NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğünce, 2013 -2014 Yılı eğitim öğretim dönemi yabancı öğrenci alımı için gerekli koşullar açıklandı.

Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında öğrenim gören veya mezun olanların, Üniversitece belirlenen taban puan ve üstünde puan alanların başvuruları kabul

edilebilecek.

Adaylardan; yabancı uyruklu olanların; Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığından Türk Vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının aldığı 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, Doğumla yabancı uyruklu olup daha sonra T.C. vatandaşlığına geçen çift uyrukluların, T.C. uyruklu olup lise öğreniminin tamamını K.K.T.C. hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların, K.K.T.C. uyruklu olup K.K.T.C. de ikamet eden, K.K.T.C’de orta öğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına ve 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselerde eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanların, başvuruları kabul edilecek.

Adaylardan; T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya K.K.T.C’de              Tamamlayanların, K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna ve 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselerde eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar hariç), uyruğundan birisi T.C. olan çift uyrukluların, (lise öğreniminin tamamını K.K.T.C. dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç), Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar hariç), T.C. uyruklu olup lise öğrenimini K.K.T.C.’de tamamlayanların, başvuruları kabul edilmeyecek.

Adaylar başvurularında en fazla 2 (iki) program için tercih yapabilecek. Öğrencilerin Türkçe Dil Bilgi Düzeyi: Kesin kayıt hakkı kazanan adaylar, Türkçe bilgi düzeylerini belgelendirmek zorundadır. Ancak bu belgeyi sunamayan adayların Türkçe yeterlik düzeyleri Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğü Dil Öğretim ve Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yapılacak Türkçe Sınavı sonucuna göre belirlenecek. Bu sınavda başarılı olamayanlar, dilini geliştirmek üzere bir yıl Üniversite Dil Öğretim ve Uygulama Araştırma Merkezinde Türkçe Dil Eğitimi alacaklar. Daha sonraki eğitim-öğretim yılı başında yine Üniversite Dil Öğretim ve Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yapılacak olan Türkçe Yeterlilik sınavında başarılı olduklarını belgeledikten sonra öğrenime başlayabilecek.

Genel Sağlık Sigortası tescil kaydı Üniversite tarafından yapılacak. Genel sağlık sigorta primleri öğrenciler tarafından ödenecek. Üniversiteye kayıt olduktan sonra Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Müdürlüğünden yabancı kimlik numarası alınarak Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yabancı kimlik numaranızı bildirmeniz gerekiyor. Kayıtta istenilen belgelerin sunulamaması, yanlış beyan ya da kriterleri sağlamadığı tespit edilen kesin kayıt hakkı kazanan adayların kayıt hakları iptal edilecek.

TCS: Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavında en az 50 puan alan      adaylar; SAT Reasoning: SAT Reasoning testinde 1600 üzerinden en az 1000 toplam puan alan adaylar; ACT (American College Testing) sınavından en az 21 puan alan adaylar; TAWJİHİ: Ürdün ve Filistin'de yapılan Tawjihi sınavlarında, fen dalında (Scientific Stream) veya edebi dalda (Literary Stream) tüm derslerden alman sınav notu ortalaması 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar; GCE (General Certifıcate Examination) sınavından en az biri başvurulan programla ilgili olmak üzere en az 3 konuda A seviyesi (A level) sertifikası olan adaylar; Baccalaureat Libanais: Lübnan'da yapılan bakalorya sınavlarında Fen (Scientific Stream) veya edebi dalda (Literary Stream) diploma notu en az 14 olan adaylar (not ortalaması 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar); IB (International Baccalaureate) Uluslararası Bakalorya diplomasına sahip ve diploma notu başvuracağı bölüme göre en az 30 olan adaylar, GAOKAO: Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan Üniversite Giriş Sınavında (Gaokao) başvurulan programın puan türünden 750 üzerinden en az 480 puan alan adaylar,

Al-Shahada-Al-Thanawiyya (Suriye Bakaloryası): Suriye'de yapılan Al-Shahada-Al-    Thanavviyya (Baccalaureate) Smavı'nda Mühendislik ve Mimarlık bölümleri için fen dalında (Scientific Stream) 240 üzerinden en az 180, diğer bölümler için edebi dalda (Literary Stream) en az 170 puan alan adaylar; Diplome Debirestan ve Pişdaneşgahi (İran): İran lise diploma (Diplome Debirestan ve Pişdaneşgahi) notu ortalaması en az 15/20 olan adaylar,

Kazakistan Ulusal Üniversite Testi: 120 üzerinden en az 80 alan adaylar, ABITUR (Alman Bakolaryası) sınavından en az 4 puan alan adaylar, TÜBiTAK'ın tanıdığı ve katıldığı uluslararası bilim olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya kazanmış adaylar, Türkiye Cumhuriyeti Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında yer alan  Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’nin, başvurulan programın ilgili puan türünden olmak üzere, meslek yüksekokulu önlisans programlarına en az 140 puan alan adaylar; lisans   programlarına ise en az 180 puan alan adaylar, Azerbaycan TQDK (Tәlәbә Qәbulu üzrә Dövlәt Komissiyasi: Devlet Öğrenci Yerleştirme Komisyonu) sınavından en az taban puanı almış olmak, Listede yer almayan sınav tiplerinde, ilgili ülkede yapılan seçme sınavları da değerlendirmeye alınabilecek. Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre öğrenci alan Güzel Sanatlar Fakültesi ve Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğine başvuran adaylara ayrıca “Özel Yetenek Sınavı” yapılacak.