Ulusal ve uluslararası medya tarafından ilgiyle takip edilen toplantıya Milli Eğitim Bakanı Prof.  Dr. Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mikail Cabbarov, Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Davit Zurabişvili, Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya,  Türkiye Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yusuf Ziya Yediyıldız,  Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Vekili Mehmet Köse, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden üniversite rektörleri, devlet adamları, akademisyenler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Kongre açış konuşması yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, KÜNİB’i “Kafkasya coğrafyasının geleceğini, ilmin ışığında düşünme ve kurma endişesiyle bir araya gelmiş bir organizasyon” şeklinde tanımlayarak, çeşitli ülkelerden 60’a yakın üniversitenin bir araya gelmesinin, gelecek açısından ümit verici bir gelişme olduğunu söyledi. Kafkas Üniversiteleri Birliği’nin bölgede güvenlik ve istikrar için büyük öneme sahip olduğunu da vurgulayan Bakan Avcı, Birliğin dünyadaki diğer üniversite birlikleriyle ağlarını genişleterek küresel barışa önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Kongrede “KÜNİB, bölgesel işbirliklerini somut olarak geliştirerek, ortak bir geleceğin inşa edilmesine hizmet edecektir” diyen Bakan Avcı, bu bağlamda geleceğin kurulmasında rol oynayacak gençlerin ortak programlarla yetiştirilmesinin stratejik bir önem taşıdığını da bildirdi.

KÜNİB III. Olağan Kongresi’nde bulunduğu için çok memnun olduğunu ve KÜNİB kongrelerinin kurumsallaştığını belirten Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı David Zurabişvili ise,  “Çok ciddi ortak projeler geliştirilmektedir. Hem akademik personel hem de öğrenci açısından önemli projeler yapılmaktadır. KÜNİB III. Olağan Kongresi de söz konusu projelerin devamını ve gelişimini sağlayacak değerdedir” diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da yaptığı konuşmada;   küresel dünyada yüksek öğretimin hızlı bir şekilde uluslar arası bir konuma geldiğini belirterek, “Bizler 21’inci yüzyılın dinamiklerine ayak uyduracaksak mutlaka üniversite ve yüksek öğretim anlamında uluslararasılaşmalıyız” dedi.  Çetinsaya ayrıca, birliktelikleri gerçekleştirmek adına sadece öğrenci değişiminin yeterli olamayacağını ve bu anlamda akademik değişimlerin de yapılması gerektiğini ifade etti.

Rektörümüz Prof Dr Filiz Kılıç da toplantının açılış oturumunda “Kafkaslarda Dil ve Edebiyat “ konulu bir bildiri sundu.