfetmelisiniz...