Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ‘Çanakkale Zaferinin 98. Yıl Dönümü’ konulu panele; Nevşehir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Seyfeli, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlyas Gökhan, Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Hüseyin Saraç, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. 

 

Panelin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın, “Çanakkale kitabî bilgiler dışında konuşulması ve tartışılması gereken bir meseledir. Çünkü sadece bize anlatılan 250 bin şehadetin vücut bulduğu bir yer değildir. Çanakkale 750. Yılından itibaren İslam’la şereflenen ve o zamandan beri İslam’ın kılıçdarlığını yapan bu necip milletin savaşıdır. Çanakkale bu milletin ‘bitti, tükendi’ dendiği yerde ayağa kalkarak vücut bulup dünya siyasi tarihine ve milletler tarihine ‘Ben buradayım’ dediği bir savaştır. Bizlerin bütün çabası Çanakkale harbini sayılarla ortaya koymak değil, burada elde edilen büyük başarıya, birlik ve beraberliğe sahip çıkarak bunu koruyup kollamaktır” diye konuştu.

 

Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlyas Gökhan “Bu anlamlı günde öğrencilerimizin yer aldığı ve konuştuğu farklı bir panel düzenlemek istedik. Öğrencilerimizin bugün burada ortaya koyacakları bilgiler ışığında bizler yeniden Çanakkale’de yaşanan her şeyi enine boyuna öğrenmiş ve bilgi sahibi olmuş olacağız. Bu vesileyle emeği geçenlere şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Tarih Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Muhammet Maruf Çakır’ın, Çanakkale için sözlerini kendi yazdığı şiirini okumasıyla iki oturum halinde düzenlenen panele geçildi.

 

Arş. Gör. Hüseyin Saraç’ın oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda; Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Fatih Sansar ‘I. Dünya Savaşı’na Giriş Sürecinde Osmanlı Devleti’, Sosyal Bilimler Enstitüsünden doktora öğrencisi Okutman Ali Çakırbaş ‘Çanakkale Cephesi’nde Deniz Harekatı’, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Arş. Gör. Emine Mutlu ‘Çanakkale Cephesi’nde Kara Muharebeleri’, Tarih Bölüm 3. Sınıf öğrencisi Zehra Koyun ‘Çanakkale Cephesinde Kirte Muharebesi’ ve Tarih Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Fatma Karaca tarafından ‘Çanakkale Zaferinin Kazanılmasında Mustafa Kemal Paşa’nın Rolü’ konuları ele alındı.

 

Arş. Gör. Almıla Gökçe Özcan’ın oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise; Tarih Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Sevgi Şayıp ‘Çanakkale Cephesinde Türk Kadınlarının Rolü’, Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Fulya Feyiz ‘Çanakkale Cephesinde Gizli Kadın Kahramanlar ve Faaliyetleri’, Tarih Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Sefa Emre Koç ‘Yabancı Askerlerin Gözüyle Çanakkale’, Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Mehtap Karakaş ‘Çanakkale Cephesinde Anzaklar’, Tarih Bölümü Arş. Gör. Fatih Şendil ‘Hatıratlar Işığında Çanakkale Cephesi Muharebeleri’ ve Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Oğuzhan Abacı ‘Çanakkale Şehitliğini Gezen Turistlerin Duyguları’ konularında sunum yaptı.

 

Panel genel değerlendirme konuşmalarının ardından panele katılan ve emeği geçenlere teşekkür belgelerinin verilmesi ile son buldu.