Okul servisleri, genel olarak okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin taşınmalarında kullanılan ticari tescilli taşıtlardır. Okul ve taşımalı eğitim servislerinde öğrencilerin güvenliğinin sağlanması oldukça önemlidir. Okul servislerinde kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar çerçevesinde öğrencilerin daha güvenli bir şekilde ve zamanlarını daha iyi kullanarak okullarına gidip-gelmeleri amaçlanmaktadır.

Okul servisi olarak kullanılan araçlarda aranan şartlar, “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde” belirtilmiştir.

Dıştan görünen unsurların (OKUL TAŞITI yazısı, DUR ışığı, cam ve pencere sabitlemeleri gibi) bulundurulmasına azami derecede dikkat edilmekte ve taşıtın bir okul servis aracı olduğu hemen fark edilmektedir.

Bunların dışında yine yönetmeliğe göre;

Okul servis araçlarında standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar; temiz, bakımlı ve güvenli olmalı ve bu araçların periyodik bakım ve onarımları yaptırılmalıdır. Okul servis araçlarında yazın serin, kışın sıcak ortam sağlayacak sistemler bulundurulmalı ve bunlar kullanılmalıdır.

İlimizde hizmet sunan servis araçlarının birçoğu bu standartları ve uygulamaları harfiyen yapmakta; öğrencileri güvenli bir biçimde okullarına - evlerine ulaştırmaktadır.

Ama hala;  

- Emniyet kemeri çalışmayan,

- Sürüş anında telefonla konuşulan,

- Konuşmaları ile iyi örnek olamayan,

- Sıradan temizliği bile layığı ile yapılmayan,  

- Trafik ışıklarında gerekli özen gösterilmeyen,

- Soğuk-sıcak havalarda klimasını çalıştırmayan,

- Virüs vakasına rağmen dezenfekte işlemlerini yaptırmayan servislerde bulunmaktadır.

Okulların zorunlu ara verdiği bu dönemde servislerin varsa, eksikliklerini gidermeleri; normal temizlik ve dezenfekte işlemlerini yaptırmaları ve de “servis hijyeninin” sürekliliğini sağlamaları önem arz etmektedir.

Öğrencilerin sağlığı ve güvenliği; keyfiyete bırakılmayacak kadar önemlidir. Başta “servis yetkilileri” olmak üzere tüm “kontrol ve denetim birimlerinin” bu konunun üzerinde hassasiyet göstermeleri gerekmektedir.