Hükümetin, 2015 yılı programında eğitime yönelik politika ve tedbirler kapsamında öğretmenlik mesleğinin kariyer basamakları yeniden belirleniyor. 
Bugüne kadar yeni atanan tecrübesiz öğretmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere dezavantajlı bölge ve okullara gönderilirken yeni programda kıdemli uzman öğretmenler dezavantajlı bölgeye gönderilecek. Dezavantajlı bölgeler için cazip maaş ödenecek. 

DENEYİMLİ ÖĞRETMEN DOĞUYA

Bugüne kadar tecrübesiz yeni atanan öğretmenler dezavantajlı bölgelere gönderilirken yeni program ile deneyimli öğretmenler dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun süre çalışması sağlanacak. Bu kapsamda öğretmenlik mesleğinin kariyer basamakları da değiştirilecek. 

UYGULAMA 1 YIL İÇİNDE

2015 Aralık ayı sonuna kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen program Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğunda, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ile işbirliği içinde yürütülecek. 
Resmi Gazete'de yayımlanan, "2015 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı" Eki 2015 Yılı Programı yayımlandı. Programda, eğitime yönelik politika ve tedbirler kapsamında, öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarının yeniden belirlenmesi hususu da yer aldı. 

YÜKSEK ÜCRET

Bu kapsamda, son 2 yıldır gündeme gelen ancak gerçekleşmeyen öğretmene kariyer basamağı uygulamasının en geç 2015 sonuna kadar gerçekleşmesi taahhüt ediliyor. MEB, 2015 yılı içinde "Öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarını yeniden belirlemeyi ve deneyimli, nitelikli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun süreli çalışması için farklılaştırılmış ücret modeli uygulayacağını" kendisine hedef olarak koydu. 

Kariyer basamakları ile öğretmenler, uzman öğretmen, kıdemli uzman öğretmen ve başöğretmen olarak sınıflandırılacak. 7 yılını dolduran öğretmen uzman, 12 yılını dolduran kıdemli uzman, 17 yılını dolduran ise başöğretmenlik sınavlarına katılacak. Doktora ve yüksek lisans yapan öğretmenlere ek puan verilecek. Her 5 yılda bir öğretmenler en az 250 saat hizmetiçi eğitim alacak. Yeni gelecek kariyer basamakları öğretmenlerin maaşını 200 ile 500 TL arasında etkileyecek./SAFURE CANTÜRK