NEVŞEHİR(MHA) Ürgüp Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bahtiyar Fidan, Esnaf ve Sanatkarları yakından ilgilendiren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında açıklamalarda bulundu.

Fidan açıklamasında, Kanunun yanında SSK ta tabi çalışan işçi, Çırak ve Stajyer öğrenci bulunan tüm Esnaf ve Sanatkarlarımızı çalışan sayısı gözetmeksizin kapsadığını kendi nam ve hesabına çalışan esnaflarımızın ise muaf tutulduğunu belirtti.

Bu kapsamda tüm işlerlerinin tehlike sınıflarına göre ayırt edilip belirli tarihlere kadar İş Yeri Risk analizlerini, İş yeri acil durum eylem planlarını, İşçileri için işçi sağlığı ve güvenliği eğitimini aldırmak ve ÇSGB sistemindeki KATİP programına bu işlemleri kayıt ettirmek zorunluluğu olduğunu, bu işlemleri yaptırmayan esnaf ve sanatkarlarımızı çok ağır para cezaları beklediği konularına değindi.

Esnaf ve Sanatkarların geçimlerini zor şartlarda idame ettirdiğini dile getiren Fidan,“Yanında 1 Çalışanı Çırak ve Stajyer öğrenci bulunduran esnaf ve sanatkarlarımızın bu kanundan muaf tutulması gerek. Konu hakkında İlgili kurumlara oda olarak müracaatlarımızı yaptık. Kanunun diğer bir sonucu ise bu işlemleri yaptırmak ve Ceza ödemek istemeyen esnaf ve Sanatkarlarımızın yanında çalışan işçi ve çırakları işten çıkartmaya başladı. Dolayısıyla bu kanun istihdama ve geleceğin Ustaları olan çıraklara büyük zarar vermektedir.”dedi

Yönetim Kurulu Başkanı Bahtiyar Fidan, üyelerimizin mağdur olmadan, cezai işleme maruz kalmadan ve yapılacak işlemler açısından fahiş fiyatlar ödemeden, belirtilen işlemleri yaptırabilmek için görüşmelerinin devam ettiğini ve kısa sürede üyelerimize konu hakkında bilgi verileceğini belirtti.