KARDELEN KOLEJİ REHBER ÖĞRETMENİ LEVENT ÖRÜN, '' ÖLÜ TERCİH YOKTUR ÖLDÜREN TERCİH VARDIR''

 

Nevşehir'in eğitimde ki lider okulu Özel Kardelen Koleji Nevşehir'de LYS tercihlerini yapacak öğrenciler için altın öğütler.

 

Nevşehir Özel Kardelen Koleji Rehberlik Uzmanı Levent Örün LYS tercihleri için öğrencilerin soru işaretlerini giderecek önemli açıklamalarda bulundu. Nevşehir'de alanında tamamen Uzman ve üniversite tercihleri konusunda en çok danışmanlık yapan ve Nevşehir Özel Kardelen Koleji'nde görevini sürdürmekte olan Rehberlik Uzmanı Levent Örün 7 Temmuz, 17 Temmuz tarihleri arasında öğrencilerin yaşadığı tercihlerde bir çok problemin yaşandığı konularda öğrencilere altın önerilerde bulundu.

 

Özel Kardelen Koleji Rehberlik Uzmanı Levent Örün , ''Gireceğiniz bölümün hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğunu, öğretim dilini ve süresini, programın özel koşullarının olup olmadığını iyice  incelemeden tercih yapmayın. Doğru tercih yapan öğrencinin açıkta kalma riski yok.Doğru bir tercih için mutlaka dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu söyledi.

Kardelen Koleji Rehberlik Uzmanı Levent Örün üniversite tercihlerinde bulunacak öğrenciler için dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı;

                   

*Tercihlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey ÖSYS puanınız değil puana göre aldığınız sıralama. Çünkü üniversiteler öğrenci alırken puanla değil sıralamaya göre öğrenci alıyor. Mutlaka ÖSYM'nin yayınladığı üniversite tercih kılavuzuna göz atmalısınız. Tercihlerinize başlamadan önce sıralamanızın altında kalan üniversiteleri yazmalısınız. 30 tercih hakkınız var.

*Tercihinizde mutlaka kendi  sıralamanızdan daha düşük 8-10 üniversite yazın. Bunlar da çıkması muhtemel üniversite ve bölümlerdir. Dediğim gibi sıralama ve puan aralıkları sürekli değiştiği için ne olur ne olmaz bilemezsiniz.

*İlk tercihlerinizi puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Mesela dereceniz 85 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 60-65 bin sıralamasından alan bölümlerden yana kullanın. İlk dört veya beş tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin. Sıralamanız çok daha gerilerde ise başladığınız tercih aralığı daha da düşebilir,çünkü düşük puanla öğrenci alan bölümlerde sıralamalar 50bin öğrenciye kadar

oynayabilir.

*Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 85 bin derecesindeyseniz ilk 90, 95, 100 bin ve üzeri bölümleri tercih edebilir. Buradaki amaç da sıralamaların yükseleceğini hesaba katmaktır. Sıralamalar yükselirse sizin almış olduğunuz 85 bin derecesi bu üst derecelere eşit olacağından yine açıkta kalmayacaksınız.

*Yerleştirme, merkezi olarak yapıldığından ve yerleşme oranı çok düşük olduğundan, tercihlerinizi, minimum puan açısından, kendi Y-YGS/LYS puanlarınızın +/- 15; başarı sırasının yarısı kadar alt; 2 katı kadar üst aralıktan olmasına dikkat edin.

*İstenmediğiniz  bir yükseköğretim programını tercihleriniz  arasında ne olursa olsun yer vermeyin.

*Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. Kimilerince sanal olarak oluşturulan "ölü ya da hasta tercih" kavramları gerçek değildir.

*Dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli nokta ise özel üniversite tercihleridir.Adayların özel üniversiteleri tercih ederken tercih ettikleri tam burslu %75,%50, %25 burslu programlarda burs devam şartlarını klavuzdan dikkatlice okumaları gerekmektedir.Özel üniversitelere talep her yıl çok farklılaştığından dolayı 100-150 bin alt sıralamadan dahi yazabilirsiniz.Çünkü   özellikle tam ücretli alan özel programlarda sıralamalar çok ciddi oynayabilmektedir.

*Tercih listenizi oluştururken daha çok istediğiniz programın daha az istediğiniz bir programdan üstte olmasına dikkat ediniz.Unutmayınız ki yerleştirmelerde üstünlük her zaman puan önceliğindedir.

*Bir programı tercih listenizde en üst sıralara koymanız sizden puanı yüksek olan bir adayın alt sıraya koyması sırf siz daha üste yazdınız diye o bölüme sizin yerleşeceğiniz anlamına gelmez.Öncelik daima puanı ve sıralaması yüksek olanı adayındır.

*İstemediğiniz bir üniversite ve bölümü asla tercih listenizde bulundurmayınız.Çünkü tekrar sınava girdiğinizde size gelen okul puanınızın yarıya düşeceğini unutmayınız(50 puan geliyorsa 25 gelmesi gibi)Ama yanlış bilinen bir durum daha vardır ki o da şudur;Öğrenci tercihte bulundu diye okul puanı asla yarıya inmez,tercihte bulundu ve ÖSYM'ce herhangi bir bölüme yerleştirildiyse okula kayıt yaptırsın veya yaptırmasın okul puanı yarıya  düşecektir.