NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir il milli eğitim müdürlüğü Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İle bir Tekstil şirketi İşbirliğinde Halk Eğitimi Merkezlerinin gözetiminde Kurs Açan Belediyeler Arasında Düzenlenecek olan Kurdela Nakışı Yarışması hakkında duyuruda bulundu.

Duyuruda, “Bu yarışma esaslarının amacı; kurdele nakışı sanatının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına destek sağlamak, kişilerin yeteneklerini geliştirmek, el sanatlarına yönelik kurslara ilgiyi arttırmak, güzel sanatlara olan eğilimlerini desteklemek, kişiler ve kurumlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla halk eğitimi merkezleri ile halk eğitimi merkezlerinin gözetiminde/denetiminde kurs açan belediyeler arasında düzenlenecek kurdele nakışı yarışmalarına ilişkin esasları açıklamaktır.

Bu yarışma esasları, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Tekstil firması işbirliğinde halk eğitimi merkezleri ile halk eğitimi merkezleri gözetiminde/denetiminde kurs açan belediyeler arasında düzenlenecek kurdele nakışı yarışmalarıyla ilgili katılım şartları, ürün özellikleri, düzenleme kurulları, yarışma Düzenlenecek nakış yarışmalarına 2013-2014 öğretim yılında merkezler ve belediyeler tarafından açılan kurdele nakışı kursları ile kurdele nakışı uygulamalarına yer veren diğer kurslara katılan kursiyerler ve öğretmen/usta öğreticiler katılabileceklerdir. Yarışmacılar, ev tekstili, ev mefruşatı, giyim ve nakış üzerine çalışılan kurdele nakışı ürünü ile yarışmaya katılacaktır. Ancak, ev tekstili, ev mefruşatı, giyim ve nakış üzerine çalışılan kurdele nakışı ürünü dışında yaratıcılığa dayalı hazırlanan çeşitli objeler üzerine çalışılan kurdele nakışı ürünlerle de yarışmaya katılabileceklerdir. Ürün sayısı sınırlaması yoktur. Ancak aynı öğretmen/usta öğretici ve kursiyere sadece bir final ödülü verilecektir. Sadece kursiyer veya sadece öğretmen/usta öğretici yarışmaya katılamaz. Kursiyer- öğretmen/usta öğretici ikilisi şeklinde katılım olacaktır. Yarışma ürünlerinin hazırlanmasında şu hususlara dikkat edilecektir. Yarışmaya katılan ürünlerde firmanın ürettiği Majestik markalı kurdeleler kullanılacak, kullanılan kurdele ile ilgili makara veya etiket yarışma ürünüyle birlikte gönderilecektir. Yarışma ürünlerinde Majestik kurdele çeşitlerinin haricinde herhangi bir iplik ürünü (sim ipliği, nakış ipliği vb.) kullanılmayacaktır. Kullanıldığı takdirde değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışma ürünlerinde kullanılan kurdelelerin ebatları ve renk numaraları yarışma katılım formuna yazılarak gönderilecektir. Desenin tümü (yarısı 1/4 ya da 1/8 değil, desenin tamamı) düzgün çizilmiş olarak gönderilecektir. Desen mutlaka değerlendirilecek ve deseni düzgün olmayan veya deseni tamamen olmayan ürünler yarışma dışı tutulacaktır. Yarışma ürünüyle birlikte gönderilen desen çizimi yarışma sonunda katılımcılara iade edilmeyecektir. Ürünün yapım aşamasında %25 , %50, %75 ve son olarak tamamının tarih belirtilerek görüntülendiği fotoğraflarının ürün ile birlikte gönderilmesi.

Kırılabilir özelliği olan ürünler yarışmaya kesinlikle gönderilmeyecek, gönderildiği takdirde değerlendirmeye alınmayacak ve bu tarz yarışma ürünlerinin yarışma merkezine ulaşımı ve iadesindeki nakli sırasında meydana gelebilecek zarardan firma hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır. Sorumluluk tamamen katılımcıya aittir. Bayrak, Atatürk portresi, dini simgeler vb. yazılı motifler değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışma doğrudan final olarak gerçekleştirilecektir. İl düzeyinde eleme yapılmayacaktır. Final yarışmasında; halk eğitimi merkezlerince gönderilen bütün ürünler seçici kurul tarafından değerlendirilerek Türkiye çapında dereceye giren (1,2 ve 3.) ve mansiyon alan ürünler belirlenecektir. Yarışacak kurdele nakışı ürünlerinden dereceye giremeyen ancak seçici kurulun beğenisini toplayan 3 ürüne de jüri özel ödülü verilecektir. Yarışmayla ilgili katılım şartları, süre, ürün özellikleri vb. esasları içeren duyuru en uzak yerleşim birimlerine ve ilgili belediyelere ulaşacak şekilde merkez müdürlüğünce yapılır. Yarışmaya katılım, yarışacak ürünün Halk eğitimi merkezlerince doğrudan yarışma merkezine gönderilmesi ile gerçekleşir. Yarışmaya katılım şartlarına dair gerekli duyurular yapıldıktan sonra kayıt kabul işlemleri merkezler ve belediyeler bünyesinde oluşturulacak kayıt kabul komisyonu tarafından yürütülecektir. Teslim alınan ürünlerin güvenli olarak muhafaza edilmesi hususunda gerekli tüm önlemler alınacaktır. Her ürünün üzerinde ürünün adı, özelliği, kursiyerin adı soyadı, öğretmen/usta öğreticisinin adı soyadı, bağlı olduğu halk eğitim merkezinin yazıldığı bilgileri içeren bir bilgi kartı ile yapılan ürünün kurşun kalemle çizilmiş deseni bulunacaktır. Ürünler tutanak karşılığında teslim alınacak ve tutanak karşılığında ilgililere teslim edilecektir. Sahiplerinden tutanak karşılığında teslim alınan yarışma ürünleri, il/ilçe halk eğitimi merkezleri tarafından, belediye kurslarının ürünleri ise ilgili belediyeler tarafından doğrudan yarışma merkezine gönderilecektir.

9. Final yarışmasında Türkiye çapında dereceye giren ilk 3 ürününün kursiyer ve öğretmen/usta öğreticisine ayrı ayrı olmak üzere birinciye 20 gr. külçe altın, İkinciye 15 gr. külçe altın, Üçüncüye 10 gr. külçe altın ile mansiyon ödüllerine layık görülenlere Yarım Cumhuriyet Altını verilecek. Dereceye giremeyen ve mansiyon alamayan ürünler arasından 3’üne kursiyer ve öğretmen/usta öğreticisine (Halk eğitim merkezleri ve belediyeler ayrı ayrı olmak üzere) çeyrek cumhuriyet altını jüri özel ödülü verilecek. Dereceye giren ve mansiyon alan her halk eğitimi merkezine ve belediye kursuna 1’er adet buharlı ütü verilecek” açıklamalarına yer verildi.