Park Etmenin Etik Kuralları; etik ifadesi Türkçe Sözlük’te; tarafların uyması veya kaçınması gereken toplumsal ahlaki davranışlar bütünü olarak ifade edilmektedir. “İnsan, kendisi için istemediğini, başkaları için de istememelidir”kaidesine uyulursa birçokşey sorun olmaktan çıkacaktır.

Park etme sorunu, bazen şehir merkezinde, bazen sitede, bazen alış-veriş merkezinde, bazen de hastane gibi yerlerde karşımıza çıkmaktadır. Bu tarz ortak kullanım alanları, bilinçli bir şekilde paylaşılmadığı zaman anlaşmazlıklara neden olmakta; psikolojik ve adli olaylara zemin hazırlamakta, toplumsal huzuru zedelemektedir.Ortak alanlarınkullanımında,bencillikten uzak durulmalı,empati kurulmalı vebaşkaları da düşünülmelidir.

Mevcut taşıtlar için otopark sorununa çözümler üretilse bile, trafiğe katılan taşıt sayısı arttıkça yeni çözümler bulunması gerekmektedir. Bu çözümlerin dışında günlük hayatı kolaylaştıracak, her taşıt sahibinin dikkat etmesi gereken “park yadaotopark etiği” olarak adlandırılabilecek kurallara uygun davranışlar sergilenmelidir. Tabi ki 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, park etmenin yasak olduğu yerler ve haller hukuki olarak düzenlenmiştir. Toplumsal hayatı düzenleyen hukuki ve ahlaki kurallar harmanlandığında;

- Otoparkın giriş / çıkışına,

- Yaya geçitlerinin üzerine,

- Özel mülkiyete ait yerlere,

- Alt geçit / üst geçit önüne,

- Yaya kaldırımının üzerine,

- Engelli rampasının önüne,

- Yangın musluğununönüne,

- Taşıt yollarında ikinci sıraya, 

- Sokak çöp konteyneri önüne,

- Işıklı trafik lambasının önüne,

- Yolcu taşıtlarının duraklarına,

- İki taşıtın park yapabileceği yere,

- Uzun süreli olarak, cep park alanına,

- Kamunun faydalandığı yerlerin giriş / çıkışına,

- Dönüşü engelleyecek şekilde kavşak ve dönemeçlere,

- Büyük taşıtların, görüşü engelleyecek biçimde taşıt yoluna,

- Başka bir taşıtın kapısının açılmasını engelleyecek kadar yakınına,

- Kurallara uygun şekilde park edilmiştaşıtın,çıkışına engel olacak yerlere vb.,

etik olarak park yapılmamalıdır.

İlimiz Nevşehir’de, maalesef yukarıdaki olumsuzluklara ve benzerlerine rastlamak mümkündür.“Taşıtın dörtlü ışığını yakılarak, istenilen yere park etme gibi bir özürlük yoktur.” Toplumda empati kültürü geliştirilerek, başkalarını rahatsız edebilecek davranış ve uygulamalardan kaçınılmalıdır.

( Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Araştırma Projesi )

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği