Başvurular 22 Ağustos’ta Sona Erecek

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisans Ve Ön lisans Programlarına Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü İçin Başvuru Koşulları belirlendi.

Konuya dair yapılan açıklamada, Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında öğrenim gören veya mezun olanların, Üniversitemizce belirlenen taban puan ve üstünde puan alanların başvuruları kabul edilebilecek.

Adaylardan; Yabancı uyruklu olanların; Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığından Türk Vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının aldığı 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, Doğumla yabancı uyruklu olup daha sonra T.C. vatandaşlığına geçen çift uyrukluların, T.C. uyruklu olup lise öğreniminin tamamını K.K.T.C. hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların, K.K.T.C. uyruklu olup K.K.T.C. de ikamet eden, K.K.T.C’de orta öğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına ve 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselerde eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanların, başvuruları kabul edilecek.

Adaylardan; T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya K.K.T.C’de     Tamamlayanların, K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna ve 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselerde eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar hariç), Uyruğundan birisi T.C. olan çift uyrukluların, (lise öğreniminin tamamını K.K.T.C. dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar hariç), T.C. uyruklu olup lise öğrenimini K.K.T.C.’de tamamlayanların, başvuruları kabul edilmeyecek.

Adaylar başvurularında en fazla 2 program için tercih yapabilecekler. Öğrencilerin Türkçe Dil Bilgi Düzeyi: Kesin kayıt hakkı kazanan adaylar, Türkçe bilgi düzeylerini belgelendirmek zorunda. Ancak bu belgeyi sunamayan adayların Türkçe yeterlik düzeyleri Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılacak Türkçe Sınavı sonucuna göre belirlenecek. Bu sınavda başarılı olamayanlar, dilini geliştirmek üzere bir yıl Üniversitemiz Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Türkçe Dil Eğitimi alacaklar. Daha sonraki eğitim-öğretim yılı başında yine Üniversite Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılacak olan Türkçe Yeterlilik sınavında başarılı olduklarını belgeledikten sonra öğrenime başlayabilecekler

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavında en az 50 puan alan

Adaylar, SAT Reasoning: SAT Reasoning testinde 1600 üzerinden en az 1000 toplam puan alan adaylar, ACT (American College Testing) sınavından en az 21 puan alan adaylar, Ürdün ve Filistin'de yapılan Tawjihi sınavlarında, fen dalında (Scientific Stream) veya edebi dalda (Literary Stream) tüm derslerden alınan sınav notu ortalaması 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar, GCE (General Certifıcate Examination) sınavından en az biri başvurulan programla ilgili olmak üzere en az 3 konuda A seviyesi (A level) sertifikası olan adaylar, Baccalaureat Libanais: Lübnan'da yapılan bakalorya sınavlarında Fen (Scientific Stream) veya edebi dalda (Literary Stream) diploma notu en az 14 olan adaylar (not ortalaması 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar, IB (International Baccalaureate) Uluslararası Bakalorya diplomasına sahip ve diploma notu başvuracağı bölüme göre en az 30 olan adaylar, GAOKAO: Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan Üniversite Giriş Sınavında (Gaokao) başvurulan programın puan türünden 750 üzerinden en az 480 puan alan adaylar, Al-Shahada-Al-Thanawiyya (Suriye Bakaloryası): Suriye'de yapılan Al-Shahada-Al- Thanavviyya (Baccalaureate) Smavı'nda Mühendislik ve Mimarlık bölümleri için fen dalında (Scientific Stream) 240 üzerinden en az 180, diğer bölümler için edebi dalda (Literary Stream) en az 170 puan alan adaylar,  Diplome Debirestan ve Pişdaneşgahi (İran): İran lise diploma (Diplome Debirestan ve Pişdaneşgahi) notu ortalaması en az 15/20 olan adaylar, Kazakistan Ulusal Üniversite Testi: 120 üzerinden en az 80 alan adaylar, ABITUR (Alman Bakolaryası) sınavından en az 4 puan alan adaylar, TÜBiTAK'ın tanıdığı ve katıldığı uluslararası bilim olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya kazanmış adaylar, Türkiye Cumhuriyeti Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında yer alan yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’nin, başvurulan programın ilgili puan türünden olmak üzere, meslek yüksekokulu ön lisans programlarına en az 140 puan alan adaylar, lisans programlarına ise en az 180 puan alan adaylar, Azerbaycan Devlet Öğrenci Yerleştirme Komisyonu) sınavından en az taban puanı almış olan adaylar başvuruda bulunabilecekler, Listede yer almayan sınav tiplerinde, ilgili ülkede yapılan seçme sınavları da değerlendirmeye alınabilecek. Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre öğrenci alan Güzel Sanatlar Fakültesi ve Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğine başvuran adaylara ayrıca “Özel Yetenek Sınavı” yapılacak. Türk Üniversitelerince yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarından (YÖS) geçerli puanı almış olmak gerekiyor.

Başvuruda bulunmak isteyenlerin; Başvuru Formu (Üniversitenin Ağ Sayfasından alınabilecek. Lise Diploması: Henüz diplomasını almamış olan adayların, liselerinden, belirli bir tarihte mezun olacaklarını gösteren resmi bir belge getirmeleri gerekmekte. (Adayların lise diplomalarının Türkiye Cumhuriyeti liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ve Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığından ya da ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinden alınabilecek "Denklik Belgesi" daha sonra, kayıt sırasında istenecek.). Resmi Transkript (Not Dökümü): Adayların, lisede aldıkları dersleri ve notlarını gösteren ve lise müdürlüğü tarafından onaylanmış resmi transkriptleri. Geçerli Sınav Sonucu: Başvuru için kullanılacak olan sınav sonuç belgesinin aslı veya onaylı kopyası sunulmalı. Pasaport Fotokopisi, İki adet vesikalık fotoğraf: Fotoğraflar son altı ay içinde çekilmiş, önden görüntülü, öğrenciyi kolaylıkla tanıtabilecek şekilde ve 4.5x6 cm boyutlarında olmalıdır. Fotokopi fotoğraf kabul edilmez. Başvurular 22 Ağustos 2014 tarihine kadar yapılabilecek.

Başvuruların değerlendirilmesi 25 - 29 Ağustos 2014 tarihleri arası yapılacak. Başvuruların değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi tamamen Üniversitenin önceliğinde. Üniversite, ilan ettiği kontenjanları doldurup doldurmamakta serbest. Başvuru koşullarını sağlamış olmak, yerleştirme için kabul edilmeyi gerektirmez. Adayların başvuruları, ilgili akademik birimin yönetim kurulunca oluşturulacak bir komisyon tarafından değerlendirilir. Sonuçlar 01 Eylül 2014 tarihinde www.nevsehir.edu.tr web sayfasından ilan edilecek. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine öğrenci olarak kabul edilen adaylara, "Öğrenim Meşruhatlı Vize" sahibi olabilmeleri için Üniversite tarafından "kabul mektubu" veya eşdeğer bir belge düzenlenerek verilecek. Adayların Üniversiteye kesin kayıt yaptırabilmeleri için "kabul mektubu" ile birlikte ülkelerindeki (veya en yakın) Türkiye Büyükelçiliği'ne giderek "Öğrenim Meşruhatlı Vize" almaları gerekiyor. Bu vize, Türkiye'ye giriş yapmak ve üniversiteye kayıt yaptırmak için mutlaka gerekli. Kayıtlar 01 -  05 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak.