Nevşehir Üniversitemiz Rektörlük Toplantı Salonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Erdoğan Çiçek ve Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın’ın da hazır bulunduğu toplantıda yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Üniversitesi olarak 2011-2012 Akademik Yılında yapılan çalışmalar ile 2012-2013 Akademik Yılı içerisinde yapılacak çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

‘Hedefimiz Tüm Üniversiteler Arasında İlk Sıralarda Yer Almak’

 

Nevşehir Üniversitesi’nin Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance)  tarafından 2000 yılından sonra kurulan 51 üniversite arasında 4. sırada seçilmesinin gurur verici olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Nevşehir Üniversitesi olarak bilimsel ve akademik çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bunun meyvesini de almaya başladık. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde URAP adlı  bir birim var.  Bu birim her yıl Üniversiteleri yapılan bilimsel çalışmalar, yüksek lisans doktora öğrencileri, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı, bu yayınların yer aldığı dergilerin kalitesi gibi kriterlerle sıralar. Bu sıralamaya göre Üniversitemiz,  2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında 4’üncü oldu ancak 2007 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında ise 1’inci oldu.  İnşallah bundan sonraki hedefimiz tüm üniversiteler arasında ilk sıralarda yer almak” dedi.

 

 ‘Öğrenci Sayımız 10 Bini Aştı’

 

2012-2013 Akademik Yılında Nevşehir Üniversitesini tercih eden öğrenci sayısının 10 bini aştığını söyleyen Prof. Dr. Filiz Kılıç, “2012-2013 eğitim-öğretim yılında Nevşehir Üniversitesini tercih eden öğrencileri sayımız 10 bini aştı. Bunlar arasında üniversitemizi en çok tercih eden İller arasında en fazla 1410 ile Nevşehir oldu. Biz daha önceleri bu sene tercih edecek öğrencilerle birlikte üniversitemiz öğrenci sayısını 10 bin 500’lerde tahmin ediyorduk. Ancak kayıtlarını sildiren, başka üniversiteleri tercih eden ve askere gidenler gibi üniversitemizden ayrılan öğrencilerimiz nedeniyle öğrenci sayımız tahminimizden biraz düşük oldu. Türkiye’nin dört bir yanından üniversitemizi tercih eden öğrencilerimizin yanı sıra Türkmenistan, Azerbaycan, Çin, Kırgızistan, Irak, Ukrayna, Kazakistan, Almanya, Hollanda, Kenya ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nden üniversitemizi tercih eden öğrencilerimiz de bulunmakta. Ayrıca Erasmus anlaşmalarında bulunduğumuz ülkelerimizin yanı sıra bizim gözümüz Uzak Doğu’da demiştik. Japonya ve Kore’yle inşallah bir anlaşma söz konusu olacak” diye konuştu.

 

‘Öğrencilere Uyum (Oryantasyon) Gezisi Düzenledik’

 

2007’de kurulan Nevşehir Üniversitesini tercih eden öğrencilerin üniversite ve şehirle kaynaşması için geziler düzenlediklerini ve bunu geleneksel hale getirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversitemizi tercih ederek yeni gelen öğrencilerimize yönelik ‘Uyum (Oryantasyon) Gezisi’ düzenledik. Böylelikle üniversitemize ve şehrimize yeni gelen öğrencilerimiz hem üniversitemizi hem de bölgemizi yakından görüp tamına imkanı buluyor. Ayrıca üniversite ve şehirle kaynaşmış oluyorlar” diye belirtti.

 

‘Yeni Programlara Yeni Öğrenciler Aldık’

 

Nevşehir Üniversitesi bünyesinde yeni programların açıldığını ve bu yıl ilk kez bunlara öğrenci alımının yapıldığını söyleyen Rektör Kılıç, “Eğitimle ilgili olarak çalışmalarımız bu yıl da devam etti ve yeni programlarımızı açtık. Bunlardan Eğitim Fakültemiz bünyesinde açılan Fen Bilgisi Öğretmenliği ile Sınıf Öğretmenliğine ek kontenjanla öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamış olduk. Mühendislik-Mimarlık Fakültemizde açtığımız Gıda ve Çevre Mühendisliği programlarına da öğrenci alımı oldu. Bu dört bölüme ayrıca beklentimizin üzerinde öğrenci geldi. Yine diğer fakültemizden Fen Edebiyat Fakültemizde daha önce kurduğumuz Sosyoloji Bölümüne de bu yıl itibariyle 40 öğrenci geldi. Bunlar bizim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. İnşallah Önümüzdeki yıl itibariyle gerek Eğitim ve Mühendislik Fakültelerimiz olsun gerekse İlahiyat Fakültemize yeni öğrenciler alma imkanımızın yanı sıra yeni açacağımız bölümlere de öğrenci alacağız” dedi.

 

‘Türkiye’nin Dört Bir Tarafından Bilim İnsanları Nevşehir’e Geldi’

 

Nevşehir Üniversitesi olarak gerek ulusal, gerekse uluslar arası etkinliklere ev sahipliği yapıldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Kılıç, “Üniversite olarak ulusal ve uluslar arası etkinliklerde de bulunuyoruz. Son olarak malumunuz olduğu gibi Üniversitemiz Eğitim Fakültesi ile EYUDER işbirliğinde ‘Eğitimde Nitelik ve Yenileşme’ temalı III. Eğitim Yönetimi Forumu düzenlendi. Bu Foruma Türkiye’nin dört bir tarafından bilim adamlarının, öğretmenlerin, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra bakanlık düzeyinde katılımlar oldu. Bu hem üniversitemiz, hem de şehrimizin tanıtımı açısından da çok önemli bir etkinliktir” diye belirtti.

 

‘Sportif ve Kültürel Etkinliklere Önem Veriyoruz’

 

Akademik ve bilimsel çalışmaların yanı sıra sportif ve kültürel etkinliklere de büyük önem verdiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç,” Üniversitemiz bünyesinde çeşitli branşlarda kulüpler, takımlar oluşturuyoruz. Bunlar arasında  oluşturduğumuz 2. Lig Bayan Basketbol Takımımız ve Futbol Takımımız var. Bu iki takımımız dikkat ettiğiniz üzere gayet güzel başarılar elde etmeye başladılar. Bir de gerek öğrencilerimizden oluşan, gerekse üniversitemiz akademik ve idari personelinden oluşturduğumuz halk oyunları ekiplerimiz var. Bunlar da gayet başarılı çalışmalarda bulunarak üniversitemiz ve şehrimizi başarıyla temsil ederek adını duyuruyorlar” dedi. 

 

‘Merkezi Araştırma Laboratuarı’

 

Nevşehir Üniversitesinde, yeni binaların yapılması, modern derslik ve sosyal alanların oluşturulmasına yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini ve bunların yanı sıra en fazla önemsediği konuların başında laboratuar altyapısının geliştirilmesi olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Kılıç, “Modern Merkezi Araştırma  Laboratuarımızın da temelini attık. İnşallah en kısa zamanda bunu bitireceğiz. Burası tamamlandığında gerek üniversitemiz bünyesinde bulunan gerekse üniversitemiz dışından değerli hocalarımız araştırma ve geliştirme çalışmalarını yapabilecekler” dedi.

 

‘TOKİ Konutları ve Lojmanlar’

 

Nevşehir Üniversitesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan konutlar ve Lojmanların tamamlanarak en kısa zamanda hak sahiplerine tesliminin yapılmasının planlandığını açıklayan Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Üniversitemiz personeline yönelik yapımına başladığımız konutlarımız  tamamlanmak üzere. Bunların da kura çekimleri 16 Kasım 2012’den önce yapılacak. Dün itibariyle bunun için TOKİ’den beklediğimiz yazımız da elimize ulaştı. Böylece kurayla birlikte personelimiz hangi katın kendisine ait olduğunu öğrenerek ona göre ödemelerini yapacak. Lojmanlarımız da tamamlandı ve onu da en kısa zamanda teslim etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.    

 

‘Yüksekokul, Kreş ve Anaokulu’

 

Hayırseverlerin de büyük destekleriyle fiziki yapılanmada büyük atılım içerisinde olan Nevşehir Üniversitesine yeni binaların yapılacağı müjdesini veren Prof. Dr. Filiz Kılıç, “2007’de kurulan üniversitemizde fiziki yapılanmada büyük yol kat ettik. Tabi ki bunda hayırseverlerimizin payları büyük. Ayrıca Derinkuyu ilçemize bağlı Suvermez Beldemiz yakınlarına bir hayırseverimiz kampüsüyle birlikte Yüksekokul yaptırmak istedi ve bunun da protokolünü imzaladık. Yine hayırseverlerimizden Ali Dirikoç üniversitemize kreş ve anaokulu yaptıracak. İnşallah bayramdan sonra kendisiyle protokolünü yaparak temel atımını gerçekleştireceğiz” dedi.

 

‘Engelsiz Bir Üniversite’

 

Nevşehir Üniversitesi olarak engelli öğrenciler başta olmak üzere tüm engellilere yönelik çalışmalarda bulunduklarını söyleyen Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Nevşehir Üniversitesi olarak ‘Engelsiz Üniversite’ sloganıyla çalışmalarımız vardı ve bu amaçla üniversitemiz bünyesinde ‘Engelsiz Üniversite Birimi’ oluşturduk.  Üniversite olarak engellilerimize yönelik özel asansörler, rampalar, lavabolar ve yollar gibi çalışmalarımız vardı ve bunların çoğunluğunu tamamlandık. Ayrıca görme engellilerimizin kütüphanemizden daha rahat yararlanabilmeleri için gerekli cihazların temini yaptık ve kullanımlarına sunduk” diye açıkladı.

 

‘Üniversiteye Ek Ödenek’

 

Nevşehir Üniversitesi için ek ödenek taleplerinin de olumlu karşılandığını belirten Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Ek ödenekle ilgili vekillerimizle birlikte Kalkınma Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde olumlu sonuç aldık.  Hepsi olmasa bile bunun büyük bir kısmını alacağız” dedi.

 

Rektörümüzden Bayram Kutlaması

 

Toplantı sonunda soruları yanıtlayan  Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, ayrıca basın mensuplarının ve tüm Nevşehir halkının yaklaşmakta olan Mübarek Kurban Bayramını kutlayarak, hayırlı bayramlar dileğinde bulundu.