Dr. Nurcan Ateşok Deveci,Nevşehir'de görev yapan Öğretmenlere, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Eğitimde ölçme ve değerlendirme alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası deneyimlerini paylaştı.

Konu hakkında www.fibhaber.com haber merkezimize açıklamada bulunan Dr. Nurcan Ateşok Deveci ; ‘Siyasi anlamda yürüttüğüm çalışmalarıma görevim dolayısı ile ara vermek durumunda kaldım. Ancak memleketim Nevşehir'e hizmet etmeyi bir görev addediyorum. Bu bağlamda,  Eğitimde ölçme ve değerlendirme alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası deneyimlerimi Nevşehir  il Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü bir proje bendi kapsamında, ortaokul ve lisede öğretmenlik yapan sosyal branşlardaki öğretmenler ile paylaşmak üzere beş günlük seminer için memleketime geldim.

İçeriği, eğitimler planlamaları ve bu becerileri ölçen sorular ıle sınavlar yapmaları koşunda bilgi ve becerilerinin artırılması planlanmıştır.

Tüm öğretmenler alanları bazında öğrencilerde üst düşünme becerilerini geliştirici sınıf Proje ıle Nevşehir ilindeki Etik bunun yanında seminere katılımın istekli öğretmenlerimizden oluşturulması seminerin verimini ve etkisini artırmıştır.

Seminer sonrası öğretmenlerimizin edindikleri bilgileri kendi öğrencilerine uygulamaları, meslektaşları ile paylaşmaları,  böylelikle öğrencilerde oluşan bilgi ve becerilerin istendik nitelik olan üst düşünme becerilerine ulaşması hedeflenmiştir. Eğitimin niteliğini artırmak için Nevşehir ili eğitim camiası  bir bütün olarak  yeniden yeni bir eğitim seferberliği içinde olmaları umut vericidir. Başta Nevşehir Milli Eğitim il Müdürümüz Osman Bey olmak üzere,  AR - Ge ekibinin özverili çalışmalarını takdirle karşılıyorum dedi.


Dr. Nurcan Ateşok Deveci Kimdir ?

Nevşehir Göre’li harfız Tahir’in  torunu, Tahir ile Gülüzar Ateşok’un kızı olarak, babamın memuriyeti dolayısıyla Burdur’da  dünyaya geldim. İlk ve ortaöğretimi İzmit, Siirt ve Ankara’da tamamladım. Gazi Üniversitesi Mesliki Eğitim Fakültesi Lisans,  Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ölçme Değerlendirme Ana Bilim Dalında, Yüksek Lisans Eğitimimi tamamlayıp,  Doktora Derecemi, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme- Psikometri Ana Bilim Dalında aldım. Ayrıca, Hacettepe Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalındada doktora derslerini tamamladım.

Türkiye Birincisi olarak 1990 yılında Milli Eğitim Bakanlığında göreve başladım. Aynı yıllarda ortaokul 6-7-8., sınıflara iş eğitim kitabı yazdım. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesinde eğitim uzmanı olarak Bakanlığın politikalarının belirlenmesine dayanak olan büyük kısmı Dünya Bankası veUNCEFdestekli çok sayıda araştırma, inceleme çalışmalarında bulunup, yurtiçi ve yurtdışı kongre, çalıştay, kurs ve seminerlere katılıp,  öğretim görevlisi olarak görev aldım.  İlköğretim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğüm süresinde, İlk ve orta öğretime yönelik temel derslerde öğrenci, öğretmen ve çalışma kitapları olmak üzere yaklaşık 70 kitabın ölçme ve değerlendirme bölümlerini yazıp, dönemim bakanlık politikalarına yön veren araştırmalar yürüttüm.  2011 yılında Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup başkanı olarak atandım. Bu görevimde ülke genelinde ilk en büyük  sınav organizasyonu ve uygulamalarını yürüttüm. Bunlardan bazıları, kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme ve unvan değişikliği, işyeri hekimliği, iş güvenliği, hafızlık, imamlık,  SBS, Motorlu Taşıtlar, Açık ortaokul - Lise ve Uluslararası PISA-TIMSS sınavlarıdır. İlk e-sınav uygulamasını başlattık. Kıbrıs’ta ve TIKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) ile Yemen’de  Ulusal Sınav Merkezi kurma çalışmalarına katıldım. Yemen Hükümeti  ile Türkiye arasında TIKA koordinatörlüğünde eğitimde deneyim paylaşımları görüşmelerinde Yemen’de görev aldım. Avrupa Birliği,  Ulusal Ajansta10 yıl Comenious ve ErasmusPlus projelerinde dış uzmanlık yaptım. 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı ‘Eğitim Sistemlerinin Kalitesinin Artırılması’ Özel İstisas Komisyon Üyesi,Fatih Projesi Yürütme Kurulunda üyeliğinde bulundum.IEA’da(Uluslararası Eğitim Başarıları)  iki yılve 53. IEA Genel Kurulunda ( Tayland),  Türkiye Ulusal Koordinatörü, IEA-TIMSS(Uluslararası Eğitim Araştırmaları, Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması), 8. - 9. Ulusal Araştırma Koordinatörleri toplantısına(Singapur,  Hamburg), Ulusal Araştırma Koordinatörü, olarak katıldım. OECD PISA(Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programına (Estonya), 33. Yönetim Kurulu Toplantısına,  Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı,  olarak katıldım.
Sanat müziği ve ney dinlemeyi, kitap okumayı, yağlı boya resim yapmayı, doğada fotoğraf çekmeyi seviyorum. Evli ve bir evladım olup, iyi derecede İngilizce bilmekteyim.

Foto: Gökhan Güçlü / FİB Haber