DERİNKUYU İLÇESİNDE ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞLARI
SONUÇ VERMEYE BAŞLADI.

Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan YILMAZ, konuyla ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda  şunlara değindi.

Bilindiği üzere, 2001 yılında İlimiz patates üretim alanların da patates siğili denen ve yumrularda kalite ve yemeklik vasfını düşüren ve mücadelesi oldukça zor olan bir hastalık ortaya çıktı.

Hastalıkla mücadele amacıyla Bakanlık ve taşra teşkilatı olarak patates siğili görülen alanlarda değişik yöntemler uygulanmaya başlandı.

Bu mücadele yöntemlerinden birisi de tarla bitkileri ekiliş alanlarında yumrulu bitkiler haricinde patatese alternatif , kuru fasulye, havuç, çilek, domates ve meyvecilik üretimleri gelmektedir.

Alternatif ürün arayışları neticesinde Nevşehir Valiliği ve Derinkuyu Kaymakamlığının desteğiyle İl /İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce deneme amacıyla Derinkuyu ilçemizde 2005 yılında 10 çiftçi ile 400 dekar alanda 3 çeşit ile kuru fasulye üretimine başlanılmış ve 2005 yılı sonunda 1.314 dekar ekiliş alanı ile ortalama dekardan 450 Kğ ürün elde edilmiş, iyi şartlarda dekara verim 600 kğ’  ma ulaşmıştır.

Aradan geçen  6 yıl sonunda 2011 yılı itibariyle Derinkuyu İlçemizde Kuru fasulye üretimi  Derinkuyu  Merkez ilçe başta olmak üzere; Yazıhüyük ,  Suvermez, Kasabası, Çakıllı, Til, Güneyce, Özlüce, Kuyulutatlar ve Doğala  köylerinde  üretim alanı 19.128 da ve verim 400-550 Kğ/da ulaşmıştır.

Bölgede 2005-2011 yılları arasında kuru fasulye üretimin de yaklaşık 15 kat civarında bir artış kaydedilmiştir.

Ayrıca, patatese alternatif olarak münavebeye sokulan  kuru fasulye patatese nazaran daha az bir sulama ile üretilmekte, kendisi toprağı azotça zenginleştirdiğinden kendisinden sonra gelen bitkiye daha iyi bir toprak yapısı ve ortamı sağlamaktadır.

İleriki dönemlerde de alternatif ürün çalışmalarına ve İlimiz üreticilerinin desteklenmesine devam edilecektir.

Alternatif ürün arayış çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ederiz.