AZK : Günümüzde ortaokul öğrencileri tanıyor mu acaba? Ya da Türkçe, tarih öğretmenleri anlatıyor mu? Bizim kuşak tarihe ilgisini 1950 sonlarında Kozanoğlu'na borçludur. Aslen mimardır yazarımız. Yoğun büro işlerinden, çizimlerden, ihalelerden, bina uygulamalarından nasıl vakit bulup araştırma yapıyordu da, o herbiri kalın kalın tarihi romanları yazdı, hep şaşmışımdır.

Meslekdaşları onun mimarlığını zayıf bulurmuş. Yaptığı binalar sağlam olmaktan uzakmış. Maarif Vekaleti'nde görev yaptığına göre okul yapılarından sorumlu imiş. Yazarlar da onun tarihi romanlarını zayıf bulurlar. Bir gerçek var. Günümüzde nasıl ki, tarihe ilgi, dizi filmlerle artıyor; daha tv yayınlarının olmadığı 50'li, 60'lı yıllarda Kozanoğlu'nun tarih konulu romanları tarihe ilgiyi çoğaltmıştır.

Kozanoğlu'nun İstanbul'da Arena Tiyatrosu'nun kurucularından olduğu da bilinir.

Biz o yaşlarda, Onun tüm kitaplarını , para gücümüz yetmediğinden, alamazdık. Ederi 2.5 TL olan kitabı bir günlüğüne kiralardık; o da 25 kuruş tutardı .Onu karşılardık artık.  Bir yandan ders çalışır, bir yandan da  aldığımız romanı okuyup bitirirdik. İkinci güne kalırsa 50 kuruş ödemek zorundaydık ve biz onu istemezdik. 

Emin Oktay'ın tarihi sevdiremeyen soğuk ders kitapları karşısında Kozanoğlu'nun kitaplarını okuyarak, biz Osmanlı'da kardeş kavgalarını, taht uğruna baş veren şehzadeleri, padişah analarının hiyanetini , rüşvet dalaveralarını, mevki, makam satarak nasıl hazine yaptıkların, servetlerinin kaynağının ne olduğunu öğrenmişizdir.

1923' ten başlayarak  ölümüne değin çok sayıda eser vermiş...Romanlarından  bazıları da şunlardır : Kolsuz Kahraman, Kızıltuğ, Atlı Han, Türk Korsanları, Savcı Bey, Malkoçoğlu, Sencivanoğlu, Sarı Benizli Adam, Fatih Feneri, Dağlar Delisi, Hilal ve Haç, Arena Kraliçesi, Battal Gazi Destanı. Kubilay Han'ın Gelini (1966.Son eseri)...

Günümüzde de Kozanoğlu'nun tarihi romanları okuyucu- okur- bekliyor...​