Avrupa Komisyonunun 2012 yılında 'Diploma Eki Etiketi' verdiği 19 Türk üniversitesinden biri de Nevşehir Üniversitesi oldu. Üniversiteler için mükemmellik belgesi olan ‘Diploma Eki Etiketi’ni almış olmak, Üniversitemizin başarısının Avrupa Komisyonu tarafından tescillendiği anlamına geliyor.

 

Üniversitemizin Bologna Eşgüdüm Komisyonu (BEK), Erasmus, AKTS ve Diploma Eki Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen ve Üniversite genelinde 2009 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonucunda 1 Haziran 2012 tarihinde ‘Diploma Eki Etiketi’ni almak için Türk Ulusal Ajansına müracaat edilmişti.

 

'Diploma Eki Etiketi' almak için 2012 yılında Türkiye'den 23 üniversitenin yaptığı başvuruların sonuçları, 18 Temmuz 2012 tarihinde Ankara'da Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığında düzenlenen değerlendirme toplantısında açıklanmıştı. Bu tarihte açıklanan ön değerlendirme sonuçlarına göre Nevşehir Üniversitesi 'Diploma Eki'nin uluslararası standartlara uygun olduğu onaylanmış ve nihai değerlendirme için Türk Ulusal Ajansı tarafından Avrupa Komisyonuna gönderilmişti.

 

Avrupa Komisyonunda bağımsız uzmanlarca yapılan değerlendirmenin sonucunda Nevşehir Üniversitesi, diğer 19 Türk üniversitesi ile birlikte 'Diploma Eki Etiketi' ile ödüllendirilmiştir. Bu ödülle birlikte Nevşehir Üniversitesi, diploma eki verme açısından Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilmiş oldu.

 

Bugüne kadar 'Diploma Eki Etiketi' almaya hak kazanan Türk üniversitesi sayısı 2009 yılında 7, 2010 yılında 4, 2011 yılında 14 ve 2012 yılında 19 olmak üzere toplamda 44 olmuştur.

 

Bu zorlu süreçte, Üniversitemizin büyük bir başarıya imza atarak 'Diploma Eki Etiketi' aldığını ve bu başarıyla tüm mensuplarına büyük bir onur yaşattığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Filiz KILIÇ, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Uluslararasılaşma ve kalite güvencesi çalışmaları kapsamında emin adımlarla ilerleyen Nevşehir Üniversitesinin 5 yıl gibi kısa bir sürede gösterdiği gelişim ortadadır. Başarımız Avrupa Komisyonu tarafından da onaylanmıştır. Her geçen gün başarılarına bir yenisini ekleyen Nevşehir Üniversitesi, her alanda anılan ve örnek gösterilen bir yükseköğretim kurumu olmaya devam etmektedir. Bu başarı Nevşehir Üniversitelilerin ortak başarısıdır. Bu başarıda emeği geçen akademik ve idari tüm personelimizi yürekten kutluyor, başarılarımızın devamını diliyorum."

 

'Diploma Eki' ve ‘Diploma Eki Etiketi’ Ne Anlama Geliyor?

 

Üniversiteler için "mükemmellik belgesi" niteliğinde olan ‘Diploma Eki Etiketi’; uluslararası şeffaflığı, ülke dışında diploma ve derecelerin kolaylıkla anlaşılmasını sağlamaktadır. Diploma Eki, uluslararası saydamlığı pekiştirmeyi hedefleyen, elde edilmiş bilgi- becerilerin ve bunların ifade edildiği diploma, derece, sertifika gibi belgelerin, akademik ve mesleki tanınmasını sağlamaya yönelik, yüksek öğretim diplomasına ek olarak verilen bir belgedir. Diploma eki, bireylerin aldıkları eğitimin, akademik becerilerinin ve yeterliliklerinin herkes tarafından anlaşılabilirliğini esas almaktadır. Böylece Üniversitemiz öğrencileri mezun olurken alacakları Nevşehir Üniversitesi Diploma Eki sayesinde ülke dışına eğitim ve çalışma amacıyla gittiklerinde diploma ve derecelerinin kolaylıkla anlaşılması sağlanmış, ulusal ve uluslararası çevrede iş bulma olanakları artmış olacaktır.

 

Diploma Eki; Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO/CEPES işbirliği ile geliştirilmiş olan, diplomaya ek olarak verilen bir belgedir.

 

Bir üniversite, tüm lisans ve lisansüstü programlarındaki bütün mezunlarına, yukarıda anılan uluslararası kurumların ortak çalışmasıyla geliştirilen modelle uyumlu bir 'Diploma Eki' veriyorsa, o üniversite ‘Diploma Eki Etiketi’ ile ödüllendiriliyor.

 

Üniversitelerin bu etiketi alabilmek için söz konusu modeldeki bütün maddelerin kendi diploma eklerinde bulunduğunu göstermeleri ve ispat etmeleri gerekiyor.