Nevşehir'de bir eğitim sendikası tarafından 14 Aralık 2015 tarihli, http://www.nevtes.org/soru-isaretleri-cogaliyor-2027h.htm uzantılı web sitesinde ‘SORU İŞARETLERİ ÇOĞALIYOR’ başlığı altında norm fazlası öğretmenlerimizin güya hakkını savunma gerekçesi ve kisvesi altında masa başında hazırlanmış ve gerçekle yakından uzaktan ilintisi bulunmayan kurgu olduğu açıkça belli olan bir haber yayınlanmıştır.

İlgili çalışmanın gelişim seyri şu şekildedir:

Bahse konu sendika başkanı konunun içeriği hakkında Müdürlüğümüze gelerek bilgi isteğinde bulunmuştur. Kendisine açık ve açıklayıcı bir şekilde norm fazlası öğretmenlerin atama işlemi ve kılavuz ekindeki formla ilgili bilgi verilmesine, bu kapsamdaki öğretmenlerin resen atamaları ile ilgili Müdürlüğümüz tarafından bilgilendirileceği hususu söylenmesine rağmen, her zaman olduğu gibi gerçekleri ters yüz etme ve bunun sonunda öğretmenlerin kafalarında soru işareti bırakma ve huzurlarını bozma çabası içerisine girmiştir.

Zaten bu konuda Müdürlüğümüzden bilgi talep eden öğretmenlere konu ile ilgili bilgi verilmektedir.

Haberde bahsedilen başvuru formundaki eş durumu özrü ile ilgili; Norm kadro fazlası öğretmen atamaları kapsamında yayımlanan kılavuz ve başvuru formu birbirini tamamlayan unsurlar olup, başvuru formu kılavuzun bir parçasıdır. Ayrıca kılavuz, yayınlanma zorunluluğu bulunmamasına rağmen Müdürlüğümüz tarafından öğretmenlerimizin konu ile ilgili olarak yeteri kadar bilgi sahibi olabilmeleri amacıyla yayınlanmıştır. Form üzerinde bulunan her bir başlığa kılavuzda yer verme zarureti de bulunmamaktadır. Örneğin kılavuzda belirtilen Bakanlıkça atandığı alan bilgisi vb. seçeneklere de kılavuzda yer verilmemiştir. Ayrıca geçen yılki yapılan norm kadro fazlası öğretmen atama duyurusunda da aynı durum olmasına rağmen herhangi bir tepki oluşmamışken, bu yılki tepkinin nedeni anlaşılamamıştır.

            Ayrıca yayınlanan kılavuzda her fırsatta “resen atama yaparız ona göre” denildiği iddiası ile ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 53.maddesinin 5.fıkrasında “Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda fazlalık, il içinde zamana bağlı olmaksızın yapılacak yer değiştirmelerle giderilir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir.” Denilmektedir. Bu hükme kılavuzda yer verilmiş olup, sendika haberinde yer alan “resen atama yaparız ona göre ”iddiası sendikanın üretmiş olduğu bir iddia olup gerçeği yansıtmamakta ve kılavuzumuzda bulunmamaktadır.

Norm kadro fazlası durumunda bulunan öğretmenlerden Müdürlüğümüze başvuru formundaki eş durumu özrü ile ilgili sözlü ve yazılı herhangi bir tereddüt yaşanmamış ve konuyla ilgili herhangi bir başvuru gelmemiştir. Yapılan işlem tamamen mevzuata uygun olup ilgili sendikanın bahsettiği gibi sorun teşkil edecek bir husus bulunmamaktadır.

İl genelinde 256 norm fazlası öğretmenimizi ilgilendiren bir konuda güya öğretmenin hakkını koruma kisvesi ile zihinlerde farklı çağrışım oluşturabilecek bir üslupla kamuoyuna sendikal faaliyet olarak sunulması bir eğitim sendikası adına oldukça hazindir.
 
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.